Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Ανάδειξη της πηγής Τεµενίων από τον Δήμο Καντάνου Σελίνου

» Ένταξη στο δίκτυο ιαµατικών πηγών

 

Ένα ακόµα βήµα για την αξιοποίηση της πηγής Τεµενίων έγινε τις προηγούµενες µέρες από τον ∆ήµο Καντάνου – Σελίνου καθώς έγινε µέλος του Συνδέσµου ∆ήµων Ιαµατικών Πηγών Ελλάδας.

Στον ∆ήµο Καντάνου – Σελίνου και συγκεκριµένα στο χωριό Τεµένια, υπάρχει η µοναδική επίσηµα  αναγνωρισµένη από το κράτος ιαµατική πηγή στην Κρήτη.

Η ένταξη του ∆ήµου στον Σύνδεσµο  πρακτικά σηµαίνει ότι πλέον, θα µπορεί να ενηµερώνεται άµεσα για θέµατα που αφορούν τη συγκεκριµένο πεδίο, να λαµβάνει τεχνογνωσία αλλά και υποστήριξη όπου χρειάζεται.

Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο δήµαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης ανέφερε µεταξύ άλλων πως «η πηγή των Τεµενίων προσφέρει ποσιθεραπεία, δηλαδή πίνεις το νερό και έχεις τα οφέλη που προσφέρει. Η συµµετοχή του δήµου στον συγκεκριµένο σύνδεσµο αποσκοπεί στο να ενηµερωνόµαστε άµεσα για ό,τι αφορά στις ιαµατικές πηγές. Προκειµένου να µπορέσουµε να βοηθηθούµε λαµβάνοντας τεχνογνωσία κτλ».

Υπενθυµίζεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο ο δήµος Καντάνου – Σελίνου είχε προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισµού για την εκµίσθωση διώροφου δηµοτικού ακινήτου στα Τεµένια για τη δηµιουργία “Υδροθεραπευτηρίου” ωστόσο δεν είχε υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον.

Η ΠΗΓΗ ΤΕΜΕΝΙΩΝ

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ αναγνώρισης της πηγής ως ιαµατικής:

Το νερό του φυσικού πόρου «Πηγή Τεµένια – Τζανουδιανά» ∆ήµου Καντάνου – Σελίνου, έχει: θερµοκρασία 18,2οC, ηλεκτρική αγωγιµότητα (µ.ο.): 284 µS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) (µ.ο.): 6,87, ραδιενεργά στοιχεία: Ραδόνιο (Rn) (µ.ο.): 9,3 ± 0,3 Bq/L, ράδιο (Ra) (µ.ο.): < 0,1 Bq/L, ουράνιο (U): < 0,5 Bq/L. 2. Χηµικά στοιχεία: Na+, Ca2+ , Mg2+, CI-, HCO- , Fe2+, K+, SO 2- 3 43

– Παροχή σε κυβικά µέτρα ανά ώρα: 1,5 m /h.

– Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: ψυχρός, χλωριο – οξυανθρακικός – νατριούχος και ελαφρά όξινος.

-. Τρόπος χρήσεως: α. Λουτροθεραπεία, β. Ποσιθεραπεία.

Ιαµατικές ιδιότητες:
α. Λουτροθεραπεία

Ενδείξεις:

Λουτροθεραπεία µε τη µέθοδο της ολοσωµατικής (εκτός κεφαλής) εµβύθισης στο νερό, µε σύγχρονη καθοδηγούµενη άσκηση στο νερό για παθήσεις του µυοσκελετικού συστήµατος, ρευµατικών και αυτοάνοσων παθήσεων καθώς και δερµατικών παθήσεων (ελεύθερο µικροβιακού φορτίου).

β. Ποσιθεραπεία Ενδείξεις:

Α. Για παθήσεις του πεπτικού συστήµατος, σε λειτουργικές διαταραχές της χοληφόρου οδού.

Β. Για πρόληψη νεφρικών παθήσεων και πιθανώς καρκίνου στοµάχου και παχέος εντέρου.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ (Κατά την ξηρή περίοδο ανιχνεύθηκαν ολικά κολοβακτηριοειδή (σε συγκεντρώσεις µεταξύ ορίου ανίχνευσης και ορίου ποσοτικοποίησης). Η ανίχνευση ολικών κολο- βακτηριοειδών υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει απολύµανση και εποµένως για να χρησιµοποιηθεί ως πόσιµο, θα πρέπει να υφίστανται µέτρα προστασίας της πηγής από πιθανή µόλυνση µε µολυσµατικούς παράγοντες)

Στόχοι Συνδέσµου είναι:

• Η ανάπτυξη και διάδοση του Θερµαλισµού και των εφαρµογών του

• Η ∆ηµιουργία Κέντρου Θερµαλιστικών Σπουδών για την κατάρτιση των νέων στην Υδροθεραπεία – Κλιµατοθεραπεία – Πηλοθεραπεία.

• Η Προώθηση της επιστηµονικής έρευνας για την προστασία αξιοποίηση – ανάπτυξη και διαχείριση των γεωθερµικών πόρων της χώρας καθώς και σύγχρονου νοµοθετικού πλαισίου για την έρευνα διαχείριση και ανάπτυξη των ιαµατικών  – µεταλλικών νερών και λουτροπόλεων.

• Η Παροχή επιστηµονικής και νοµικής κάλυψης σε θέµατα θερµαλισµού και γεωθερµίας στα µέλη του Συνδέσµου.

• Η  ∆ιοργάνωση ηµερίδων ανάπτυξης και συνδιασκέψεων για τον θερµαλισµό καθώς και συνεργασία µε εθνικούς και διεθνείς οργανισµούς που επιδιώκουν ανάλογους σκοπούς.

  Η Προώθηση και προβολή των στόχων του Συνδέσµου και του Ιαµατικού Τουρισµού µε την έκδοση φυλλαδίων, εντύπων, βιβλίων, περιοδικών κτλ.

  Η ∆ηµιουργία παραρτηµάτων θερµαλισµού του Συνδέσµου στις περιφέρειες της χώρας µας.

Ο ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο ιαµατικός τουρισµός ως ειδική µορφή τουρισµού, µπορεί να συνεισφέρει σηµαντικά στην άµβλυνση της εποχικότητας και τη βιώσιµη ανάπτυξη των προορισµών, τόνισε η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη συνάντηση που είχε τη ∆ευτέρα µε το νέο προεδρείο του Συνδέσµου ∆ήµων Ιαµατικών Πηγών Ελλάδας (Σ∆ΙΠΕ) και στην οποία συµµετείχε η υφυπουργός Τουρισµού Έλενα Ράπτη, αρµόδια για τις ειδικές µορφές τουρισµού.

Η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράµµισε ότι το υπουργείο Τουρισµού έχει ήδη αναγνωρίσει περισσότερους από 80 φυσικούς ιαµατικούς πόρους, µε γεωγραφική διασπορά σε όλη την επικράτεια και έχει αδειοδοτήσει 30 και πλέον εγκαταστάσεις ιαµατικού τουρισµού. Για την ενίσχυση και ανάπτυξη του ιαµατικού τουρισµού, πρόσθεσε, επανασυγκροτήθηκε επίσης η Επιτροπή Προστασίας Ιαµατικών Φυσικών Πόρων, η οποία συνδράµει το έργο του υπουργείου, µε σκοπό την καλύτερη αξιοποίησή των ιαµατικών πηγών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ/ΜΠΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα