Σύμφωνα με τη μελέτη που έχουν εγκρίνει όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται το έργο ανάπλασης του χώρου όπου βρίσκονται τα ενετικά πηγάδια στο Γαβαλοχώρι του Δήμου Αποκορώνου. Οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη γίνονται υπό την επίβλεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών που δεν διαπιστώνουν κάποιο πρόβλημα. Το θέμα απασχόλησε την τοπική κοινωνία μετά από καταγγελία που έγινε για το έργο.
Την Δευτέρα κλιμάκιο της αρχαιολογίας επισκέφθηκε το χώρο για άλλη μια φορά όπως είχε κάνει και προ ημερών και διαπίστωσε ότι οι εργασίες γίνονται κανονικά και σύμφωνα με τη μελέτη. «Το 2013 η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ωριμάσει μια μελέτη που έτυχε των εγκρίσεων από την αρχαιολογία, τη διεύθυνση δασών, το τμήμα περιβάλλοντος και πήρε την αδειοδότηση. Το έργο εντάχθηκε σε ένα σύμπλεγμα έργων αλλά δεν μπόρεσε να εκτελεστεί γιατί δεν έφταναν τα χρήματα . Η παρούσα δημοτική αρχή ζήτησε εκ νέου χρηματοδότηση 56.000 ευρώ και την πήρε από την Περιφέρεια Κρήτης. Δημοπράτησε, συμβασιοποίησε και εκτελεί το συγκεκριμένο έργο» ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χ. Κουκιανάκης. Αναφορικά με τιςαντιδράσεις ο κ. Κουκιανάκης τόνισε πως κάποιος που δεν είναι κάτοικος Γαβαλοχωρίου αλλά περιστασιακά μένει στην περιοχή «θεωρεί ότι το έργο όπως γίνεται δεν συνάδει με την περιοχή και εξέφρασε παράπονα στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Εμείς ενημερώσαμε την αρχαιολογία που σταμάτησε το έργο προσωρινά μέχρι να κάνει αυτοψία. Στην αυτοψία που έκανε διαπίστωσε ότι το έργο εκτελείται σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εγκριθεί και έδωσε την εντολή για συνέχιση του . Μόλις ολοκληρωθεί η υλοποίηση της μελέτης και υπολείπονται να γίνουν κάποια πράγματα να είναι βέβαιοι οι κάτοικοι του Γαβαλοχωρίου και όλοι οι ενδιαφερόμενοι ότι θα καλύψουμε οποιαδήποτε έλλειψη με νέα μελέτη που θα υποβάλλουμε για χρηματοδότηση».
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Στην καταγγελία του στα “Χ.Ν.” ο κ. Βασίλης Υφαντής αναφέρει: «Ενας αρχαιολογικός χώρος μέσα στη φύση καταστρέφεται από την ασυδοσία των εργολάβων. Στα Ενετικά Πηγάδια στο Γαβαλοχώρι Αποκορώνου ήταν ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων η αναστήλωση κάποιων πηγαδιών που είχαν καταρρεύσει. Εγκρίθηκε λοιπόν κάποια μελέτη η οποια περιλαμβάνει έναν εξωραϊσμό του χώρου με βαριές παρεμβάσεις και όχι την αναστήλωση που ζητούσαν οι κάτοικοι.Σκάφτηκαν παντού λάκκοι μέχρι και 4 μέτρα πλάτος επί 1 μέτρο βάθος, σπάζοντας τις ρίζες αιωνόβιων δέντρων, και γεμίζονται με οπλισμένο μπετόν για να θεμελιώσουν παγκάκια, κολονάκια φωτισμού και ενημερωτικές πινακίδες.» Σημειώνει επίσης πως «τίθεται το ερώτημα πώς η αρχαιολογία ενέκρινε μια τόσο μεγάλη επέμβαση στο χώρο τη στιγμή που είναι προφανές ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει θεμελίωση για να τοποθετηθούν παγκάκια, ούτε τόσο μεγάλες θεμελιώσεις για τους φωτισμούς. Επίσης οι μέχρι τώρα εργασίες έγιναν χωρίς την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας κατά την διάρκεια των εκσκαφών, διότι η υπηρεσία ποτέ δεν ενημερώθηκε από τον εργολάβο για την έναρξη των εκσκαφών όπως προβλεπόταν. Τελικά μετά από καταγγελίες κάποιων πολιτών η αρχαιολογία σταμάτησε τις εργασίες στις 22 Μαίου όπως μας ενημέρωσαν, για να κάνει αυτοψία στο χώρο. Ο εργολάβος όμως το αγνόησε και συνέχισε τις εργασίες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ξανακάνουν καταγγελία, οπότε οι εργασίες σταμάτησαν και έγινε αυτοψία στο χώρο από την αρχαιολογία. Παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ευαισθητοποιηθούν άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και τον εξωραϊσμό του χώρου με φιλικότερες στο περιβάλλον, και με σεβασμό στο χώρο και στην ιστορία του παρεμβάσεις.»