Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αναγκαία η διαφύλαξη της ποιότητας του ελαιολάδου

«Η φήμη της υψηλής ποιότητας που κατέχει το κρητικό ελαιόλαδο πρέπει πάση θυσία να διαφυλαχθεί με μερίμνα υπηρεσιών και παραγωγών. Απαραίτητη είναι η εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου και παντελή αποφυγή υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο».
Aυτό επισημάνθηκε στην εκδήλωση με θέμα: «Ποιότητα και εμπορία ελαιολάδου», την όποια οργάνωσε χθες ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Ινστιτούτο Ελιάς, και τον Δήμο Χανίων σε αίθουσα του ΜΑΙΧ.
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, αναγκαία «είναι και η τήρηση όλων των καταλλήλων μέτρων κατά τις φάσεις της καλλιέργειας, συγκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας του ελαιοκάρπου και διατήρησης του ελαιολάδου».
Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι «μέτρα πρέπει να ληφθούν και στον τομέα της διάθεσης του προϊόντος ώστε η υψηλή ποιότητα να αξιοποιηθεί εμπορικά και να αποφέρει στους παραγωγούς μια δίκαιη αμοιβή».
Οσο για τη «διάθεση με παράδοση στο ελαιοτριβεία», τονίστηκε η ανάγκη «να συμφωνηθεί έγγραφα ο τρόπος και χρόνος διάθεση».
Βασικός όμως στόχος, όπως είπε ο κ. Μιχελάκης, «θα πρέπει να είναι η διάθεση τυποποιημένου. Τα σημερινά ποσοστά διάθεσης τυποποιημένου 15-20% της παραγωγής, δεν είναι αρκετά και ο ρυθμός αύξησής τους που είναι 800-1000 τον/έτος, είναι χαμηλός. Για να φτάσουμε σε ποσοστό 70% με αυτό τον ρυθμό, απαιτούνται 50 χρόνια! Η αύξηση του ποσοστού πώλησης τυποποιημένου απαιτεί μεγάλες μονάδες Συνεταιρικές η ιδιωτικές δυναμικότητας 5-10 χιλ τόνων/έτος ώστε το κόστος διαχείρισης και προβολής ανά μονάδα προϊόντος να είναι χαμηλό».
Από την πλευρά του ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, Γιώργος Καλαντζάκης, μίλησε για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και τους παράγοντες που τα επηρεάζουν.
Ο ίδιος θύμισε ότι «πριν δύο χρόνια είχαμε πρόβλημα στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη με την οξύτητα», πρόσθεσε ότι η περυσινή ήταν «μια καλή χρονιά και ποιοτικά και ποσοτικά», η φετινή χρονιά πάει καλά αλλά «δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί με τη δακοπροσβολή. Πάντως, αρκετοί ελαιοπαραγωγοί ξεκίνησαν να κάνουν συλλογή ελαιοκάρπου».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε εργασία σε συνεργασία του Ινστιτούτου με το ΕΛΜΕΠΑ και το ΙΤΕ, όπου εντοπίστηκε ένας νέος μύκητας που δρα «παράλληλα με τον δάκο».
Οπως είπε στα “Χ.ν.” ο κ. Καλαντζάκης, «πέρυσι και με αφορμή την κακή χρονιά του 2019-2020 που είχαμε καταστροφή στην παραγωγή του ελαιολάδου, βρήκαμε ότι υπάρχει ένας μύκητας καινούργιος ο οποίος σε συνεργασία με τον δάκο προκαλεί σήψη του καρπού και του ελαιολάδου που προκύπτει. Αυτός εντοπίστηκε σε ελιές και κορωνέικη και τσουνάτη. Τα δείγματα που είχαμε πάρει ήταν από το Ηράκλειο».

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβεύσεων Ελαιοτριβείων που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς Ποιότητας και Εμπορίας ελαιολάδου 2020/21 που είχε προκηρύξει ο ΣΕΔΗΚ.
Οπως επισήμανε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, η συγκεκριμένη «επιχειρεί να αναδείξει την αξία και σημασία της διαφύλαξης και βελτίωσης της ποιότητας του ελαιόλαδου και την σημαντικότητα και κρισιμότητα της σωστής διάθεσης και εμπορίας του. Η ημερίδα αποτελεί το επιστέγασμα δυο διαγωνισμών για την Ποιότητα και Διάθεση που απευθύνονταν σε Ελαιοτριβεία και οργανωθήκαν από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Ινστιτούτο Ελιάς, το ΜΑΙΧ, το ΕΛΜΕΠΑ κ.α. Στόχος των διαγωνισμών ήταν η ανάδειξη και αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων και κινδύνων που αντιμετωπίζονται σήμερα στον τομέα της ποιότητας, αλλά και η προβολή των ορθών πρακτικών που πρέπει να εφαρμόζονται στην διάθεση για επίτευξη καλύτερων τιμών παραγωγού».
Οι διακρίσεις που απονεμήθηκαν ήταν:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ:

•ΧΡΥΣΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ στον «Ελαιόμυλος Καργάκη» ( Δ. Γόρτυνας)
• ΑΡΓΥΡΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ στους: Ανώσκελη ΑΕ (Δ. Πλατανιά), Α.Σ. Εμπάρου (Δ. Βιάννου), Α.Σ. Παπαγιαννάδων (Δ. Σητείας), Αστερούσια Α.Ε. (Δ. Φαιστού), Σταματάκης & Σια Ο.Ε. (Δ. Αποκορώνου), Παπαμαστοράκης Α. Ο.Ε. ( Δ. Βιάννου)
•ΧΑΛΚΙΝΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ στους: Α.Σ. Κριτσας ( Δ. Αγ. Νικολάου)
•ΕΠΑΙΝΟΙ στους: Α.Σ. Ζάκρου ( Δ. Σητείας), Α.Σ. Ζήρου ( Δ. Σητείας), Α.Σ. Λιθινών (Δ. Σητείας), Α.Σ. Σταβιών (Δ. Φαιστού), Θραψανού (Δ. Μινώα –Πεδιάδας) , Βασιλαντωνάκης – Πετρουλάκης (Δ. Αποκορώνου).

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ:

ΑΡΓΥΡΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ στους: Α. Σ. Κριτσάς (Δ. Αγ. Νικολάου), Α.Σ. Εμπάρου ( Δ. Φαιστού), Α.Σ. Ζάκρου
(Δ. Σητείας),
ΧΑΛΚΙΝΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ στους: Α.Σ. Θραψανού (Δ. Μινώα Πεδιάδας), Αλμπαντάκης ΑΕΕΒΕ
ΕΠΑΙΝΟΙ στους: «Ελαιόμυλος Καργάκη ΑΕ» (Δ. Γόρτυνας) , Ε. Σταματάκης Ο.Ε. (Δ. Αποκορώνου)
ΧΡΥΣΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ: Κανένας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα