Απέφυγε τον κίνδυνο επέκτασης προσωρινώς του κινήματος διαμαρτυρίας των Γάλλων ο Εμμ. Μακρόν ύστερα από την πίεση Λεπέν και Μελανσόν και του γεγονότος ότι τα επεισόδια κόστισαν 3 νεκρούς, πάνω από 150 τραυματίες, λεηλασίες μνημείων, καταστημάτων και καταστροφή περιουσιών. Αν δεν ενέδιδε, να κάνει διάλογο με εκπροσώπους των “κίτρινων γιλέκων” θα κατέφευγε στη διάλυση της βουλής και προσφυγή στις κάλπες. Εκτόνωσε το θυμό των εξεγερμένων με το να αναστείλει τις αμφιλεγόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, σπουδαιότερο των οπoίων είναι η φορολογία στις τιμές των καυσίμων. Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν το Ι.Χ. αυτοκίνητο πολύ, διότι οι δουλειές των περισσοτέρων βρίσκονται πάνω από 50 χλμ. από την πρωτεύουσα. Ο Γάλλος πρόεδρος που βρισκόταν στη Σύνοδο των G20 στη Βραζιλία και ενώ εφλέγετο το Παρίσι είχε δηλώσει: «Δεν θα δεχθώ ποτέ βία».
Ο Μακρόν επικαλέσθηκε “κατάσταση ανάγκης” να επιβάλλει μέτρα “εκτάκτου ανάγκης” πράγμα που οδήγησε την πληττόμενη Γαλλική τάξη αφ’ ενός σε άμυνα, αφ’ ετέρου σε επεισοδιακές ενέργειες για την υπεράσπιση δικαίων αιτημάτων, επιτυγχάνοντας και την αποδοχή όλων των κοινωνικών στρωμάτων.
Αν κανείς σκύψει να ερευνήσει το τι διαδραματίστηκε τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία, θα διαπιστώσει, ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλά διαμερίσματα των 5 ηπείρων της γης. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις πλήττουν πάντα τους ασθενέστερους ευνοώντας τους πλουσίους και οι κοινωνικές εκρήξεις γίνονται διότι αμφισβητεί και το πολιτικό σύστημα. Δεν πιστεύουν, ότι αυτό μπορεί να εγγυηθεί, ότι μια ενισχυμένη δεξιά, ή μια ανανεωμένη αριστερά, είτε κυβερνά, είτε όχι, θα παίξει ρόλο στην ενίσχυση της δημοκρατίας.
Η οικονομική πολιτική του “προέδρου των πλουσίων” Μακρόν, επέφερε κοινωνική ανάφλεξη με αποτέλεσμα, τα “κίτρινα γιλέκα” λόγω και του υπερκομματικού τους κινήματος, προσέλκυσαν κόσμο απ’ όλο το φάσμα της Γαλλικής πολιτικής σκηνής, ανθρώπων ουδετέρων περί τα πολιτικά, ακόμα των ψηφοφόρων, που υποστήριξαν τον Μακρόν.
Τα γεγονότα στο Παρίσι αύξησαν την κριτική του Τραμπ, που με χαιρεκακεία εξεφράσθη σε tweet ότι «οι τεράστιες και βίαιες διαδηλώσεις στη Γαλλία, δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ υπέστησαν κακομεταχείριση στο θέμα του εμπορίου (των καυσίμων) απ’ την ΕΕ… Αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν γρήγορα…».
Το άσχημο για τον Μακρόν είναι, ότι παρά την 6μηνη αναστολή των μέτρων, δεν σταματούν εδώ οι κινητοποιήσεις. Ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του Μακρόν η “νεοφιλελεύθερη” πολιτική του εξωθεί κατά κύματα τους αγανακτισμένους Γάλλους σε αγώνα επαναδιεκδικήσεων, όσων απώλεσαν επί την προεδρίας του. Στο μεταξύ ο πρόεδρος εν αναμονή τους ξεσπάσματος της επόμενης απεργιακής κινητοποίησης, που έχει προγραμματιστεί για την 14η Δεκεμβρίου, αποφεύγει τις εμφανίσεις του, ακυρώνει συναντήσεις του στο εξωτερικό και αναζητά πολιτική βοήθεια, να εκτονωθεί η επιταχυνόμενη κρίση!