Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αμοργός

Το νησί της Αμοργού ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, όντας το Νοτιοανατολικότερο νησί, ενώ αν ο επισκέπτης θελήσει να την ανακαλύψει θα την βρει μετά το Κουφονήσι.

Ας γνωρίσουμε όμως τα γεμάτα αρχοντιά και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική χωριά της, τα οποία διάσπαρτα συμπληρώνουν το πάζλ ενός δημοφιλή προορισμού του Αιγαίου Πελάγους.

Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα ανεπιτήδευτης ομορφιάς ασβεστωμένα και πολυάριθμα σοκάκια γεμάτα γιασεμί και βοκαμβίλια, καθώς και ο μεγάλος αριθμός από μικρά αλλά περιποιημένα ασπρισμένα ξωκλήσια. Τι κοινό μπορεί όμως να έχουν; Θαρρείς πως είναι ανεξερεύνητοι προορισμοί που μονομιάς σε τραβούν να τους ανακαλύψεις και να χαθείς στους αγέρες και τον ήλιο που πλημμυρίζει κάθε γωνιά τους!

Χώρα:

Ο επισκέπτης μαγεύεται από τη γραφικότητα και το Μεσαιωνικού χαρακτήρα Ενετικό της κάστρο ύψους 65 μέτρων! Τριγύρω και κάτω από αυτό απλώνεται ο παραδοσιακός οικισμός με τα στενά πολυάριθμα σοκάκια, γύρω από τα οποία ορθώνονται πολυάριθμα άσπρα κυκλαδόσπιτα, με αρώματα γιασεμιού και βοκαμβίλιας. Η πρωτεύουσα της Αμοργού χρονολογείται τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς για τη προστασία και αποτροπή επιδρομών των Σαρακηνών πειρατών.

Η πανέμορφη Χώρα της είναι με ιδιαίτερο τρόπο κτισμένη όντας αόρατη από τη θάλασσα! Αντικριστά ο επισκέπτης συναντά τους μύλους της που στέκουν εκεί ακίνητοι και αγέρωχοι φρουροί, αντιστεκόμενοι για αιώνες στο φύσημα των δυνατών ανέμων! Οι μύλοι χρησιμοποιούνταν από τους μυλωνάδες για την άλεση του ψωμιού! Το χωριό έχει δύο κεντρικές πλατείες τη Κάτω και την Απάνω Λόζα. Στο σημείο αυτό (Κάτω Λόζα) συναντάμε και την Ιερά Μητρόπολη της Αμοργού! Ο κεντρικός δρομίσκος της είναι παραδοσιακά λιθόστρωτος με πλάκες και σκαλιά περιτριγυρισμένος από καλντερίμια γεμάτα μαγαζάκια, καφέ μπαρ, ταβέρνες και καταλύματα.

Αιγιάλη:

Η Αιγιάλη ή Γιάλη για τους ντόπιους δεν είναι ένα μοναδικό χωριό, αλλά αποτελείται από διάσπαρτους, ξεχωριστούς μεταξύ τους οικισμούς στη βόρεια πλευρά του νησιού. Εδώ συναντάμε το ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού (το άλλο είναι τα Κατάπολα). Απέχει δε 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα με τον Όρμο να αποτελεί το κέντρο της όπου βρίσκεται το λιμάνι που διακρίνεται για το ιδιαίτερα έντονο τουριστικό στοιχείο με επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση, διαμονή και ψώνια. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι υπάρχει και οργανωμένο κάμπινγκ για όσους είναι λάτρεις τη φύσης και προτιμούν το συγκεκριμένο τύπο διακοπών.

