Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου, 2025

Ανάδειξη ιστορικής γέφυρας

Eθελοντικός καθαρισμός της ιστορικής γέφυρας στα Μουσαδιανά διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Η Δημιουργία” της πρώην κοινότητας Φαλελιανών του Δήμου Κισάμου με έδρα το χωριό Κολένι Καμάρα  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Πολιτική προστασία Χανίων.

3Χθες το πρωί αρκετοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες, άνδρες και γυναίκες της περιοχής -και όχι μόνο-, συμμετείχαν στην εθελοντική δράση, η οποία μετατράπηκε και σε γιορτή!
«Το γεφύρι αυτό χτίσθηκε στην τοποθεσία Μουσαδιανά (Μεσονήσι) στα σύνορα των χωριών Κολένι Καμάρα, Λυριδιανών, Φαλελιανών, Κοτσιανών και Κωσταδιανών εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες κατοίκων της περιοχής, αλλά και ως καρόδρομου της εποχής για όσους πηγαινοέρχονταν στα Χανιά από τα χωριά της επαρχίας Κισάμου και μερικών άλλων χωριών του Σελίνου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Χρήστος Τσοντάκης για να συνεχίσει «Ο Σύλλογός μας θέλοντας να δώσει έμφαση και προβολή στον εναλλακτικό τουρισμό έχει καταρτίσει ένα πλάνο περιπατητικών διαδρομών και ανάδειξη αυτών το οποίο ονομάσαμε “Κύκλος” και ξεκινά από τον κόμβο Νοπηγίων της εθνικής οδού, την αρχαία Μήθυμνα και κάνει όλο τον “κύκλο” των χωριών απ’ όπου αποτελείται ο Σύλλογος. Μέσα σ’αυτή τη δραστηριότητα εντάσσεται και το γεφύρι των Μουσαδιανών, το οποίο θα το αναδείξουμε και θα τον κάνουμε περιπατητικό δρόμο. Μετά τον καθαρισμό του θα πανηγυρίσουμε την επιτυχία μας μ’ένα πλούσιο τραπέζι που έχουν επιμεληθεί νοικοκυρές της περιοχής».
Το “παρών” και μάλιστα με ενεργή συμμετοχή στον καθαρισμό του γεφυριού έδωσε και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Τάσος Κουρουπάκης, που μας είπε: «Τη σημερινή συμμετοχή τόσων εθελοντών στον καθαρισμό του γεφυριού να την μιμηθούν και άλλοι, διότι όταν η πολιτεία δεν μπορεί, εμείς πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν ήρθαν από μόνοι τους χωρίς παρακάλια και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Η ιδέα του εθελοντισμού έχει μεγάλη αξία…».

2Γιοφύρι ετών 84…
Για το ιστορικό γεφύρι στο οποίο εργάστηκε και ο πατέρας της μίλησε στα “Χ.Ν.” η κα Νίκη Πατεράκη – Μαραγκουδάκη, λέγοντας ότι «σαν σήμερα ( σ.σ. χτες) του Αγίου Γεωργίου του μεθυστή, πριν από 84 χρόνια, δηλαδή 3 Νοεμβρίου 1929 έγιναν τα εγκαίνια του γεφυριού του “Μύγια”, όπως λεγόταν για πολλά χρόνια το γεφύρι, επειδή το επώνυμο αυτού του καταπληκτικού τεχνίτη ήταν Μυγιάκης. Εδώ εργάστηκε και ο πατέρας μου, μαζί με άλλους, βγάζοντας τις πέτρες που χτίσθηκε. Εκείνα τα χρόνια ο ποταμός έτρεχε χειμώνα καλοκαίρι, αλλά με την πάροδο του χρόνου το νερό του λιγόστευε και τα καλοκαίρια στέρευε, προφανώς, λόγω γεωτρήσεων. Είχε και πολλά χέλια θυμάμαι ο ποταμός τα οποία αποτελούσαν μία πολύ νόστιμη τροφή. Μπράβο στο πρόεδρο μας τον Χρήστο Τσοντάκη και γενικότερα όλον τον πολιτιστικό Σύλλογο, αλλά και τον Τάσο Κουρουπάκη από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που πραγματοποίησαν τον καθαρισμό του ιστορικού μνημείου και το πανηγυρικό τραπέζι…».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα