Οι δυνατότητες για ανάπτυξη της “Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας” αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του φετινού “Αγροτικού Αυγούστου”, που ολοκληρώθηκε χθες στα Χανιά.
Τις δυνατότητες αυτές παρουσίασε το “Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Ν. Χανίων” ένα από τα 11 που ξεκίνησαν να λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
«Σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει κανονικά ο χώρος μας στην οδό Τσουδερών από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Προχωράμε σε ενέργειες δημοσιότητας για το ευρύ κοινό με ημερίδες, εργαστήρια και σε συμβουλευτική με ανθρώπους που θέλουν να ιδρύσουν μια συνεργατική επιχείριση, είτε κοινωνική συνεταιριστική είτε συνεταιρισμό εργαζομένων. Εμείς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε με ένα επιχειρηματικό σχέδιο και στα περαιτέρω στάδια για να υλοποιήσουν την ιδέα τους», εξηγούν στα “Χ.ν.” η κ. Στέλλα Αγγελάκη και ο κ. Χρυσόστομος Γαλανός, που στελεχώνουν το Κέντρο.
Στα Χανιά έχουν ιδρυθεί 25 μονάδες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε διάφορους τομείς.
Η “Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία”, όπως επισημαίνει ο Χρ. Γαλανός, «είναι ένας διαφορετικός τρόπος του επιχειρείν, μια επιχείρηση στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας είναι μια συνεργατική επιχείριση. Οι άνθρωποι που θα μετέχουν σε αυτή θα πρέπει να θέλουν να συνεργαστούν με άλλους στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχών. Δίνονται φοροτεχνικά κίνητρα καθώς έχουν απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος και αναμέναμε κάποιες επιδοτήσεις. Περιμένουμε να δούμε αν η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνική οικονομία».
Από τη μεριά της η Στέλλα Αγγελάκη τονίζει πως η κοινωνική οικονομία είναι «μια ομπρέλα που περικλείει πολλά πράγματα. Σε θέματα ηθικής, που σημαίνει ότι οι συνεταιριζόμενοι από κοινού διαμορφώνουν δημοκρατικά τις συνθήκες και τον τρόπο εργασίας τους. Σε θέματα δικαιοσύνης που είναι συνδεδεμένη με το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο προς όφελος του παραγωγού και του καταναλωτή. Στην κοινωνική συνεταιριστική επιχείριση μοιράζεσαι ένα ρίσκο που δεν θέλεις να το αναλάβεις μόνος σου και σου δίνεται ευκαιρία να αποφύγεις κακές εργασιακές σχέσεις που πιθανόν είχες στο παρελθόν. Κοινωνική οικονομία δεν νοείται π.χ. το να ανοίξεις ένα ενεχυροδανειστήριο ούτε μια βιοτεχνία που κατασκευάζει πλαστικά μιας χρήσης».
Σε ό,τι αφορά στα Χανιά, οι συνομιλητές μας εκτιμούν πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την ανάπτυξη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. «Κατ’ αρχήν στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής σίγουρα θα μπορούσε να ήταν μια πολύ καλή επιλογή για αγρότες. Επίσης στον τουρισμό, στις ήπιες μορφές τουρισμού (αγροτουρισμό, εναλλακτικό τουρισμό) που σέβεται τον ντόπιο πληθυσμό και το περιβάλλον», καταλήγει ο κ. Γαλανός. Η όλη δράση των “Κέντρων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας” χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Είμαστε στην διάθεση σας να βοηθήσουμε τόσο στα αρχικά στάδια ενημέρωσης σας όσον αφορά την πρακτική λειτουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης του νόμου 4430/2016 όσο και να σας βοηθήσουμε στην σύσταση της και σε όλη την απαραίτητη διαδικασία στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας όσο και με καταρτισμένους και έμπειρους οικονομολόγους στην σύνταξη του επιχειρηματικού σας πλάνου και με ειδικευμένους λογιστές που ίσως χρειαστείτε στην διαδικασία σύστασης σας.
Η πύλη αυτή έχει υποστηρίξει πάνω από 280 ΚοινΣΕπ για την δημιουργία τους όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να το κάνει αυτό.
Εγκρίθηκε η Δημιουργία Φορέα με την μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας με τον Διακριτικό τίτλο {Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Υποστήριξη – Social Entrepreneurship and Support} με έδρα τον Δήμο Αθηναίων και με γραφείο στο κέντρο της Αθήνας μόνο 230 μέτρα από την πλατεία Ομονοίας όπου έτοιμο να σας υποδεχθεί για να σας παράσχει τις υπηρεσίες της. reed more http://koinsep.org