Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Ανάδειξη μεγάλων αρχαιολογικών χώρων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου

Με μεγαλύτερη ευελιξία και ανεξαρτησία η νέα Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου θέτει στόχους για την ανάδειξη του μεγάλου αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει το Ρέθυμνο αλλά και τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων του νομού, κατεύθυνση προς την οποία έχει στρέψει έντονα τις δυνάμεις της.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες και εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου που θα ρίξουν φως στο ιστορικό παρελθόν της πόλης. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα ευρήματα στα οποία έχει εστιάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου τα οποία δεν ήταν, μέχρι πρόσφατα γνωστά και αναμένεται να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τη «βεντάλια» των αρχαιολογικών θησαυρών. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, όπως αναφέρει η Ρεθυμνιώτικη ιστοσελίδα Goodnet βοηθούν ιδιαίτερα φίλοι και σύλλογοι, οι οποίες μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάνουν γνωστό ευρύτερα τον πολιτισμικό πλούτο της πόλης.
Ωστόσο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων στρέφει το βλέμμα στο νέο ΣΕΣ προκειμένου να εντάξει πολλές από τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των εργασιών. Η κ. Τζιγκουνάκη υπογράμμισε: «Έχουμε πλέον μια νέα Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κάτι που είναι πιο λειτουργικό και για τους πολίτες και για τους συναδέλφους που κάνουν κοινές αυτοψίες και μια καλύτερη συνεργασία. Έχουμε ένα φάσμα των περιόδων τις οποίες προσπαθούμε να αναδείξουμε, να προβάλουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την κληρονομιά. Προσπαθούμε να έχουμε εντάσσουμε τα έργα κυρίως μέσα από τη δυνατότητα που δίνουν τα ΕΣΠΑ και το νέο ΣΕΣ».
Ήδη όπως επεσήμανε η κ. Τζιγκουνάκη προχωράει η ολοκλήρωση τριών έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και δύο που είναι ενταγμένα στο ΙNTERREG σε συνεργασία με την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά το νέο ΣΕΣ γίνονται προσπάθειες για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου του Υστερομινωικού νεκροταφείου των Αρμένων που θα δώσουν δυνατότητες και προοπτικές στις εργασίες για την ανάδειξή του και θα αυξήσουν τη ροή επισκεψιμότητας.
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΗΡΩΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ
Προς το παρόν, τον Οκτώβριο αναμένεται να είναι έτοιμη η προσωρινή έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου, στον Άγιο Φραγκίσκο. Η υπηρεσία έχει προκηρύξει νέο διαγωνισμό για τις προθήκες που θα φιλοξενήσουν τα εκθέματα μιας και ο πρώτος δεν βρήκε ενδιαφερόμενους, ο οποίος μάλιστα γίνεται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Στο χώρο θα βρίσκονται περίπου χίλια εκθέματα, τα οποία μέχρι να τοποθετηθούν οι προθήκες συντηρούνται ώστε να είναι έτοιμα να τοποθετηθούν. Επιπλέον, η προσωρινή έκθεση θα φιλοξενεί και νέα αντικείμενα τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύτατο ιστορικό φάσμα από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους μέχρι την περίοδο της ενετοκρατίας. Το έργο αυτό είναι συνολικού προϋπολογισμού 200 χιλιάδων ευρώ περίπου.
«Προσπαθούμε να το ολοκληρώσουμε με αυτό το ποσό και όταν θα γίνει το νέο μουσείο θα μπορέσει εκεί να γίνει μια θεματική έκθεση στη συνέχεια. Αποφασίσαμε να το πάμε τον Οκτώβριο ώστε να μην αναγκαστούμε να κλείσει μέσα στη θερινή περίοδο και να δημιουργήσει δυσχέρεια» υπογράμμισε η κ. Τζιγκουνάκη.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Σε ό,τι αφορά ένα Αρχαιολογικό μουσείο στο Ρέθυμνο η κ. Τζιγκουνάκη επεσήμανε πως το υπάρχον αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα ενώ τόνισε: «Περιμένουμε τώρα τη νομοθετική ρύθμιση να ολοκληρωθεί ο φάκελος από το νομικό σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ και να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ρυμοτομικό της περιοχής για να ορίσει τη θέση. Επειδή αυτό θα πάρει τουλάχιστον μια πενταετία γι’ αυτό προχωρήσαμε στην προσωρινή έκθεση στον Άγιο Φραγκίσκο η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέλιξης».
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ
Επόμενος στόχος που θέτει η υπηρεσία είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ελεύθερνας να είναι προσβάσιμος ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις του προσωπικού φύλαξης. Η κ. Τζιγκουνάκη υπογράμμισε πως η αρχαιολογία που είναι ο φορέας λειτουργίας έχει κάνει τις απαιτούμενες αιτήσεις ενώ περιμένει απάντηση από το Υπουργείου για προκήρυξη θέσεων του προσωπικού φύλαξης.
Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Η φύλαξη μπαίνει στο πλαίσιο γενικότερα της πολιτιστικής πολιτικής από το Υπουργείο οπότε καθορίζονται σε ομάδες οι προσλήψεις για τους εποχικούς φύλακες και ελπίζουμε να μας δοθεί άμεσα η δυνατότητα αυτή. Έχουμε κάνει τις αιτήσεις από την πλευρά μας στην Κεντρική Υπηρεσία και περιμένουμε».
Η κ. Τζιγκουνάκη μιλώντας για το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, τόνισε πως καθοριστικό ρόλο έχει ο υπεύθυνος του έργου, καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης με την ολοκλήρωση του οποίου η περιοχή συνολικά θα αναβαθμιστεί και θα αναδείξει τον αρχαιολογικό της πλούτο.
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΡΜΕΝΩΝ
Σε προτεραιότητα μπαίνει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου του Υστερομινωικού νεκροταφείου των Αρμένων, στο νέο ΣΕΣ προκειμένου να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο χώρος. Παράλληλα, αυτή την ώρα ο χώρος διαθέτει φύλαξη με δύο σταθερούς και έκτακτους φύλακες ενώ έχει ενεργοποιηθεί, όπως τόνισε η κ. Τζιγκουνάκη, βάσει της σχετικής απόφασης το εισιτήριο για την πρόσβαση επισκεπτών στο χώρο.
«Έχει ενεργοποιηθεί το εισιτήριο βάσει σχετικής απόφασης και μάλιστα υπάρχει και ενιαίο εισιτήριο και με το Μοναστηράκι Αμαρίου και το Μουσείο αντίστοιχα του Ρεθύμνου. Θέλει όμως αρκετή φύλαξη διότι είναι τάφοι και θα πρέπει κανείς να προσέχει και να κατευθύνει το κοινό που επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο».
ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΦΟΡΤΕΤΖΑ
Στο Υπουργείο βρίσκεται -όπως τόνισε η κ. Τζιγκουνάκη- η μελέτη συντήρησης για το Φρούριο Φορτέτζα. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί το δίδυμο κτήριο και αναμένεται στα πλαίσια κάποιας δράσης σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, να δοθεί το επόμενο διάστημα προς χρήση. «Είχαμε κάποιες τροποποιήσεις και πρέπει να κάνουμε κάποιες συμπληρώσεις για να ολοκληρωθεί και αυτό και να το δρομολογήσουμε. Τώρα θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα υπόλοιπα, στα κτηριακά που βρίσκονται μέσα στη Φορτέτζα» ανέφερε η κ. Τζιγκουνάκη.
Παράλληλα, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται και η κατασκευή αναψυκτηρίου σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου ενώ υπάρχει και εγκεκριμένη μελέτη προς την κατεύθυνση αυτή που θα επεκτείνει, όταν υλοποιηθεί τις δράσεις, τις εκδηλώσεις αλλά και την παραμονή των επισκεπτών στο Φρούριο.
ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Σημαντικούς στόχους για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει το Ρέθυμνο έχει θέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζοντας σε προτεραιότητα την ένταξη στο νέο ΣΕΣ των ναών που διαθέτει η πόλη του Ρεθύμνου. Μάλιστα στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου βγήκε στο φως μια σειρά ναών που υπήρχαν μέσα στην παλιά πόλη και θα πρέπει να αναδειχθούν, ενώ υπάρχουν υποψίες πως κάποιες νέες ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια εργασιών σε καταστήματα εντός της παλιάς πόλης, πως πρόκειται για ναούς.
Η κ. Τζιγκουνάκη μίλησε και για τους επόμενους στόχους της υπηρεσίας τονίζοντας: «Στόχος μεγάλος είναι το θέμα ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου των Αρμένων και το Μοναστηράκι, να μπορέσουμε να προβάλουμε τους βασικούς αρχαιολογικούς χώρους και επίσης την αποκατάσταση και συντήρηση του οχυρωματικού περιβόλου της Φορτέτζας που κάνουμε κάποιες διορθώσεις τώρα στη μελέτη της συντήρησης και προχωράμε στην αποκατάσταση. Παράλληλα, προσπαθούμε να χτίσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών. Προσπαθούμε να έχουμε συνέργειες με άλλους φορείς και συλλόγους για τη διάχυση της πληροφορίας ως προς το πολιτιστικό μας απόθεμα και την κληρονομιά μας.
Επιπλέον, ολοκληρώνουμε μελέτες και είναι αρκετές που έχουν συνταθεί και έχουν εγκριθεί. Θέλει μια καλύτερη ανάδειξη ο Ενετικός λιμένας όπου τώρα κατατέθηκε μια μελέτη από πλευράς του Δήμου όπου είχε γίνει με συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν πολλά στοιχεία μέσα στην παλιά πόλη που δεν έχουν αναδειχθεί και θα πρέπει να κάνουμε ένα πιο σαφές δίκτυο μέσα στην παλιά πόλη με τα στοιχεία που υπάρχουν».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Ωστόσο, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να εκπονήσεις τις εργασίες της και να οργανωθεί μέσα από τις δυνατότητες που έχει. Σημαντικό ρόλο στην υποστελέχωση έχουν, όπως αποδεικνύεται, οι συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που έγιναν την χρονιά που πέρασε ενώ η θέση του αρχιτέκτονα αλλά και προσωπικού φύλαξης που έχουν χηρέψει, παραμένουν στον «πάγο» σε ό,τι αφορά την πρόσληψη νέου προσωπικού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα