Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αναγκαία όσο ποτέ η περιβαλλοντική δημοσιογραφία

» Κομβικός ο ρόλος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου

Τη σημασία της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας ώστε να αναδειχθεί η σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και οι δυνατότητες αντιμετώπισής της, επεσήμαναν εισηγητές και συμμετέχοντες στο 10ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας. Παράλληλα, τονίστηκε ο πολύτιμος και πολύπλευρος ρόλος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (ΙΕΤ) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”) ως ένας φορέας διάχυσης της γνώσης και πεδίο σύμπραξης επιστημονικών, δημοσιογραφικών και θεσμικών φορέων.
Ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρης Γαλαμάτης μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφέρθηκε στη σημασία πρωτοβουλιών όπως το Θερινό Σχολείο, υπογραμμίζοντας ότι «η παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης μπορεί να οδηγήσει και στην παραγωγή νέων αξιόλογων πολιτικών», ενώ μίλησε για την ανάγκη «συνένωσης δυνάμεων» χαρακτηρίζοντας πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση σε αυτή την κατεύθυνση τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και τις συνεργασίες που ανέπτυξε ο ιδρυτής των “Χ.ν.” και πρώην πρόεδρος του ΣΗΠΕ Γιάννης Γαρεδάκης προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία του ΙΕΤ.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Αντώνης Σκαμνάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό δημιουργίας του ΙΕΤ, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτό ο Γιάννης Γαρεδάκης και ο μακαριστός μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης αλλά και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος κ. Νίκος Παπαδάκης με το Ίδρυμα Αγία Σοφία. Επίσης έγινε μνεία στους εκδότες Μυκωνιάτη, Χαλκιαδάκη και Δούκα που στήριξαν το εγχείρημα, όπως και οι τότε υπουργοί Δ. Σιούφας, Α. Διαμαντοπούλου και Θ. Ρουσόπουλος. Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολή του δημοσιογράφου Μιχαήλ Λαμπαθάκη για τη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου.

Ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης υπογράμμισε τον οριακό χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η κλιματική κρίση, τονίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της. Επεσήμανε σχετικά την ανάγκη δημιουργίας περιβαλλοντικής συνείδησης, η οποία προϋποθέτει τη σωστή ενημέρωση του κοινού και τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε αυτό η περιβαλλοντική δημιοσιογραφία.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Στέλιος Παπαθανασόπουλος εξέφρασε την ελπίδα το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας «να αποτελέσει το πρόπλασμα για κάτι ευρύτερο, ίσως ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω σε ένα αντικείμενο που είναι απόλυτη αναγκαιότητα καθώς βλέπουμε την κλιματική κρίση να εξελίσσεται». Τόνισε ακόμα την ανάγκη στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια, τα υπουργεία και την περιφέρεια σε αυτή την κατεύθυνση ενώ εξήρε τη συμβολή των Γιάννη Γαρεδάκη και Αντώνη Σκαμνάκη για την πραγματοποίηση του Θερινού Σχολείου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής χαρακτήρισε το περιβάλλον ως «το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο», αναφέρθηκε στον «λαϊκισμό, τη ριζοσπαστικοποίηση και τα οικονομικά συμφέροντα» στα οποία θα πρέπει να αντισταθούν οι δημοσιογράφοι επιτελώντας το έργο τους, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ένα πεδίο που απαιτεί μεγάλη γνώση και διαρκή μελέτη.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Έλενα Ριζεάκου αναφέρθηκε με ενθουσιασμό στο ΙΕΤ, χαρακτήρισε «ευπατρίδη» τον εμπνευστή του ΙΕΤ και του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη Γαρεδάκη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν παραδοσιακό εκδότη – δημοσιογράφο, ενώ χαιρέτισε τη συμβολή των Αντώνη Σκαμνάκη και Αιμίλιου Περδικάρη για την πραγματοποίηση του Θερινού Σχολείου, τονίζοντας ότι κάθε πρωτοβουλία φέρει «την ψυχή των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από αυτή». Ειδικότερα, για την περιβαλλοντική δημοσιογραφία η κα Ριζεάκου επεσήμανε ότι η πολιτική και η οικονομία κάθε χώρα συναρτώνται άμεσα από το περιβάλλον αυτής και τόνισε την αξία του Θερινού Σχολείου «το οποίο δίνει γερές βάσεις σε νέους δημοσιογράφους», καθώς «η σύγχρονη δημοσιογραφία απαιτεί διαρκή μελέτη, συνδυαστική σκέψη, εμπειρική γνώση και ανάδειξη της αλήθειας».

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης μίλησε για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις ενώσεις των δημοσιογράφων και των πανεπιστημίων, τόνισε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο ο ρόλος του περιφερειακού Τύπου, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης των νέων δημοσιογράφων ώστε «να παραδώσουμε μια καλύτερη δημοσιογραφία από τη σημερινή».

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Γιώργος Τσιγκλιφύσης αναφέρθηκε στις δυσκολίες της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας, τονίζοντας ότι στον περιφερειακό Τύπο δεν υπάρχουν συντάκτες αποκλειστικά γι’ αυτό το πεδίο, ενώ η συγκέντρωση στοιχείων για το ρεπορτάζ συναντά μεγάλα εμπόδια. Τέλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, ανέφερε την ανάγκη να υπάρξουν γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τη δημοσιογραφία, αλλά και να καλλιεργηθεί μια πιο γοητευτική γλώσσα -μακριά από τη λογική της τρομολαγνείας- στον δημόσιο – δημοσιογραφικό λόγο, ώστε το κοινό να ενημερώνεται και να κατανοεί καλύτερα θέματα σημαντικά όπως η κλιματική κρίση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Σημαντικός πράγματι ο ρόλος του ινστιτούτου Επαρχιακού τύπου!
    Όμως στα θέματα εξορύξεων πρέπει να καλείται και η αντίθετη άποψη, όπως των κύριων Σταμπολή, Αδαλή, Μανιάτη και άλλων!
    Άλλωστε, γιά την ευρωπαϊκή ένωση φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια, θεωρούνται πλέον εναλλακτικές μορφές ενέργειας!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα