Στην προσπάθεια διάσωσης του επαπειλούμενου ενδημικού δέντρου της αμπελιτσιάς, συμμετείχαν το πρωί της Τετάρτης μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκινέ – Φουρνέ του Δήμου Πλατανιά, οι οποίοι προχώρησαν σε φύτευση δέντρων.
Για την δράση αυτή μίλησε στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, υπογραμμίζοντας: «Ο Δήμος Πλατανιά διαθέτοντας έκταση 4 στρεμμάτων στον Ομαλό καθώς και υποστηρίζοντας τεχνικά και με ανθρώπινο δυναμικό τη σοβαρή και επιστημονική προσπάθεια του ΜΑΙΧ, συμβάλει στη διάσωση της αμπελιτσιάς, ενώ συγχρόνως αναδεικνύει την περιβαλλοντική σημασία του οροπεδίου με επί πλέον φυτείες ενδημικών φυτών σε περισσότερα στρέμματα συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διάσωση τους. Ενθαρρύνουμε και τα σχολεία αρχίζοντας τις φυτείες με την συμμετοχή μαθητών».
Επί πλέον του χώρου αυτού για προστασία και άλλων ενδημικών δένδρων όπως και βοτάνων, αναφέρει με δήλωση του ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά Εμμανουήλ Σολιδάκης, επισημαίνοντας: «Ο Δήμος Πλατανιά στηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως τη συγκεκριμένη δράση είτε και από μόνος του σε πολλές περιπτώσεις. Η προοπτική του Δήμου δεν είναι να σταματήσουμε στο πάρκο της αμπελιτσιάς. Έχουμε προβλέψει και τα 4 στρέμματα τα κάναμε 25 με σκοπό τη φύτευση και άλλων σπάνιων δένδρων όπως και βοτάνων της περιοχής. Θα δημιουργήσουμε ένα τεράστιο πάρκο με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου των Λευκών Ορέων».
Ο Αντώνης Μυλωνάκης, σχολικός σύμβουλος της Ε΄ Περιφέρειας, είπε: « Σήμερα έχουμε οργανώσει μια πολύ ωραία δράση στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής για να φυτέψουν μαθητές αμπελιτσιές σ’ ένα οριοθετημένο χώρο του Δήμου, του οποίου είναι ιδέα. Η αμπελιτσιά ευδοκιμεί σήμερα μόνο στην Κρήτη και τη συναντάμε σε ορεινές περιοχές σε μεγάλο υψόμετρο. Τα παιδιά είναι χαρούμενα από την δράση αυτή και καθένα ξεχωριστά θα φυτέψει τη δική του αμπελιτσιά», για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι: «αυτό το μικρό δασάκι θα φέρει την σφραγίδα των παιδιών τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά στην διατήρηση αυτού του απειλούμενου εδώ και πολλά χρόνια ενδημικού δένδρου. Από τα κλαδιά του μάλιστα φτιάχνονται οι φημισμένες στα πέρατα του κόσμου κατσούνες των βοσκών καθώς επίσης σύμφωνα με την τοπική παράδοση και διάφορα άλλα πράγματα οικιακής και επαγγελματικής χρήσης».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Σκινέ – Φουρνέ Γιώργος Ασλάνης υπογράμμισε: «Με τις τάξεις Ε’ και ΣΤ’ θα φυτευτούν εδώ 50 αμπελιτσιές. Τα παιδιά είναι χαρούμενα και χαιρόμαστε πολύ κι εμείς για τη δράση αυτή να φυτέψει το κάθε παιδί τη δική του αμπελιτσιά. Είναι μια δράση που θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».
Η βιολόγος του ΜΑΙΧ Γώτσιου Παναγιώτα δήλωσε τα εξής: «Το πρόγραμμα για την προστασία της αμπελιτσιάς στην Κρήτη είναι διάρκειας τριών ετών και το υλοποιεί το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Δασών όλης της Κρήτης και χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Φρίμπουργκ της Ελβετίας του οποίου επιστήμονες ειδικεύονται στη μελέτη σπανίων δένδρων όπως είναι η αμπελιτσιά που υπήρχαν από πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν στην Ευρώπη και στην Ασία και μετά με όλες τις κλιματικές αλλαγές έχουν επιβιώσει σε μερικά σημεία του πλανήτη πλέον. Έτσι, λοιπόν, η αμπελιτσιά έχει απομονωθεί και υπάρχει μόνο στην Κρήτη. Μαζί μας είναι και η Λοράν Φαζάν από το Πανεπιστήμιο Φρίμπουργκ της Ελβετίας που συντονίζει το παγκόσμιο πρόγραμμα και για άλλα είδη σπάνιων δένδρων συγγενείς της αμπελιτσιάς».