«Οταν αναθιβάνω τη μέρα ετούτη, βλογώ το Θεό που μ’ έκαμε να γεννηθώ και να ’μαι Κρητικός και να προφτάσω να δω με τα μάτια μου να πατάει απάνω στα δαφνόφυλλα και ν’ ανηφορίζει, απ’ του λιμανιού, την πόρτα ως το λημέρι του καπετάν Αι-Μηνά, την ελευθερία». Και αυτό το απόσπασμα απ’ την “Αναφορά στον Γκρέκο” του Νίκου Καζαντζάκη (ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας κάνει λόγο εδώ για την 9η Δεκεμβρίου 1898, πρώτη μέρα της των Κρητών ελευθερίας) χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, μιλώντας τις προάλλες (Τρίτη, 30 Νοεμβρίου) στην καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” για την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Κάνοντας τη δική του αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο, στους εκτός όλων των άλλων κατ’ εξοχήν “πραγματοποιό” του οράματος γενεών και γενεών Κρητικών…
Αναφορά στον Εθνάρχη και το εν είδει προλόγου… στην περί ης ο λόγος εκδήλωση δρώμενο μαθητών της Ε’ τάξης του 10ου Δημ. Σχ. Χανίων με τίτλο “Η πορεία προς την Ενωση”, με υπεύθυνη τη θεατρολόγο του Σχολείου Παναγιώτα Στεμπίλη, ένα δρώμενο που καταχειροκροτήθηκε, και, βέβαια, η αναγόρευση τεσσάρων (4) νέων Εταίρων του Ιδρύματος, ως αναγνώριση της προσφοράς τους: Της ΕΤΑΝΑΠ στο πρόσωπο του προέδρου του Δ.Σ. Μανόλη Αποστολάκη, του ηθοποιού, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλη Αεράκη, του ηθοποιού Γρηγόρη Βαλτινού και του αρχιτέκτονα Ζαχαρία Πιστόπουλου.
Στο πλαίσιο της αναφοράς στον κατά κοινή τώρα πια ομολογία μεγαλύτερο Ελληνα πολιτικό, που δικαιωματικά γίνεται και στους καθιερωμένους εορτασμούς της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, και η πρόθεση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει ως πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος τον εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής. Εμπλεος χαράς το κοινοποίησε, ο “ψυχή – τε και σώματι” αφοσιωμένος σ’ αυτό “κατευθυντήριος νους” του, γενικός διευθυντής του, Νίκος Παπαδάκης, στην πλήθουσα αγορά που είχε ασφυκτικά γεμίσει την αίθουσα εκδηλώσεων. Αλλαγή σελίδας! Διάδοχοι του μακαριστού μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, του εμπνευστή της ιδέας της δημιουργίας του Ιδρύματος με το όνομα του Εθνάρχη στη θέση του προέδρου του Δ.Σ.. οι εκάστοτε πρόεδροι της Βουλής, αρχίζοντας από τον σημερινό. Κι αν αγαλιά η ψυχή του παππού στο άλλο ημισφαίριο της ζωής γι’ αυτό! Να μείνει στον αιώνα τούτο το Ιδρυμα που εκφράζει το “βενιζελικό εμείς” του τόπου μας η έγνοια του. Και η έγνοια του Γενικού Διευθυντή του βεβαίως…
«Το Ιδρυμα κάνει μια εξαιρετική δουλειά στην προβολή του έργου της διαδρομής, των ντοκουμέντων, των αρχείων και των τεκμηρίων που σχετίζονται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον μεγάλο αυτό πολιτικό που “σφράγισε” την πορεία και την ιστορία της χώρας μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους δημοσιογράφους, πριν απ’ την εκδήλωση και αφού είχε επισκεφτεί το Σπίτι – Μουσείο του Εθνάρχη. Ουσιαστικός και όχι τυπικός ο χαρακτήρας της παρουσίας του, επεσήμανε ο Νίκος Παπαδάκης. Οντας βέβαιος ότι μια νέα σελίδα στην Ιστορία του Ιδρύματος έχει αρχίσει ήδη να γράφεται.
Η αλληλογραφία μας
π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, διευθυντή Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, Αγιοι Πάντες Αποκορώνου: Το καλό πράγμα αργεί, θα το έλεγε και ο παππούς αυτό! Με αφορμή το “φτάσιμο” πριν από λίγες μέρες, και στα χέρια μου του βιβλίου “Των Γονικών μου Γη ιερή και πώς να σου ξεχάσω”, με κείμενα του μακαριστού μητροπολίτη Ειρηναίου Γ. Γαλανάκη και εισαγωγικό κείμενο, επιμέλεια του Σταμ. Α. Αποστολάκη, που παρουσιάστηκε το σπερνό της Αγίας Σοφίας -πριν εκδοθεί- το γράφω. Πραγματική ευλογία η κοινωνία με τον προφητικό και συνάμα ταπεινό λόγο του Μεγάλου Γέροντα που εξακολουθεί να μας διδάσκει ότι ορθοδοξία είναι πρωτίστως ορθοπραξία. Να ’χουμε την ευχή του! Και σε άλλες εκδόσεις με το καλό!