Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αναδρομική ισχύς από 4/10 στο νέο ασφαλιστικό

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου του 2019, δηλαδή από την ημερομηνία κατά την οποία είναι εκτελεστές οι αποφάσεις του ΣτΕ, ώστε να μην προκύψει ζήτημα νέων αναδρομικών, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης.

«Οποιεσδήποτε διαφορές δημιουργηθούν ενδεχομένως, άμεσα μέσα στο 2020, θα ρυθμιστούν με κάποιες δόσεις, προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης εξισορρόπηση των νέων καταβαλλόμενων ποσών και των νέων καταβαλλόμενων συντάξεων με τις απαιτήσεις του ΣτΕ», ανέφερε ο κ. Μηταράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο «104,6» και διευκρίνισε πως μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το σύνολο των οριστικών αποφάσεων, προκειμένου να προχωρήσει το υπουργείο στη λεπτομερή τους μελέτη.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, στόχος του υπουργείου «είναι το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο να κατατεθεί μέσα στο 2019, παράλληλα με την ολοκλήρωση των απαραίτητων αναλογιστικών και άλλων μελετών, που ορίζει το ΣτΕ». «Εμείς δεν πρόκειται να φτιάξουμε ένα ασφαλιστικό “στο γόνατο” όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», επισήμανε ο κ. Μηταράκης, «με αποτέλεσμα να τροποποιηθεί 27 φορές και στο τέλος να κριθεί και αντισυνταγματικό. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε συστηματικά σε επίπεδο νομοθετικό, ενώ παράλληλα γίνονται και οι απαραίτητες εκσυγχρονιστικές διαδικασίες σε επίπεδο πληροφοριακών συστημάτων που απαιτούνται για την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων».

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως τελικά κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ κυρίως όσον αφορά τη μη ανταποδοτικότητα των συντάξεων, ειδικά για τους μακροχρόνια εργαζόμενους, καθώς και για τις πολύ υψηλές εισφορές που χρεώνονταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που τολμούσαν να έχουν εισόδημα πάνω από τον βασικό μισθό». «Αυτή ήταν η ιδεοληπτική συμπεριφορά της Αριστεράς απέναντι στην παραγωγική Ελλάδα», υπογράμμισε.

Οι τρεις άξονες

Επίσης, ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στις βασικές επιδιώξεις του νέου ασφαλιστικού πλαισίου, δήλωσε ότι οι βασικοί στόχοι μέσα από τη νομοθέτηση του νέου ασφαλιστικού θεσμικού πλαισίου είναι οι ακόλουθοι:

1. Η βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις εκείνων που έχουν περισσότερα από 30 με 40 χρόνια εργασιακού βίου, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως το ποσοστό αναπλήρωσης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

2. Η αποσύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή η διασύνδεση εισφορών του ασφαλιστικού με το δηλωθέν εισόδημα, οδήγησε σε ραγδαία μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το οποίο εκτός από αποτέλεσμα φοροδιαφυγής, σε πολλές περιπτώσεις ήταν και αποτέλεσμα αποφυγής περαιτέρω εργασίας από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έβλεπαν το 70% με 80% από το επιπλέον εισόδημα που θα εξασφάλιζαν από την επιπλέον εργασία να το παίρνει η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. H άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ, το οποίο είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις επικουρικές, που είχε οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις κάποιων επικουρικών συντάξεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα