Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ανάδειξη της γεωλογίας του Εθνικού ∆ρυµού Σαµαριάς σε διπλωματική εργασία

Ανάγκη περαιτέρω µελέτης των γεωλογικών σχηµατισµών

Οι γεωεπιστηµονικές και περιβαλλοντικές πτυχές του µεγαλύτερου τµήµατος των Λευκών Ορέων αναδεικνύονται στη διπλωµατική εργασία του Γιάννη Ουρανίδη που εκπονήθηκε στο Τµήµα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και παρουσιάσθηκε χθες. Η εργασία αυτή δείχνει τη σηµασία της περαιτέρω έρευνας των γεωµορφολογικών χαρακτηριστικών του Εθνικού ∆ρυµού.
Ο Γ. Ουρανίδης.

Στόχος της εργασίας αυτής σύµφωνα µε τον κ. Ουρανίδη ήταν «µια πρώτη καταγραφή κύριων επιστηµονικών εργασιών στο πεδίο των Γεωεπιστηµών που πραγµατοποιήθηκαν στην περιοχή του Εθνικού ∆ρυµού Λευκών Ορέων».
Για τον σκοπό αυτόν οµαδοποιήθηκαν επιστηµονικές έρευνες σχετικά µε την τεκτονική γεωλογία, τη λιθοστρωµατογραφία, την υδρολογία και υδρογεωλογία, τα τρισδιάστατα γεωλογικά µοντέλα, τις γεωφυσικές έρευνες, την εδαφολογία, τα απολιθώµατα που βρέθηκαν στο φαράγγι καθώς και τους πολλαπλούς γεώτοπους που βρίσκονται χωρικά κατανεµηµένοι κυρίως κατά µήκος του. Αρχικά, επισηµάνθηκε η επιρροή που είχε η τεκτονική στην εξέλιξη και στην διαµόρφωση των Λευκών Ορέων και την γεωµορφολογία τους.

Τρισδιάστατο γεωλογικό μοντέλο του φαραγγιού της Σαμαριάς (Manutsoglu et al., 1999).

«Γενικά η περιοχή των Λευκών Ορέων λόγω και των ασβεστολιθικών της πετρωµάτων ευνοεί την ανάπτυξη “καρστ” (φαινόµενο που σχηµατίζεται σε ανθρακικά πετρώµατα από τη ροή του νερού). Στον Εθνικό ∆ρυµό είναι έντονα τα φαινόµενα αυτά. Λόγω του συνδυασµού των βροχοπτώσεων και του ενεργού κάρστ το νερό κατεισδύει σε πιο βαθιά στρώµατα και οι µεγαλύτερες ποσότητες καταλήγουν στα βόρεια του νησιού στις πηγές της Αγιάς των Μεσκλών, δηλαδή υπάρχει άµεση συσχέτιση των νερών µε τη γεωλογική δοµή» εξήγησε ο κ. Ουρανίδης.
Από τη µεριά του ο επιβλέπων καθηγητής της εργασίας κ. Μανώλης Μανούτσογλου υπογράµµισε την ανάγκη περαιτέρω µελέτης και έρευνας των γεωλογικών σχηµατισµών του Εθνικού ∆ρυµού της Σαµαριάς.
«Για το Γκραν Κάνιον, το γνωστό φαράγγι στις ΗΠΑ, υπάρχουν πάνω από οχτώ χιλιάδες δηµοσιευµένες επιστηµονικές εργασίες σε µια από τις επιστηµονικές βάσεις δεδοµένων, ενώ στην ίδια βάση οι επιστηµονικές εργασίες για το φαράγγι της Σαµαριάς είναι µόλις 65! Αυτό σηµαίνει ότι δεν έχει γίνει διαχρονικά η πρέπουσα επιστηµονική δουλειά στο φαράγγι. Πρέπει να µελετηθεί όχι µονοµερώς και αποσπασµατικά ο Εθνικός ∆ρυµός της Σαµαριάς και το φαράγγι, αλλά να µελετώνται από πολλούς και συνεχώς!! Καλώς υπάρχει και προστατεύεται ο αίγαγρος και τα σπάνια φυτά αλλά η γεωµορφολογική του δοµή, ο πυρήνας του Εθνικού ∆ρυµού ο «φάραγγας», που για αυτόν έρχεται και τόσος κόσµος να τον δει, να τον περπατήσει, να τον θαυµάσει, δεν έχει µελετηθεί όπως του αρµόζει» επισηµαίνει ο κ. Μανούτσογλου.

Παράλληλα ο κ. Μανούτσογλου τονίζει πως όλα αυτά τα χρόνια κανείς εκ των διαχειριστών του Εθνικού ∆ρυµού (σήµερα ο ΟΦΥΠΕΚΑ) «δεν έχει προσλάβει γεωλόγο ή µηχανικό ορυκτών πόρων «κάτι που αποτελεί ένα διαχρονικό “φάουλ” κατά την άποψη µας, γιατί ο στενός πυρήνας του Εθνικού ∆ρυµού είναι ένας γεωµορφολογικός σχηµατισµός, ένα φαράγγι! Ο ευρύτερος δε Εθνικός ∆ρυµός αποτελείται από συζυγή φαράγγια µέσα στο µικροκλίµα και την “γεωλογία” των οποίων προσαρµόστηκε η µοναδική και εκπληκτική ενδηµική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Και όσα λιγότερα γνωρίζει κανείς για την πολύπλοκη γεωλογία µιας περιοχής, τόσα λιγότερα καταφέρνει να µάθει για όλα τα υπόλοιπα που εξαρτώνται από αυτήν!».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα