Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ανάδειξη του Αζωγυρέ Σελίνου (φωτ. & βίντεο)

Παλιό και μεγάλο χωριό με σημαντική θρησκευτική ιστορία ο Αζωγυρές Σελίνου καθόσον μέσα στις σπηλιές Ζουρές και Χάρακας ασκήτεψαν οι 99 άγιοι πατέρες όταν ήρθαν μέσω Γαύδου από διάφορα μέρη της Μεσογείου, περίπου το 1632 μ. Χ.

Σήμερα ο Αζωγυρές, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα ορεινά, κυρίως, χωριά δεν έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους όμως παραμένει στο προσκήνιο και αναδεικνύεται μέσα από τις πλούσιες δράσεις που αναπτύσσει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος.
Ιδρυτής και πρόεδρός του, είναι ο Ευτύχιος Κουκουτσάκης τον οποίο συναντήσαμε για να μας ξεναγήσει στο χωριό και την περιοχή περιγράφοντας τις δράσεις οι οποίες έχουν εκτιμηθεί από την ντόπια και όχι μόνο κοινωνία με αποτέλεσμα ο Αζωγυρές να έχει αλλάξει όψη και αποκτήσει περισσότερους επισκέπτες, μεταξύ αυτών, πολλούς ξένους.

Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ
ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ
Η ξενάγησή μας ξεκίνηση από το το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων το οποίο επισκευάστηκε το 1864 από τον οπλαρχηγό Γενικό Αρχηγό Σελίνου  Κωνσταντίνο Κριάρη  με τη συνδρομή και άλλων οπλαρχηγών της περιόδου εκείνης καθώς και του αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπαγρηγοράκη, όπως μας εξηγεί ο κ. Κουκουτσάκης. Η μονή είναι αφιερωμένη στους αγίους πατέρες που έφτασαν εδώ πριν αρκετούς αιώνες με πνευματικό τους ηγέτη τον Άγιο Ιωάννη. Ο κ. Κουκουτσάκης επισημαίνει την σπουδαία ιεραποστολική δράση του αείμνηστου αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπαγρηγοράκη λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήταν «άνθρωπος που έβλεπε πολύ μπροστά». «Έφτιαξε και λειτουργούσαν τρεις μύλοι, ένα ελαιουργείο, ένα βυρσοδεψείο και ένα καφενείο λίγες δεκάδες μέτρα απόστασης από το μοναστήρι πλάι στον ποταμό. Όταν πέθανε άφησε το κληροδότημα στο χωριό με την επιθυμία να γίνει αμαξωτός δρόμος μέχρι εδώ. Από αυτό το κληροδότημα που περικλείει πολλά ακόμα συντηρείται και σήμερα ο Αζωγυρές», εξηγεί ο κ. Κουκουτσάκης.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «έχουμε άριστη συνεργασία με το Εκκλησιαστικό συμβούλιο και τον αγαπητό στο πλήρωμα της Εκκλησίας πρωτοπρεσβύτερο Ευτύχιο Ανδρουλάκη που τιμούν την παράδοση και τους προκατόχους τους έχοντας συντηρήσει το μοναστήρι. Σε εκκρεμότητα παραμένει μόνο η λειτουργία του λαογραφικού Μουσείου αλλά ευελπιστούμε ότι σύντομα θα λυθεί και αυτό το θέμα».
Σήμερα στον Αζωγυρέ υπάρχουν 7 κατοικήσιμες  γειτονιές με 30 άτομα μαζί με τους ξένους οι οποίοι πλεονάζουν και προέρχονται από χώρες της Ευρώπης. «Είμαστε μεταξύ μας αγαπημένοι και όλοι μαζί φροντίζουμε για να γίνει το χωριό ακόμα καλύτερο. Ταυτόχρονα έχουμε την υποστήριξη των απανταχού Αζωγυριανών εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι από την οικογένειά μας και μπορούμε να πραγματοποιούμε φιλανθρωπικές δράσεις και κάθε άλλο όπως την κατασκευή 4 μνημείων στο κέντρο του χωριού και πολλές δενδροφυτεύσεις με την συνεισφορά του Δασαρχείου που μας τα προμηθεύει», αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Στους στόχους που τίθενται σήμερα για τον Αζωγυρέ, περιλαμβάνονται, η ανάδειξη παλαιών μονοπατιών και του βασιλικού δρόμου με το θαυμάσιο γεφύρι . Δίπλα από το μικρό εξωκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα, διαμορφώνεται αυτό το διάστημα μια μικρή πλατεία με δενδροφυτεύσεις. «Αξίζει να πω ότι μια ελιά, φυτεύτηκε από τον διάσημο μουσικό και φιλάνθρωπο Archie Lee Hooker», σημειώνει ο κ. Κουκουτσάκης.
Ο ίδιος προσθέτει πως «κάθε γειτονιά του χωριού έχει τη χάρη της γιατί σε όλες κάτι έχουμε κάνει και η διάθεση μας για προσφορά θα συνεχιστεί. Έχουμε διαθέσει και μια αίθουσα στο κέντρο του χωριού στη διάσημη βρετανίδα καλλιτέχνιδα Gail Wareham που μένει μόνιμα στον Αζωγυρέ και παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά και μετατρέπουμε τώρα το παραδοσιακό μας καφενείο σε εκθεσιακό χώρο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα