Βασική προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι η διασφάλιση της ποιότητας των υγειονομικών υπηρεσιών και της αξιοπρέπειας των ασθενών και των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας – επεσήμανε ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, σε επίσκεψή του στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ο υπουργός Υγείας, για πάνω από τρεις ώρες είχε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Ρεθύμνου, τους ιατρούς, εκπροσώπους των εργαζομένων και μέλη του Δ.Σ του νοσηλευτικού ιδρύματος, τονίζοντας διαρκώς τις λέξεις “Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Εκπαίδευση, Σεβασμός”.
Προσπάθεια του υπουργείου όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη, είναι οι ανάγκες για προσωπικό να καλύπτονται στο εξής με μόνιμες θέσεις, αν και πρέπει να αναγνωρισθεί όπως ανέφερε ο κύριος Ξανθός ότι «οι ελαστικές θέσεις εργασίας που υπήρξαν και υπάρχουν ακόμη, βοήθησαν την λειτουργία του συστήματος υγείας, κάλυψαν ένα μεγάλο κενό με γρήγορο τρόπο στη φάση που το σύστημα ήθελε στήριξη – γι αυτό και τις επιλέξαμε. Όμως, η πρόθεσή μας είναι να μην έχουμε ανθρώπους σε εργασιακή ομηρεία. Έτσι, αυξάνοντας τις μόνιμες θέσεις, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους αυτούς που έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία μέσα στο ΕΣΥ, να διεκδικήσουν με αξιοπρέπεια και αξιοκρατικό τρόπο μια μόνιμη θέση».
Τόσο από πλευράς του υπουργού, όσο και από επισημάνσεις ιατρών και προϊσταμένων του νοσηλευτικού και πολιτικού προσωπικού του νοσοκομείου, διατυπώθηκε ότι ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο άμεση επίλυση προβλημάτων, αφενός σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του νοσοκομείου, όσο όμως και σε έργα που αφορούν σε υλικοτεχνικές δομές και κτιριακές επενδύσεις, με στόχο την αξιόλογη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών, ασφαλισμένων και μη. «Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται από όλους, ότι τα νοσοκομεία της χώρας όπως και το νοσοκομείου Ρεθύμνου, καθώς και το σύστημα υγείας, είναι σε μια περίοδο επούλωσης πληγών, σταδιακής βελτίωσης της λειτουργίας και καλύτερης, πιο αποδοτικής φροντίδας των ανθρώπων, σε μια περίοδο μάλιστα που έχει αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στην δημόσια υγεία λόγω της κρίσης και λόγω της φτωχοποίησης, καθώς επίσης το ότι το σύστημα πλέον καλύπτει τους ανασφάλιστους πολίτες» είπε ο κ. Ξανθός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, υπάρχει αύξηση 10% των νοσηλευόμενων ασθενών, έχει αυξηθεί η προσέλευση στα τακτικά ιατρεία καθώς και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, και υπάρχει αύξηση 15% στις χειρουργικές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι ανάγκες για επιπλέον χρηματοδότηση πέρα από αυτή που υπήρξε και αφορούσε σε 850 χιλιάδες ευρώ που ήταν και το όριο λειτουργικών αναγκών του νοσοκομείου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ενός 1.060.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου στο Ρέθυμνο καθώς και του εξοπλισμού του. «Θεωρώ πως το νοσοκομείο δεν έχει λύσει τα προβλήματά του όμως η στελέχωση ιατρικού προσωπικού πλησιάζει σε κάλυψη το σύνολο των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει κάλυψη του 77% των αναγκών του νοσοκομείου. ‘Αμεσα ξεκινάει η συντονισμένη προσπάθεια, ώστε σε βάθος χρόνου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου και με μόνιμο τρόπο σε μη ιατρικό προσωπικό, σε όλες τις ειδικότητες που είναι αναγκαίες για την λειτουργία του ιδρύματος, σε συνάρτηση με τις κτιριακές αναβαθμίσεις και των εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού».