Το χωριό Ποταμός στα δεξιά του λιμανιού, θαρρείς ότι είναι συνέχεια του Όρμου, ενώ μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα στο λόφο ορθώνεται το χωριό της Λαγκάδας. Καμάρες και στενά σοκάκια κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή τους, ενώ η πλακόστρωτη πλατεία «Λόζα» στα ανατολικά του χωριού αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες με συγκεντρώσεις και πολυάριθμα μαγαζιά που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
Ποταμός

Τα γραφικά και πολύχρωμα Θολάρια βρίσκονται ακριβώς απέναντι μερικά χιλιόμετρα μακριά και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη καθώς αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη γνήσια αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, την απαράμιλλη ομορφιά και περιποιημένες γωνιές τους. Εδώ τίποτα δεν φαίνεται να αφήνεται στη τύχη του και όλα είναι περιποιημένα και καθαρά! Άξια αναφοράς η εκκλησία – στολίδι των Αγίων Αναργύρων που δεσπόζει στο χωριό και τριγύρω απλώνονται εστιατόρια, μικρές ταβέρνες, café / bars και καταλύματα. Όλα αρμονικά δεμένα μεταξύ τους με το λευκό να κάνει την καλύτερη αντίθεση με το μπλε του ουρανού και οι πινελιές κόκκινου και μωβ από τα πορτοπαράθυρα των κατοικιών να αποτελούν κάθε χρόνο πηγή έμπνευσης για φωτογράφους μικρούς και μεγάλους!

Κατάπολα:

Τα Κατάπολα αποτελούν τον φυσικό λιμάνι του νησιού και αποτελούνται από τους συνοικισμούς «Ραχίδι» και «Ξυλοκερατίδι». Ο οικισμός του λιμανιού αγκαλιάζεται από το βουνό Μουντουλιά όπου εκεί συναντάμε την αρχαία πόλη της Μινώας. Το όνομά τους (τα Κατάπολα) το οφείλουν στις λέξεις «Κάτω πόλη», χωριό που ως επί το πλείστον κατοικήθηκε τα πρώτα χρόνια από καπετάνιους ενώ με το πέρασμα του χρόνου συναντάμε και εδώ πλήθος από ταβέρνες, τουριστικά καταστήματα, καφέ / μπαρς και ξενοδοχειακές μονάδες που σφύζουν από ζωή τους θερινούς μήνες.
Ραχίδι – Κατάπολα

Λίγο πριν την είσοδο στο λιμάνι, βρίσκεται το δεύτερο κάμπινκ του νησιού, ενώ προσφάτως τα τελευταία χρόνια επαναλειτουργεί και το Δημοτικό κάμπινγκ. Περβόλια και διάφορα οπωροκηπευτικά θα σας εκπλήξουν ευχάριστα κατά τις εξορμήσεις σας στα πλακόστρωτα σοκάκια στην ενδοχώρα των οικισμών. Μη χάσετε μια απογευματινή βόλτα στο λιμάνι από το μαγευτικό Ξυλοκερατίδι, λίγο πριν τη δύση του ηλίου.

 

Κάτω Μεριά:

Στο Νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού ξεδιπλώνονται με σειρά τα χωριά: Καμάρι, Βρούτση, Αρκεσίνη, Κολοφάνα και Καλοταρίτισσα. Η αγαπημένη Κάτω Μεριά συνδυάζει αρμονικά την ηρεμία, τη γαλήνη και τη χαλάρωση συγκριτικά με το υπόλοιπο νησί μιας και οι επιλογές διασκέδασης είναι περιορισμένες ενώ αντίθετα υπάρχουν ταβέρνες και ελάχιστα καταλύματα.
Κολοφανά

Εάν αποζητάς στιγμές χαλάρωσης, από τα κουραστικά και πολύβουα αστικά κέντρα τότε αυτή η μεριά της Αμοργού είναι βέβαιο ότι θα σε κερδίσει ιδιαιτέρως! Ένας κολπίσκος σε αυτό το τμήμα της Αμοργού ενδείκνυται για πολλές φωτογραφίες καθώς κρύβει ένα «μυστήριο» ανάμεσα στα βράχια.

Ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε την Αμοργό εκτενέστερα; Επισκεφτείτε τοgo-amorgos.gr και ανακαλύψτε την!

Πηγή : thehuffingtonpost


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα