“Πράσινο φως” από το Κ.Α.Σ. για δύο πολύ σημαντικά έργα
Το “Πράσινο φως” από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πήραν την Τέταρτη δύο πολύ σημαντικά ερευνητικά έργα που αφορούν τη Χώρα Σφακίων (στερέωση και ανάδειξή του και βελτιώνουν την εικόνα της έδρας Βενετσιάνικου Φρουρίου- Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρους) του τοπικού Δήμου.
Πρόκειται για ερευνητικά έργα που υλοποιήθηκαν μετά από προγραμματική σύμβαση του Δήμου, της Περιφέρειας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης (Εργαστήριο Τεκμηρίωση και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων).
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου- Αρχιτεκτονική Σχολή και υπεύθυνο του εργαστηρίου κ. Νίκο Σκουτέλη «το τελικό αποτέλεσμα αυτών των σχεδιασμών οφείλει να οδηγήσει σε ένα τριπλό όφελος:
•Στερέωση των ερειπίων του βενετσιάνικου φρουρίου και των κουλέδων με διαμόρφωση διαδρόμων για την απρόσκοπτη πρόσβαση επισκεπτών
• Στερέωση και αρχιτεκτονική εναρμόνιση έργων στα πρανή και εξασφάλιση της εισόδου στο λιμάνι.
• Προτάσεις αναδιάταξης λειτουργιών και διαμόρφωσης του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου, επί της κεντρικής οδού, στο ηρώο, στο Δημαρχείο και στους χώρους στάθμευσης λεωφορείων και Ταξί της Χώρας Σφακίων.
ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ
Ειδικότερα σε ότι αφορά το Βενετσιάνικο κάστρο (η κατασκευή του υπολογίζεται ότι έγινε τον 16ο αιώνα) το ερευνητικό έργο προβλέπει μεταξύ άλλων:
• Το σεβασμό για την αυθεντικότητα του μνημείου. Η αποκατάσταση περιορίζεται μόνο στα σημεία όπου η αρχική μορφή είναι γνωστή. Τον περιορισμό των επεμβάσεων στο ελάχιστο και τη διατήρηση όλων των αξιόλογων οικοδομικών φάσεων. Επίσης τη χρήση παραδοσιακών υλικών και μεθόδων. Χρήση σύγχρονης τεχνολογίας μόνο κατ’ εξαίρεσιν.
• Τη βελτίωση της πρόσβασης με κατασκευή σκαλοπατιών, φωτισμός του μνημείου ώστε να είναι διακριτό τις βραδυνές ώρες, καθαιρέσεις και ανασκαφικές εργασίες, διατήρηση της δεξαμενής και της χρήσης της.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΧΩΡΟΣ
Η δεύτερη ερευνητική εργασία αφορά τον περιβάλλοντα χώρο και την στερέωση των πρανών του λόφου όπου βρίσκεται το βενετικό φρούριο. Για τον δημόσιο χώρο στη Χώρα Σφακίων προτείνονται επεμβάσεις που σκοπό θα έχουν: Την διευκόλυνση και εύκολο προσανατολισμό στην κίνηση των πεζών από και προς το λιμάνι, τον εμπλουτισμό των δημόσιων υπαίθριων χώρων με αστικό εξοπλισμό για την στάση και τον περίπατο,την ιεράρχηση στις κινήσεις των οχημάτων και την δημιουργία ασφαλών διαβάσεων για πεζούς και ασφαλών φαρδύτερων πεζοδρομίων, τη συμπλήρωση/αποκατάσταση κατασκευών που έχουν μείνει ανολοκλήρωτες, την κατασκευή μικρού κτηρίου υποδοχής σε κομβικό σημείο του χώρου, τον φωτισμό του χώρου. «Προϋπόθεση για την καλή λειτουργία αυτού του νέου, εμπλουτισμένου σε δυνατότητες δημόσιου χώρου είναι η διαμόρφωση χώρων στάθμευσης τους καλοκαιρινούς μήνες, σε περιοχή υψηλότερα, στην είσοδο του οικισμού. Πρόκειται για κίνηση που έχει εφαρμοστεί τώρα και πέντε χρόνια μέσω ενοικίασης άδειων οικοπέδων, ωστόσο το ζήτημα της στάθμευσης χρήζει τελικής επίλυσης» γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους. Οι κύριες παρεμβάσεις στο τμήμα αυτό αφορούν:
• Την περιοχή του θεάτρου από μπετόν στο ημικύκλιο που ορίζει η στροφή και το όριο στα βόρεια-ανατολικά σε σχέση με τη θέση του αντλιοστασίου της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού παραμένουν τα μεγάλα πεύκα και συμπληρώνονται με χαμηλές φυτεύσεις μυρτιάς και δέντρα αμυγδαλιάς γύρω από το αντλιοστάσιο.
• Το μεγάλο πλάτωμα – χώρος στάθμευσης λεωφορείων και ταξί – περιοχή που ονομάζεται χάριν οικονομίας “Πλατεία ΚΤΕΛ”, θα παραμείνει στο υφιστάμενο σχήμα του και έκταση, με οριοθετημένη όμως την οδό προς το λιμάνι, ακριβώς από το σημείο που προχωράει βορειότερα για την Ανώπολη. Η οδός, σχεδιάζεται με ένα μέσο όρο πλάτους 7,50μ. που μειώνεται στο στενότερο σημείο στα 6.60 μ. ενώ ανοίγει έως και 8.13μ. στις στροφές. Κατασκευάζεται νησίδα μήκους 20,40 μ. και πλάτους 1,40 μ.
• Η πλατεία με την κυκλική πορεία μέχρι την είσοδο στο λιμάνι και στον πεζόδρομο του οικισμού στον “Μπρός Γιαλό” παραμένει στα ίδια γεωμετρικά της χαρακτηριστικά, ωστόσο διαπλατύνεται με την καθαίρεση των πεζοδρομίων δυτικά προς τα καταστήματα και την αντικατάσταση του ορίου με όγκους μαρμάρου. Στο χώρο προβλέπονται κυγκλιδώματα, φωτιστικά, καθιστικά, νέα πεζοδρόμια, καθώς και κατασκευή περίπτερου υποδοχής 50 τ.μ. όπου θα λειτουργεί και γραφείο πληροφόρησης.
Εκτός του κ. Σκουτέλη, εργάστηκαν επίσης οι καθηγητές Μαρία Σταυρουλάκη και Νόνη Μαραβελάκη (Αρχιτεκτονική Σχολή) Μανώλης Μανούτσογλου , Αντώνης Βαφείδης, Παναγιώτης Παρτσινέβελος (ΜΗΧΟΠ) ως εξωτερικοί συνεργάτες η κ. Μαρία Βολικού, ο Δημήτρης Γρηγοριάκης και ο Γιάννης Γιαννίτσαρης, ενώ για το φωτισμό οι κ. Γιώργος Παπαδάκης και Σταύρος Φλουρής και ο κ. Δημήτρης Ξανθάκης.
Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ
Μελέτες για βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία στη διαδρομή Ε4
«Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά έργα και είναι σημαντικό ότι εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ» μας είπε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης.
Παράλληλα ανέφερε ότι στα πλαίσια του έργου ανάπλασης και ανάδειξης μνημείων επί του ευρωπαικού μονοπατιού Ε4 έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχει κατατεθεί το αίτημα για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Κρήτης στα παρακάτω έργα:
• Οθωμανικός κουλές Αγ. Ρουμέλης 480.000 ευρώ.
• Βυζαντινός ναός της παναγίας Αγ. Ρουμέλης 310.000 ευρώ.
• Βυζαντινός ναός Αγ. Παύλου ανατολικά οικισμού Αγ. Ρουμέλης 480.000 ευρώ.
• Οθωμανικός κουλές Λουτρού 307.000
• Οχυρός περίβολος λιμάνι Λουτρού 310.000
• Οθωμανικός Κουλές Ανώπολης 30.000
• Οικία Σεημένη Ανώπολη 117.000
• Πρώτο σχολείο Ξενουδάκη στην Ίμπρο 117.000
• Δύο γέφυρες στην Αγ. Ρουμέλη 131.000.