Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αναφορά στο έργο του Πολυχρόνη Πολυχρονίδη

» Με αφορμή την ονοματοθεσία της πλατείας της αρχαίας ελιάς των Βουβών

 

Είναι σημαντικό στην ζωή μας, να μην ξεχνάμε κάποιους ανθρώπους που για πολλά χρόνια, κάτω από δύσκολες συνθήκες, προσπάθησαν να λύσουν μικρά, μεγάλα, αλλά και σύνθετα προβλήματα της κοινωνίας που υπηρέτησαν και που αφιέρωσαν ένα μεγάλομέρος της ζωής των σε αυτό.

Ένας τέτοιος άνθρωπος, ένας τέτοιος δήμαρχος ήταν και ο αείμνηστος Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, πρώτος δήμαρχος, του νέου καποδιστριακού Δήμου Κολυμβαρίου.
Αυτό ακριβώς κάνουν σήμερα, η Τοπική Κοινότητα , Βουβών και δήμος Πλατανιά, με την ονοματοθεσία αυτού του χώρου που βρισκόμαστε τώρα, αυτού του χώρου που βρίσκεται, η περιβόητη πλέον, αρχαία ελιά των Βουνών, σε ΠΛΑΤΕΙΑ  ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΑΝΤ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, τιμώντας και αναγνωρίζοντας, έτσι στην πράξη, την μακροχρόνια, δύσκολη και επίμονη προσπάθειά του, για την ανάδειξη αυτού του πανάρχαιου δένδρου, που όπως ο ίδιος  έλεγε, η  ιδιαίτερη ανάγλυφη μορφή του κορμού του,  θύμιζε αρχαίο γλυπτό του Φειδία. Με εισήγησή του, ως νομαρχιακός σύμβουλος το1997. ανακηρύχθηκε, από το  υπουργείο πολιτισμού , Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και ως δήμαρχος  Κολυμβαρίου, από το 1998, με τις ενέργειές του, το έκανε παγκοσμίως γνωστό. Η πορεία της ανάδειξης του δένδρου ήταν ανηφορική, αφού οι θεσμικοί παράγοντες αλλά και οι απλοί πολίτες, σε τοπικό επίπεδο, δεν κατάλαβαν αμέσως την τεράστια  συμβολική αξία  και τα οφέλη που θα προέκυπταν  από την ανάδειξή του. «Με μια ελιά θα ασχολούμαστε ; »  έλεγαν  τότε οι περισσότεροι. Το τι είναι σήμερα η ελιά των Βουβών, όλοι το ξέρουμε και το βλέπωμε. Είναι σίγουρα ένα πολιτισμικό, τουριστικό και όχι μόνο, σημείο αναφοράς για τον τόπο μας.
Η επισκεψιμότητά της είναι καθημερινή, όλο το χρόνο, με οργανωμένες, αλλά και κατά μόνας, επισκέψεις ξένων, Ελλήνων αλλά και μαθητών σχολείων. Συνεντεύξεις, ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ έχουν γίνει πάρα πολλά και ιδιαίτερα από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Απω Ανατολής. Προσωπικότητες από όλους  τους κοινωνικούς χώρους επισκέπτονται το δένδρο. Έλληνες πολιτικοί και αξιωματούχοι, υπουργοί, πρέσβεις και δήμαρχοι ξένων κρατών,κοσμοναύτες, αθλητές,ολυμπιονίκες έχουν φωτογραφηθεί  μπροστά στο δένδρο αυτό.
Ύψιστη τιμή, η επίσκεψη του οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και η ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Κολυμβαρίου. Κορυφαίο γεγονός, η στέψη των νικητών του Μαραθωνίου δρόμου, στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004, με κλαδί της ελιάς αυτής, αλλά και άλλων σημαντικών αγώνων, όπως των  νικητών του διεθνούς Μαραθωνίουδρόμου Κρήτης που τελείται τα τελευταία χρόνια στα Χανιά με μεγάλη επιτυχία. Κότινο από την ελιά των Βουβών, κρατάει, μαζί με την ελληνική  σημαία, ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής κατά την είσοδο τους στο Ολυμπιακό στάδιο κάθε τέσσερα χρόνια, στις ολυμπιακούς αγώνες. Αλλά το σπουδαιότερο όφελος, είναι η τεράστια συμβολική δύναμη αυτού του δένδρου, για την ανάδειξη και προώθηση, έτι περαιτέρω, του κρητικού ελαιολάδου, που ήταν και στόχος του οραματιστή δημάρχου μας.
Το όραμα  όμως του Πολυχρονίδη, δε σταματά με την ανάδειξη του δένδρου. Δημιουργεί το μουσείο ελίας , δίπλα στο δένδρο. Εξασφαλίζει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της πράσινης ανάπτυξης, για την ανάπλαση της πλατείας και την εξαγορά γης, έκτασης περίπου 3 στρεμμάτων, ιδιαίτερου φυσικού κάλους, πλησίον της ελιάς, τα οποία υλοποιήθηκαν από τον διάδοχο δήμο Πλατανιά. Σκοπός, η δημιουργία φυσικού πάρκου διατήρησης της τοπικής  βιοποικιλότητας, φυτεύοντας τοπικές ποικιλίες φυτών και διατηρώντας την υπάρχουσα πλούσια βλάστηση. Στους ανοικτούς χώρους θα τοποθετούσε ογκώδη εκθέματα από παλιά ελαιοτριβεία και οινοποιία. Επίσης εναπόθεση σημαντικών γεωλογικών πετρωμάτων της περιοχής και βέβαια, περιπατητική διαδρομή. Επίσης προέβη στην προμελέτη κατασκευής συμπληρωματικού κτηρίου για το μουσείο, στους χώρους του οποίου, θα γινόταν και συνεδρίες, συζητήσεις για τον πρωτογενή τομέα.
Ο Πολ. Πολυχρονίδης, ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρέτησε περίπου 30 χρόνια. Τα 16, ως νομαρχιακός σύμβουλος σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και τα 12  στο δήμο Κολυμβαρίου, εκ των οποίων τα 8 ως δήμαρχος.
Ως πρώτος δήμαρχος του νεοσύστατου Δήμου, είχε την ατυχία ή την ευλογία, να στήσει τον νέο καποδιστριακό Δήμο. Έναν δήμο, που προήλθε , από την συνένωση των 17 πρώην κοινοτήτωνμε 49 οικισμούς. Ήταν ο μεγαλύτερος δήμος της Κρήτης και σε έκταση και σε πληθυσμό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μια συνένωση χωρίς επαρκή έως μηδαμινή προετοιμασία, από το κεντρικό κράτος. Έναν δήμο με λιγοστούς και άπειρους, στην νέα πραγματικότητα, υπαλλήλους, τους γραμματείς των πρώην κοινοτήτων. Έναν Δήμο με εξ’ αρχής οικονομικά ελλείμματα (χρέη ), από όλες τις πρώην κοινότητες και για την ιστορία, εκτός από μια. Χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό. Χωρίς δημαρχείο, σε μια μεγάλη αίθουσα του πρώην Γυμνασίου – οικοτροφείου, στεγάστηκαν όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Και το σπουδαιότερο, την λανθασμένη αντίληψη των δημοτών, ότι ο νέος δήμος θα τους έλυνε αμέσως όλα τα προβλήματα που υπήρχαν.
Όμως η πρωτέρα εμπειρία του δημάρχου,  στη Νομαρχία και στην αγροτική τράπεζα, η οργανωτικότητά του, η μεθοδικότητα του, η εργατικότητα του, η αγάπη του για τον τόπο του και η σωστή καθοδήγηση των υπαλλήλων του δήμου απ’ αυτόν, αλλά και των αιρετών, έφεραν τον δήμο Κολυμβαρίου, ανάμεσα στους κορυφαίους καποδιστριακούς δήμους.
Άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα, με αγωνία, για τα προβλήματα της κοινωνίας, για την πορεία της κοινωνίας, με προτάσεις δικαιολογημένες  και ερωτήσεις, κυριολεκτικά μέχρι και λίγο πριν φύγει από την ζωή. Τον επισκέφθηκα στο σπίτι του, λίγο πριν μας αφήσει, ακόμη και τότε η συζήτηση ήταν, τι θα γίνει με αυτό, τι θα γίνει με το άλλο!!!
Άνθρωπος που αφιέρωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στα κοινά, στον συνάνθρωπο, πολλές φορές και σε βάρος της οικογένειάς του.
Δήμαρχος με όραμα. Έβλεπε τις μελλοντικές απαιτήσεις της κοινωνίας και γ’ αυτό η σύνταξη μελετών, πράγμα, όχι πολύ συνηθισμένο στην εποχή του, ήταν προτεραιότητά του. Μελέτες του, τελειωμένες, μισοτελειωμένες, ή και σαν ιδέα μόνο, εκτελέσθηκαν ή συνεχίσθηκαν, από τον διάδοχο Καλλικρατικό δήμο του Πλατανιά.
Δήμαρχος δημιουργικός,  με επιμονή και υπομονή, κοντινό παράδειγμα η ανάδειξη της ελιάς των Βουβών.
Δήμαρχος που έκανε  πολλά και σημαντικά έργα, αλλά και που άφησε εγκεκριμένες πιστώσεις για συγκεκριμένα έργα, τα οποία και εκτελέσθηκαν στην συνέχεια από τον νέο δήμο, όπως συμβαίνει ,όταν υπαρχει αλλαγή δημοτικής αρχής .
Λαμβάνοντας υπόψιν, την πολύ μεγάλη έκταση του δήμου, τα 49 χωριά και το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής, είναι λογικό, ένα τεράστιο μέρος του προϋπολογισμού, να δαπανάται για την συντήρηση των οδικών και υδροαρδευτικών  δικτύων, των δεξαμενών και γεωτρήσεων. Να σημειωθεί ότι, κάθε πρώην κοινότητα είχε τουλάχιστον από μια γεώτρηση. Και βέβαια, όπως σε κάθε δήμο, έγιναν και νέα έργα, μικρά και μεγάλα, καταθλιπτικοί αγωγοί, διαπλατύνεις και διανοίξεις κεντρικών οδών, όπως του κεντρικού άξονα προς την ενδοχώρα, Κολυμβαρίου-, Επισκοπή- Άγιος Αντώνιο., Ένα μεγάλο και σημαντικό έργο.
Έγινε η κατασκευή  του  νέου λιμένος  Κολυμβαρίου ,  ένα πολύ δύσκολο έργο, με πολλά ανακύπτοντα  προβλήματα. Φέτος τελείωσαν και τα έργα της  β φάση του έργου, της χερσαίας ζώνης του λιμένος και των μόλων  για την προστασία της  παραλίας από την διάβρωση,  με εξαιρετικά αποτελέσματα από τον νέο δήμο Πλατανιά. Και βέβαια κάποια μεγάλα έργα, όπως τα προηγούμενα , που έχουν μεγάλο χρονικό εύρος κατασκευής , συμβολή έχει και η διάδοχη δημοτική αρχή και στην συγκεκριμένη περίπτωση ,του κ. Μανώλη Ροσμαρή (2002-2006).
Βαθιά ευαισθητοποιημένος με την πολιτιστική μας κληρονομιά και τα μνημεία. Υλοποίησε το δύσκολο έργων των Μνημείων προυπ. 420 εκκατ. Δρχ, τότε., σε συνεργασία με την αρχαιολογία.
Προσπάθησε να αναδείξει με διάφορους πρωτοβουλίες, την τοπική αρχιτεκτονική και να διασώσει διάφορα μισο-ερειπωμένα μνημεία τοπικής παράδοσης, μύλους, νερόμυλους, ελαιοτριβεία κ.λ.π.
Στήριξε και βοήθησε να επαναλειτουργήσουν, αλλά και να ιδρυθούν νέοι πολιτιστικοί σύλλογοι.
Ξεκίνησε, αλλά δεν προχώρησε η καταγραφή της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Γεωπόνος, ο ίδιος, είχε ιδιαίτερη ευαισθησία στο περιβάλλον και στον αγροτικό τομέα, με σημαντικές προτάσεις,  όπως την σωστή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού του Νομού Χανίων  γενικά, την στήριξη νέων καλλιεργειών, όπως του αβοκάντο.
Στο συνδετήριο δρόμο – λεωφόρο, από τον κόμβο του Κολουμβαρίου μέχρι το Σταυροδρόμι, έργο και αυτό, του Πολυχρονίδη, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, αποτυπώνετε καθαρά, η αγάπη του για το περιβάλλον και την τοπική βιοποικιλότητα των φυτών. Τα πλατάνια στην πλατεία στο σταυροδρόμι και η φύτευση διπλής σειράς αρωματικών θάμνων και δένδρων στην άκρη του δρόμο, το αποδεικνύουν.
Τον θυμάμαι με μια τσάπα και γαλότσες  να περιποιείται τα νεοφύτευτα δεντράκια. Η αγωνία του ήταν μεγάλη για μην ξεραθούν. Πολυχρόνη  μου έλεγε, πρέπει να βρούμε τρόπο να ποτίζονται και βρέθηκε τρόπος, με την βοήθεια του δημάρχου του νέου κ. Μαλανδράκη.  Στην αρχή  υπήρξαν μειδιάματα και σχόλια ειρωνικά. Τώρα το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Πολλοί  λένε, τα πλατάνια του Πολυχρονίδη, ή τα δένδρα του Πολυχρονίδη.!! Επ’ ευκαιρία, κ. δήμαρχε του Πλατανιά, αυτή η ωραία Λεωφόρος , με τα δένδρα του Πολυχρονίδη, μήπως θα πρέπει να ονομασθεί και τυπικά: Λεωφόρος Πολ. Πολυχρονίδη ? Όλα και εκεί έχουν την σφραγίδα του!!
Στον ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ: Πέτυχε τη χρηματοδότηση για την βελτίωση του γηπέδου Κολυμβαρίου προϋπολογισμού 120.000 €, από το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004, με αρχικό αίτημα την κατασκευή σύγχρονου αθλητικού κέντρου προϋπολογισμού 520.000 €.
Σε συνεργασία με τους δήμους Ταυρωνίτη και Πλατανιά, κατασκεύασαν το κλειστό διαδημοτικό γυμναστήριο στο Ταυρωνίτη, και αυτό από το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ προσφορά στους δημότες, επί της  δημαρχία του, με έργα και δράσεις, ήταν σημαντική και μάλιστα και κάποιες,  πρωτοποριακές για την εποχή.
Υπήρχε βοήθεια στους άπορους και αναξιοπαθούντες δημότες, ένα είδος κοινωνικού παντοπωλείου σημερινό.
Έγιναν συνεδρίες προληπτικής ιατρικής και συμβουλευτικής, για τους γονείς.
Ξεκίνησε η εκμάθηση ριζίτικου τραγουδιού.
Δημιουργήθηκε παράρτημα του ωδείου της Ι. Μητρόπολις Κισσάμου και Σελίνου.
Ξεκίνησε η δημιουργία χορωδίας.
Έγιναν μαθήματα εκμάθησης σκάκι.
Ήταν ο πρώτος περιφερειακός δήμος που απέκτησε γαλάζια σημαία και λειτούργησε σχολή ναυαγοσωστικής.
Ο πρώτος περιφερειακός δήμος που εκτέλεσε προγράμματα μαζικού αθλητισμού (αθλητισμός και παιδί, αθλητισμός και γυναίκα, εκμάθηση κολύμβησης στα παιδιά).
Ο πρώτος  δήμος του νομού, που ίδρυσε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)  και Κέντρο Πληροφόρησης Νέων.
Ίσως και ο πρώτος δήμος στο νομό, που θεσμοθέτησε την βράβευση των επιτυχόντων μαθητών, στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα(2002 ).
Από τους πρώτους δήμους που αιτήθηκε και του εγκρίθηκε η δημιουργία Κ.Ε.Π.
Ευγενής, ευγενικός, ρομαντικός.
Πάντα με ένα τριαντάφυλλοστο χέρι (θα τον έλεγα, ο δήμαρχος με το τριαντάφυλλο!!!).
Πολύ κοινωνικός, μερακλής, χουβαρντάς και χορευτής, δεν έφευγε αν δεν χόρευε, σαν έφηβος, την αγαπημένη του, ΡουματιανήΣούστα!!!
Αγαπητός και σεβαστός από φίλους και πολιτικούς αντιπάλους.
Άφησε ανεξίτηλα το αποτύπωμα του στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Κατά την άποψη πολλών, ήταν ένας από τους σημαντικότερους δημάρχους του Ν.Χανίων.
Τελειώνοντας, θέλω να αναφέρω, την σημαντική συμβολή και των υπολοίπων συναδέλφων, συνεργατών του δημάρχου, αιρετών και μη, στο σημαντικό έργο, επί της δημαρχίας του.
Η ΜΝΗΜΗ  αυτών που φεύγουν , μένει στις επόμενες γενεές , από το ΕΡΓΟ που άφησαν και ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης άφησε και μάλιστα μεγάλο !!!
Δήμαρχέ μας, θα είσαι πάντα στην μνήμη μας !!

*Ο Πολυχρόνης Σημαντηράκης
είναι π. αντιδήμαρχος Κολυμβαρίου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα