Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Αναφορές σε πτυχές της τοπικής ιστορίας

Οι επαναστάσεις του 1858 και του 1866-1869, η σύμβαση της Χαλέπας, οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι με βάση τα συντάγματα της Κρητικής Πολιτείας αλλά και το κίνημα του Θερίσου αναλύθηκαν στο χθεσινό σεμινάριο τοπικής ιστορίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Ο συγγραφέας, νομικός και ιστορικός ερευνητής Ευθύμης Λεκάκης αναφέρθηκε ξεχωριστά για κάθε μια από τις πιο πάνω περιόδους μένοντας ιδιαίτερα στις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις των εμπλεκόμενων και όχι στα πολεμικά γεγονότα, δίνοντας ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στην εισήγηση του.

•  Για την Επανάσταση του 1858 (κίνημα του Μαυρογένη) τόνισε πως έδινε αμνηστία, επέτρεπε την κατοχή των όπλων στους χριστιανούς (χωρίς όμως να περιφέρονται ένοπλοι), επέμενε στη θρησκευτική ελευθερία που έδινε το “Χαττ-ι-Χουμαγιούν” του 1856. Καταργούσε σειρά φόρων στην ακίνητη ιδιοκτησία, στα άχυρα, στα μελίσσια, τα αιγοπρόβατα, ενώ άφηνε έξω από τις κληρονομικές υποθέσεις των χριστιανών την οθωμανική διοίκηση. Επίσης πρόβλεπε ότι οι χριστιανοί μπορούσαν να συστήσουν δημογεροντίες με δικαστικές εξουσίες και να εκλέγουν χριστιανούς διοικητικούς συμβούλους.

•  Αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην επανάσταση του 1866, τα αιτήματα των επαναστατών, τη στάση “ουδετερότητας” των ελληνικών κυβερνήσεων (η θέση του πρωθυπουργού Βούλγαρη ήταν εναρμονισμένη με τη θέση της Βρετανίας ότι η Ελλάδα θα είχε δυσάρεστες πολεμικές περιπέτειες , διότι τούτο θα είχε δυσάρεστες πολεμικές περιπέτειες). Τέλος μίλησε για τα  αίτια της ήττας της επανάστασης αλλά και  την παρακαταθήκη που άφησε για τις επαναστάσεις του μέλλοντος.

• Ανέλυσε τη σύμβαση της Χαλέπας, πως επιβλήθηκε, τι προέβλεπε αλλά και πως υπονομεύτηκε από την οξεία πολιτική και κομματική διαμάχη των Ξυπόλυτων (Φιλελεύθερων) με τους Καραβανάδες (Συντηρητικούς).

• Παρουσίασε βασικά στοιχεία από τα συντάγματα της Κρητικής πολιτείας του 1899 και του 1907 που καθόριζαν τις σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων, τα ζητήματα ασφάλειας και την οπλοφορία,  την εκπαίδευση, την πολιτιστική ζωή και το  θέμα της σημαίας.

• Τέλος έκανε μια εκτενή αναφορά στους λόγους και τις αιτίες του κινήματος του Θερίσου.
Την εισήγηση παρακολούθησε αρκετός κόσμος, ενώ εισαγωγικά την εκδήλωση ξεκίνησε η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Β. Χουδαλάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα