Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

“Αμφισβητούμενα” ύδατα

Η Τουρκία επέλεξε με τη Navtex την περιοχή του Καστελόριζου, διότι είναι το απομακρυσμένο νησί από την ηπειρωτική χώρα και όπως λένε δεν μπορούν να φθάσουν ως εκεί δικαιώματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Θέλουν να εμφανισθούν στη διεθνή κοινότητα ότι νομιμοποιούνται τα αιτήματά τους, ότι έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, αφού δεν αναγνωρίζουν το Δίκαιο της Θαλάσσης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί το Καστελόριζο να έχει υφαλοκρηπίδα.
Οι Τούρκοι κάνουν πόλεμο νεύρων. Να μπει το Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή όπου μπορεί να μην κάνει έρευνες και μετά να βγει να δουν τις ελληνικές αντιδράσεις. Είναι άσκηση μιας στρατηγικής. Αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες μπορεί και μήνες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές.
Είπαν οι επιτετραμμένοι του Πομπέο στους Τούρκους: «Να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή». Και πρόσθεσαν: «Η τουρκική Navtex γίνεται σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι “προβλέψιμοι σύμμαχοι”, ΗΠΑ, κατά τον κ. Μητσοτάκη, το παίζουν «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Είτε έτσι είτε αλλιώς δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις τους. Τι είπε ο γερουσιαστής των “Δημοκρατικών” Μενέντεζ; «Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η μόνη χώρα που αμφισβητεί αυτά τα ύδατα, είναι η Τουρκία. Ανήκουν στην Ελλάδα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει δημόσια, ότι μόνο η Τουρκία ευθύνεται για την ένταση αναφορικά με αυτό το αμφισβητούμενο». Το νόημα αυτών των δηλώσεων ήταν για τους γραφειοκράτες, κυρίως για τους διπλωμάτες, που έχουν καλύτερη εικόνα.
Από την άλλη πλευρά ο πρέσβης Πάιατ δήλωσε στο ΑΠΕ: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος “αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις». Σχολιάζοντας απ’ την Αλεξανδρούπολη που βρέθηκε, όσα ελέχθησαν απ’ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων, αλλά… ενθαρρύνουμε τα κράτη, να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Και όταν το ένα κράτος δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο τι λέτε κ. πρέσβη; Λεκτικές θεωρίες τα περί αποστολής μηνυμάτων, που προτρέπουν τις τουρκικές αρχές «να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή»!! Ομιλεί ο κ. Πάιατ ότι πρόκειται για «έναν πολύπλοκο στρατηγικό χώρο… όπου θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη με πνεύμα συνεργασίας…». Επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ τηρούν τις αρχές του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου βάσει των οποίων τα νησιά συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα Α.Ο.Ζ., όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».
Ενημερώθηκε ο κ. Πάιατ ότι ο Τούρκος εμπνευστής της “γαλάζιας πατρίδας” είπε να μην λέγεται Αιγαίον το πέλαγος, διότι είναι ελληνική λέξη, αλλά “Θάλασσα των νήσων” ή “Βόρειος Μεσόγειος” και η θάλασσα που είναι πλησίον των τουρκικών παραλιών “Δυτική Ανατολία”; Αν ναι, τι θ’ απαντούσε επί τούτου που οι Τούρκοι θέλουν ν’ αλλάξουν την ιστορία του Αιγαίου, που υπάρχει από τους μυθολογικούς και προϊστορικούς χρόνους; Ο,τι απάντησε για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από χριστιανικό ναό και μουσείο σε τζαμί, βάζοντας στην είσοδο ανίερη πινακίδα: «Αγία Σοφία το μεγάλο τζαμί». Αν το ‘μαθε!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα