Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Αναγκαία η επιστροφή των μαρμάρων

» Επισημάνσεις σε διεθνή διάσκεψη

ΑΠΕ » Η προσπάθεια επαναπατρισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα αποβλέπει στην αποκατάσταση της ενότητας ενός κορυφαίου πολιτιστικού μνημείου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, στo πλαίσιo της Διεθνούς Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης, απευθυνόμενος προς τους προέδρους και μέλη των εθνικών επιτροπών της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας.

Οι εκπρόσωποι των επιτροπών, αφού επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, όπου ενημερώθηκαν για τις εργασίες αποκατάστασης που συνεχίζονται στο μνημείο, συναντήθηκαν με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και τα μέλη της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο πρόεδρός της Χριστόφορος Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής καθώς και ο Σπύρος Μερκούρης.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στη Μελίνα Μερκούρη, η οποία πρώτη ξεκίνησε τον αγώνα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, μίλησε για τη συνεισφορά της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής και ενημέρωσε για την επιστολή της UNESCO προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και Μαρία Μίλερ αντίστοιχα καθώς και τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Ρόμπερτ Νιλ Μακ Γκρέγκορ, με την οποία οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται επισήμως για το αίτημα της Ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση της διαφοράς που αφορά τα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Ο υπουργός τόνισε ότι, αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα την ενεργοποιήσει για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δύο κρατών. Και επεσήμανε ότι αυτή η εξέλιξη γίνεται ακόμα πιο σημαντική εν όψει της διεθνούς Διακυβερνητικής Διάσκεψης της UNESCO, που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι.
«Ολοι και όλες τασσόμαστε με κάθε απόφαση στρατηγικής που θα λάβει η Ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια στην οποία έχουμε όλοι αφοσιωθεί», είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ αφού εξήρε τη σημασία του ρόλου που ανέλαβε ο κορυφαίος διεθνής πολιτιστικός οργανισμός.

Διεθνης Συναντηση για τα ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Με το ερώτημα, όχι αν πρέπει να αλλάξουν οι βασικοί κανόνες αναστήλωσης της Ακρόπολης, αλλά ποιες είναι οι προτεραιότητες, αν πρέπει να υπάρξουν νέες τεχνικές καθώς και ποια είναι τα όρια των επεμβάσεων, ολοκληρώθηκε η 6η Διεθνής Συνάντηση, για την αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης.
Στο συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσιάστηκαν τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στα μνημεία της Ακρόπολης κατά την περίοδο 2000 – 2010 με πιστώσεις του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και υλοποιούνται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτες, με πιστώσεις του Επιχειρησιακού προγράμματος “Αττική” (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 – 2013) και τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ελληνικού Δημοσίου. Βασικοί θεματικοί άξονες του συμποσίου ήταν αφ’ ενός ο θεωρητικός προβληματισμός για την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης και τα πορίσματα των πρόσφατων ερευνών στους τομείς της αρχιτεκτονικής και της συντήρησής τους και αφ’ ετέρου ειδικότερα προβλήματα τεχνολογίας και εφαρμογών.
Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), αρχιτέκτων, Βασιλική Ελευθερίου αναφερόμενη στα αναστηλωτικά έργα που θα υλοποιηθούν ως τις 30 Ιουνίου 2015 είπε: «Στον Παρθενώνα υλοποιείται μέρος των προγραμμάτων της δυτικής πλευράς και του βόρειου τοίχου. Ολοκληρώνεται η κατεργασία των επιφανειών των νέων συμπληρωμάτων στους κίονες της βόρειας περίστασης και ξεκίνησε σε δύο κίονες του πρόναου, ενώ προβλέπεται και η δομική αποκατάσταση δύο λίθων του υπερθύρου της δυτικής θύρας. Προγραμματίζονται ακόμη εργασίες στο δυτικό πτερό. Στα Προπύλαια ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της ανωδομής του νότιου τοίχου του κεντρικού κτηρίου, επιτελούνται εργασίες στη νότια πτέρυγα του μνημείου και προγραμματίζεται επέμβαση στη βορειοδυτική γωνία του κεντρικού κτηρίου».
Μιλώντας για το σημαντικό ζήτημα της μεγάλης χρονικής διάρκειας των έργων αποκατάστασης ο καθηγητής Μανώλης Κορρές είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Η χρονική συνέπεια και τα χρήματα που απαιτούνται είναι οι σοβαρότεροι παράγοντες στην παρούσα φάση. Πρέπει να σεβαστούμε αυτούς τους παράγοντες, να σχεδιάζουμε ρεαλιστικά, ώστε αυτό που προγραμματίζουμε να είναι εφικτό». Ο ίδιος επεσήμανε: «Φοβάμαι επιδείνωση των συνθηκών και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για να περιορίσουμε τις φιλοδοξίες μας και να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να έχουμε την βέλτιστη σχέση: χρόνου – δαπάνης – αποτελέσματος. Το έργο της αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης μπορεί να διαρκέσει πολύ, το ζήτημα είναι ο χρόνος να μην περνάει ανεκμετάλλευτος. Οι προτεραιότητες για μένα είναι τα έργα σωστικού χαρακτήρα και μετά αυτά που σχετίζονται με συμπληρώσεις για την ανάδειξη και τη βελτίωση της εικόνας».
Στα πρώτα συμπεράσματα του συμποσίου το οποίο παρακολούθησε πλήθος επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ότι απαιτείται ένα Master Plan, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες, ο χρόνος υλοποίησης και το κόστος των έργων αναστήλωσης της Ακρόπολης καθώς περιορίζονται τα διαθέσιμα χρήματα και ταυτόχρονα θα ήταν προτιμότερο να υπάρχουν λιγότερες σκαλωσιές ή για μικρότερο χρονικό διάστημα στο μνημείο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα