Επισημάνσεις της προέδρου της Επιτροπής Νόμπελ Ειρήνης κ. Berit Reiss-Andersen από τα Χανιά
«Η κοινωνική δικαιοσύνη» είναι αναγκαία για την «Ειρήνη» επεσήμανε χθες από τα Χανιά η Πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Ειρήνης κ. Berit Reiss-Andersen.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων ( CCBE) στα Χανιά η κ. Andersen μίλησε σε νομικούς και όχι μόνο σε εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη Χαλέπα.
Η Berit Reiss-Andersen, υπογράμμισε στην ομιλία της πόσο είναι σημαντικό σήμερα να βλέπουμε το Δίκαιο δίπλα στην Ειρήνη, συμπληρώνοντας πως σε όλη την ιστορία των βραβείων Νόμπελ «η απονομή του δημιούργησε ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο στις χώρες που δόθηκε. Η Ειρήνη και το δίκαιο πηγαίνουν μαζί, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σε μια εποχή που έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη υπάρχει μια διαρκής ανάγκη για το δίκαιο και η ειρήνη είναι η αρχή. Και όταν λέμε δίκαιο μιλάμε και για τη κοινωνική δικαιοσύνη που είναι στην αντίληψη της επιτροπής όταν δίνει το βιβλίο».
Ερωτηθείσα αναφορικά με το κατά πόσο τα υπερεθνικά όργανα της Ε.Ε. λειτουργούν με κριτήριο το “δίκαιο και την Ειρήνη” η κ. Andersen απάντησε πως «η η Ε.Ε. άξιζε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης γιατί κατάφερε μέσα στους κόλπους της να εντάξει αιώνιους αντιπάλους και να τους κάνει συμμάχους. Αυτό είναι ένα τρομακτικό επίτευγμα».
Στην προσωπικότητα της κ. Αndersen αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) κ. Παναγιώτης Περάκης, υπογραμμίζοντας «την σπουδαία εργασία της σε κάθε υπεύθυνη θέση που ανέλαβε».
Παράλληλα τόνισε πως «η Ε.Ε. είναι το πιο δημοκρατικό μέρος του κόσμου. Μπορεί να γκρινιάζουμε, να υπάρχουν πράγματα που θέλαμε να πηγαίνουν καλύτερα, το προσφυγικό, τις ανισότητες παρόλα αυτά είναι το μέρος που έχει το μεγαλύτερο σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα».
Στην προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου «στην παγκόσμια Ειρήνη ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης που είναι η πλέον ανθεκτική Συνθήκη Ειρήνης, από όσες σφράγισαν το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» αναφέρθηκε ο γεν. Διευθυντής του ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης. Ο ίδιος τόνισε πως αντικείμενο της συνθήκης «δεν ήταν μόνο η ρύθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και του εδαφικού καθεστώτος σε μια πολύ μεγάλη περιοχή από τα Βαλκάνια μέχρι τις εσχατιές της Μέσης Ανατολής». Υπογράμμισε πως η ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 και η επιστροφή του Βασιλιά Κωνσταντίνου είχε ως αποτέλεσμα «τη διακοπή κάθε οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους στην Ελλάδα που ήταν υποχρεωμένη να διεξάγει μόνη της τον πόλεμο σε βάρος των Κεμαλικών δυνάμεων» και παρέθεσε τα λάθη των αντίπαλων του Βενιζέλου που οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή. Στάθηκε ιδιαίτερα στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Βενιζέλου στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συνθήκης παρατηρώντας ότι με αυτήν «διαμορφώθηκε η γεωγραφική φυσιογνωμία, Ελλάδας και Τουρκίας, περίπου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα αλλά και των άλλων χωρών που γειτονεύουν με την Τουρκία. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία η συνθήκες δεν βρήκε σύμφωνες τις ακραίες δυνάμεις».
Τους προσκεκλημένους καλοσώρισε ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης αναφερόμενος στον πολυπολιτισμικό χρώμα των Χανίων και στην προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου «του ανθρώπου που καθόρισε τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδα και το σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό, βασικό κομμάτι του οποίου είναι ο νομικός πολιτισμός».
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρ. Πραματευτάκης ανέφερε πως πρώτος πρόεδρος την εποχή της αυτονομίας ήταν ο προπάππους του σημερινού πρωθυπουργού, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκη και ότι «ο Σύλλογος μας είχε εξέχουσες φυσιογνωμίες που ανέδειξε και τον υπηρέτησαν. Από αυτές προεξέχει αυτή του Ελευθερίου Βενιζέλου που διετέλεσε 7 φορές πρωθυπουργός, διπλασίασε τη χώρα και ανασυγκρότησε το κράτος».
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Γ. Κουκουράκης.