Το ΕΣΥ είναι σε μια φάση που γίνονται σημαντικές αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα, την ίδια ώρα που αναπτύσσεται ένα νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια υγεία, για το οποίο όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, υπάρχει από το σύνολο των εργαζομένων, αναγνώριση της σχετικής προσπάθειας. «Αλλάζουμε το μοντέλο προμηθειών στα νοσοκομεία, περνούν ρυθμίσεις για το φάρμακο, για την αξιολόγηση, και για την διαπραγμάτευση των ακριβών φαρμάκων και σιγά-σιγά βελτιώνουμε την χωροταξία και την οργάνωση των υπηρεσιών σε όλο το σύστημα υγείας, ενώ ενισχύουμε παράλληλα όλους εκείνους τους τομείς όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε φροντίδα από πλευράς της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα τους τομείς τις αποθεραπείας και της αποκατάστασης. Το σύστημα υγείας έχει αποδείξει ότι έχει ανταποκριθεί – και αυτό το οφείλουμε κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό του, στους αξιόπιστους ιατρούς και νοσηλευτές, όπως επίσης ήταν πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε χρηματοδοτικούς πόρους και σε ανθρώπινο δυναμικό που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Ήταν πολύ σημαντική η μαζική ένεση που έγινε στο ανθρώπινο δυναμικό μέσα στην προηγούμενη διετία, η οποία κράτησε το σύστημα υγείας όρθιο και αυτό ήταν πολύ σημαντικό ως επένδυση, στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων και στην κοινωνική συνοχή στη χώρα μας» επισήμανε ο υπουργός.
Στην Κρήτη, λειτουργούν ήδη δύο νέες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στο Ηράκλειο, ενώ μία ακόμη αναμένεται να λειτουργήσει εντός του Ιανουαρίου στο Ρέθυμνο. Στο πλάνο του υπουργείου, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, είναι να προστεθούν τέσσερις νέες δομές στο αμέσως επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα μία στα Χανιά, μια ακόμη στο Ρέθυμνο, και άλλες δυο στο Ηράκλειο. «Το πλάνο για την πρωτοβάθμια φροντίδα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί αγκαλιάζοντας όλη την Ελλάδα, προφανώς με καθυστερήσεις και δυσκολίες – όμως είναι μια νέα αντίληψη που εισέρχεται στο σύστημα Υγείας. Δομές που δίνουν έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας και σε παρεμβάσεις αποτροπής της νόσου» είπε ο υπουργός. Παράλληλα χαρακτήρισε πολύ ελπιδοφόρο το ότι «στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μπαίνουν νέα παιδιά, νέοι γιατροί, μαζί με άλλους επαγγελματίες υγείας, καλά καταρτισμένοι όλοι τους, με διάθεση από το υπουργείο να υπάρξει συνεχής εκπαίδευση-μετεκπαίδευση μέσα από ακαδημαϊκές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας. Μια τέτοια θα υπάρξει και στο Ηράκλειο που θα είναι επί της ουσίας μια συνέργεια του πανεπιστημίου και του ΕΣΥ, η οποία θα διασφαλίσει την συνεχιζόμενη εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, όλου του προσωπικού στην πρωτοβάθμια φροντίδα».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε παρέμβαση διευθυντή κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο οποίος, απευθυνόμενος στον υπουργό, του είπε πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση, οφείλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα του χρηματισμού ιατρών το οποίο θίγει το ιατρικό λειτούργημα και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, ως γιατρός ενοχλείται πολύ να θεωρεί συναδέλφους του όσους χρηματίζονται. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Ξανθός μίλησε για την “ηθικοποίηση” του συστήματος και τις παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς του υπουργείου: «Ηθικοποίηση που σημαίνει στοχευμένη αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών και στρεβλώσεων, σπατάλης, διαφθοράς, συναλλαγής με συμφέροντα και εκμετάλλευσης του αρρώστου. Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις συνδυαστικά, μπορούμε να έχουμε μια ευοίωνη προοπτική για την δημόσια διοίκηση και για την καθημερινότητα των εργαζομένων, κυρίως όμως των πολιτών» είπε ο υπουργός.