Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αναγκαία η αύξηση της τυποποίησης στο ελαιόλαδο

Επισημάνσεις σε εκδήλωση στο Κολυμπάρι

 

Το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας συνδέεται με την αύξηση της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Ελλάδα η οποία παραμένει στην τελευταία θέση των ευρωπαϊκών ελαιοπαραγωγικών χωρών.

Aυτό τονίστηκε στην “Ακαδημία Ελιάς” της Terra Creta που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Ορθοδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στις προκλήσεις για τους ελαιοπαραγωγούς από την Ευρωπαική Πράσινη Συμφωνία.

Οσο για το πως κυλά η φετινή ελαιοκομική περίοδος, επισημάνθηκε ότι αναμένεται στην Ελλάδα μείωση της παραγωγής κατά 40% – 45%.
Ο κ. Μανώλης Καρπαδάκης από το τμήμα Εξαγωγών της Terra Creta, σημείωσε, μιλώντας στα “Χ.ν.” ότι «η φετινή χρονιά ως προς την παραγωγή είναι πολύ χαμηλότερη από πέρυσι. Εκτιμάται ότι σε ελληνικό επίπεδο η πτώση στην παραγωγή θα κινηθεί γύρω στο 40% – 45%. Πέρυσι ήταν μια ιστορικά υψηλή χρονιά, οπότε τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα. Ως προς τους μέσους όρους πάλι είμαστε χαμηλά».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το μέλλον του παραγωγού συνδέεται άμεσα με τη μείωση του κόστους, όσο μπορεί αυτό να συμβεί μέσα από συνέργειες και καλές συνεργασίες, μέσα από τη γνώση και μέσα από την αύξηση της τυποποίησης. Αυτόν τον δρόμο έχουν ακολουθήσει άλλες χώρες που είναι πιο επιτυχημένες από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Στην τυποποίηση είμαστε στο χαμηλότερο επίπεδο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών ελαιοπαραγωγικών χωρών, δηλαδή της Ιταλίας και της Ισπανίας. Δεν τυποποιούμε πάνω από το 1/3 της παραγωγής μας».
Εξήγησε ακόμη ότι με την τυποποίηση «συνδέεται το μέλλον ως προς την προοπτική που μπορεί να δοθεί στην ελαιοκαλλιέργεια. Συνδέεται με την αύξηση του τυποποιημένου και με συνέργειες που πρέπει να κάνει ο κάθε παραγωγός γιατί έχουμε την ιδιότητα και στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, να έχουμε μικρό κλήρο. Μικρός κλήρος σημαίνει μικρή παραγωγή, αυξημένο κόστος ανά κιλό παραγωγής. Οπότε αυτό εάν βελτιωθεί, μέσα από συνέργειες, αν συνεργαστούν οι παραγωγοί μεταξύ τους, θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα και θα έχουν πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση και στην καλλιέργεια και στη φυτοπροστασία τους και φυσικά και στον όγκο παραγωγής. Αυτά είναι ζητούμενα».
Στην Ευρωπαική Πράσινη Συμφωνία αναφέρθηκε το στέλεχος της εταιρείας Neuropublic, Μηνάς Πελεκάνος. Οπως είπε, στον αγροτικό τομέα η Ευρωπαική Πράσινη Συμφωνία, με ορίζοντα μέχρι το 2030, έχει κάποια μέτρα – στόχους. Η στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο, καθορίζει για τα κράτη – μέλη να μειώσουν τις ποσότητες και τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων έως 50%, την ποσότητα των χημικών λιπασμάτων έως 20%, να αυξήσουν τις εκτάσεις των βιολογικών καλλιεργειών κατά 25% και να πάρουν μέτρα για το κλίμα, τη διατήρηση των πόρων. Και όλα αυτά με τον παραγωγό να μπορέσει να φέρεις εις πέρας όλους αυτούς τους στόχους χωρίς να χάσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός του. Σε αυτό συνδράμει η ΚΑΠ και τα μέτρα της».
Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Αντώνης Καλογεράκης.
Οπως είπε, «στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη της ελαιοπαραγωγής, η ΟΑΚ παρέχει την αναγκαία υποστήριξη έτσι ώστε να συζητήσουμε περαιτέρω τα θέματα της Ευρωπαικής Πράσινης Συμφωνίας και το πώς επηρεάζουν τους αγρότες της περιοχή μας. Να αντιληφθούμε τι γίνεται και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που υπάρχει στην Ευρώπη εις όφελος της υπαίθρου και των αγροτών μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα