Συνεχίζονται από την Αρχαιολογία Χανίων οι δράσεις ανάδειξης της αρχαίας Απτέρας και του θεάτρου της μέσα από σειρά δράσεων και τον προγραμματισμό νέων εκδηλώσεων.
«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναδείξουμε όχι μόνο το αρχαίο θέατρο αλλά και όλα τα μνημεία που έχουν αποκαλυφθεί και συνεχίζουν να αποκαλύπτονται μέσα από την έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων», σημείωσε στα “Χ.ν.” η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, με αφορμή την παράσταση: “Πάροδος”, που ανέβηκε με επιτυχία από την Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο του θεσμού: “Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”.
Οπως μας είπε η κα Παπαδοπούλου, το 2015 ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης του θεάτρου το οποίο «το 2016 ξεκίνησε να είναι επισκέψιμο. Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που είχαμε μουσική παράσταση. Ακολούθησαν σταθερά θεατρικές παραστάσεις. Το 2020 λόγω του κορωνοιού δεν έγινε θεατρική παράσταση. Ωστόσο, έγινε φωτισμός 7 μνημείων του Αρχαιολογικού Χώρου της Απτέρας, βραδινός φωτισμός, θεατρικός και ήταν για τρεις νύχτες από τις 8 έως τις 12 το βράδυ, επισκέψιμος ο χώρος για το κοινό. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναδείξουμε όχι μόνο το αρχαίο θέατρο αλλά και όλα τα μνημεία που έχουν αποκαλυφθεί και συνεχίζουν να αποκαλύπτονται μέσα από την έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων».
Η ίδια σημείωσε ότι «φέτος, συνεχίζουμε με παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο. Εχουμε τη συμμετοχή στον πανελλήνιο θεσμό: “Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” ο οποίος είναι αφιερωμένος στη ιστορική επετειακή μνήμη για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Και βέβαια και η θεματική της θεατρικής παράστασης (“Πάροδος”) στηρίζεται ακριβώς πάνω σε αυτή την ιστορική μνήμη. Εχουμε και άλλη παράσταση, μία μουσική παράσταση στη 1 Σεπτεμβρίου, εδώ στο θέατρο και βέβαια συνεχίζουμε πάντα με εκδηλώσεις και έργα».
Η “ΠΑΡΟΔΟΣ”
Τη θεατρική παραγωγή “Πάροδος” ανέβασε η Εταιρεία Θεάτρου “Μνήμη”, σε συνεργασία με τον θεσμό “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Συγγραφέας είναι ο Κοσμάς Πολίτης, στη σκηνοθεσία, τη θεατρική προσαρμογή του κειμένου και την αισθητική της παράστασης ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, η σύνθεση πρωτότυπης μουσικής είναι του Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, τα κοστούμια της Λουκίας Χατζέλου, οι συνθέσεις ήχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου, στους φωτισμούς είναι οι Γιάννης Λύκος και Μικαέλα Παπά, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Μιχάλης Ναξάκης.
Τους ρόλους ερμήνευσαν οι Γιώργος Ραϊλάκης (Γιακουμής) και Αιμίλιος Καλογερής (συγγραφέας) με μουσικούς επί σκηνής τον Δημήτρη Ντρουμπογιάννη (πιάνο), τη Μπέλα Λιονάκη (ακορντεόν) και τον Παναγιώτη – Χρήστο Τσόπελα (λάφτα και κιθάρες).