Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Πρωθυπουργός (11/8/21) εκτός από την ασαφή συγγνώμη του προς τους πληγέντες απ’ τις φωτιές και άλλες ηχηρές αοριστολογίες, ρωτήθηκε αν ύστερα από τα γεγονότα των ημερών και τις αστοχίες των κυβερνώντων, σκέπτεται τον ανασχηματισμό. Η απάντησή του ήταν: «Μου κάνετε μια ερώτηση, που ξέρετε ότι δεν θα απαντήσω» και προχώρησε στον επόμενο δημοσιογράφο. Σίγουρα τα σενάρια περί ανασχηματισμού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές αναθεωρήθηκαν.
Υπήρξαν διαρροές φημών από συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μαξίμου, ότι θα επιχειρείτο αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα μέσα στο καλοκαίρι με τη συμπλήρωση 2 ετών από την ανάληψη της εξουσίας ή το φθινόπωρο πριν την Έκθεση Θεσσαλονίκης, ώστε ο κ Μητσοτάκης να εμφανισθεί στη ΔΕΘ με «καινούργια πρόσωπα».
Στην ουσία δεν θα πρόκειται περί «δομικού ανασχηματισμού» ή «αναδόμηση», όπως έλεγε ο Ανδρέας. Έκανε «διαρθρωτικές αλλαγές», «αναπροσαρμογή αρμοδιοτήτων», «αναδιανομή ρόλων» που το ονόμασε «αναδιάταξη». Παραμένει δε σε ισχύ η άποψη στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, ότι «ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία και οι 11 ν’ αποδίδουν το ίδιο». Στο στόχαστρο θα ήταν ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, που τελευταίως δεν φαίνεται πουθενά, για την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και τις πυρκαγιές, οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας και του Πολιτισμού για το θέμα της Ακρόπολης.
Όλοι αυτοί αποτελούν προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και η μετακίνησή τους σε άλλη θέση ή η κατάργησή τους στην καρδιά της πανδημίας και των καταστροφικών πυρκαγιών θα σήμαινε την παραδοχή αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον δικό του γλωσσικό χαρακτηρισμό, την «αναδιάταξη», για να κάνει αλλαγές. Παραδειγματίζεται απ’ τον πατέρα του, που κυβέρνησε σχεδόν επί 4 χρόνια και δεν έκανε ανασχηματισμούς υπό την ευρεία έννοια. Στη λογική του κυριαρχεί η αντίληψη ότι οι άνθρωποι που θα χρησιμοποιήσει στον ουσιαστικό ανασχηματισμό, πρέπει να είναι απηλλαγμένοι απ’ τα επακόλουθα της πανδημίας και τις στάχτες των πυρκαγιών.
Στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη έχει καλλιεργηθεί τώρα μόνο η «αναδιανομή ρόλων». Έκανε «αναδιάταξη» δυνάμεων στο εσωτερικό του Μ. Μαξίμου. Αναβαθμίστηκαν πρόσωπα, που υπηρετούσαν για λογαριασμό του, σε υφυπουργούς. Ηταν μια επιβράβευση όσων δούλεψαν και προσέφεραν έργο στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο τόπος. Πότε θα κάνει γενικό ανασχηματισμό, είναι ερώτημα που μόνο ο πρωθυπουργός ξέρει.
Οσο για εκλογές, τζάμπα τις περιμένουν εκείνοι που τις επιζητούν πριν τη λήξη της τετραετίας. Ο κ. Μητσοτάκης περιμένει από το 2022 ν’ ανακάμψει η οικονομία, που θεωρεί ότι θα είναι κατόρθωμα και επιτυχία της δικής του κυβέρνησης.