Το πλάνο δράσης της ελληνικής προεδρίας για την ανάδειξη της θαλάσσιας περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου σε πεδίο στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ασφάλεια, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας χθες τις εργασίες του Συνεδρίου της Ε.Ε. που διεξάγεται στην Αθήνα για το θέμα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνεργασία για την Αδριατική και το Ιόνιο πρέπει να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως η ελληνική Προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας που, όπως είπε, υπήρξε η ατμομηχανή για την Ευρώπη.
«Η Ευρώπη αναδείχθηκε από τη θάλασσα και κυριάρχησε στη θάλασσα και ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσει στρατηγικά» τόνισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως υπάρχουν ανεξερεύνητα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τους τέσσερεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ευρωπαϊκή στρατηγική και που είναι η ναυτιλία και η ναυπηγική, η αξιοποίηση των Α.Ο.Ζ., κάτι που όπως είπε μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, η ανάδειξη και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της οικονομίας και της έρευνας που αναπτύσσεται γύρω από το περιβάλλον, αλλά και η ανάπτυξη του τουρισμού για όλη την Αδριατική και το Ιόνιο.
ΠΟΡΟΙ
Τα κονδύλια στο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, είναι σαφώς μειωμένα, ενώ υπάρχει κι ένα νέο, απαιτητικό, θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ληφθεί υπόψη στον εθνικό σχεδιασμό για το νέο Ε.Σ.Π.Α., η Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο γνωστοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ως παράδειγμα ότι η χρηματοδότηση μιας μαρίνας στον ελλαδικό χώρο θα μπορούσε να είναι μια καλή αναπτυξιακή επιλογή για το Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020. «Η χρηματοδότηση όμως μιας μαρίνας που δικτυώνεται κατάλληλα με άλλες στη χωρική ενότητα Αδριατικής- Ιονίου, είναι αναμφίβολα μια ακόμη καλύτερη επιλογή και για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρύτερο χώρο» συμπλήρωσε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι «η στρατηγική αυτή αποτελεί μια πρόκληση, καθώς δεν έχει δικούς της πόρους και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί ιδίως από το νέο Ε.Σ.Π.Α. ή και από άλλα προγράμματα της Ένωσης».
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην οριζόντια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, τη λεγόμενη ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για την ανάδειξη της μεσογειακής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τις πρωτοβουλίες τόσο της Ελληνικής Προεδρίας όσο και της Ιταλικής που θα αναλάβει τα ηνία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠ.ΕΞ. τόνισε την αναπτυξιακή διάσταση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για την Αδριατική και το Ιόνιο και πρόσθεσε ότι απευθύνεται τόσο στην κοινωνία των πολιτών όσο και στην αγορά.
Μάλιστα, σημείωσε την ανάγκη «να θεμελιώσουμε σωστά αυτή την πρωτοβουλία», ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, τον οποίο χαρακτήρισε βασικό κίνητρο για την ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς επίσης και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
«Αυτό σημαίνει και ανακήρυξη και οριοθέτηση και των θαλασσίων ζωνών όπως είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Με αφορμή την ανάδειξη της προστασίας του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική ασφάλεια στη Μεσόγειο, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την προστασία της Μεσογείου από τη διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και τόνισε ότι υπάρχουν πολλές εγγυήσεις θεσμικές και επιστημονικές πως πράγματι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΧΑΝ
Από την πλευρά του ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε τη σημασία της τρίτης αυτής μακροπεριφερειακής στρατηγικής της Ευρώπης και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για πολιτικές δεσμεύσεις, διότι όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι σημαντικό οι συμμετέχουσες χώρες να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη μακροπεριφερειακή προσέγγιση.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι τριάντα χρόνια πριν όλα αυτά θα φαίνονταν αδύνατα, ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει να φτιάξουμε κάτι που θα αντέξει στο χρόνο».
Η ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
Η Επίτροπος για την Αλιεία και τις Θαλάσσιες Υποθέσεις κ. Μαρία Δαμανάκη έκανε λόγο για μια πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία και υπογράμμισε την ανάγκη να είναι βιώσιμες οι προτάσεις για την προώθηση αυτής της μακρο-περιφερειακής προοπτικής. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη γαλάζια-θαλάσσια ανάπτυξη υπογραμμίζοντας τα οφέλη της για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου και παράλληλα σημείωσε τη σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΤΑΛΙΑΣ
Με ενωμένες τις δυνάμεις τους, Ελλάδα και Ιταλία θα προχωρήσουν, στο πλαίσιο της διαδοχικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. το 2014, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα η μακροπεριφερειακή στρατηγική της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Στρατηγική της Ε.Ε. για την Αδριατική και το Ιόνιο.