Η απώλεια οκτώ ατόμων από το νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκονται στο στάδιο της συνταξιοδότησης το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθιστά αναγκαία συνθήκη τις τροποποιήσεις στη λειτουργία κλινικών και οδηγεί σε συγχωνεύσεις. Διαφορετικά η επιλογή θα πρέπει να είναι το κλείσιμο κλινικών…
Σύμφωνα με την Ρεθυμνιώτικη ιστοσελίδα GOODnet, αυτό προέκυψε ως βασικό συμπέρασμα από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου σχετικά με την πρόταση να συγχωνευτούν οι κλινικές του χειρουργικού τομέα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο στην παρούσα συνθήκη και μέχρι να δοθούν λύσεις με τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.
«Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα παρά τα θέματα να τα δούμε εντός Νοσοκομείου. Η συνταξιοδότηση των οκτώ έχει οδηγήσει το Νοσοκομείο σε μια κατάσταση με το να μην βγαίνουν οι βάρδιες παντού. Και οι λύσεις είναι δύο, κλείνουμε κάποιες κλινικές τελείως ή τις συμπτύσσουμε ελαφρά ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχει να αρκεί να λειτουργεί και να μη διώχνουμε ασθενείς, επειδή θα υπάρχουν κλειστές κλινικές. Αντί να κάνουμε προσωρινή αναστολή, Ουρολογικής, ΩΡΛ και Ορθοπεδικής, προτείνω να συμπτύξουμε λίγο τις δυνάμεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής Μανόλης Μακρονικολάκης, εκτιμώντας πως θα βοηθηθεί το νέο σχήμα με την παρουσία παραπάνω νοσηλευτών, ενώ θα δοθούν και ρεπό.
Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση στο γραφείο του Διοικητή, η οποία ξεκίνησε με την ενημέρωση από το Διοικητή προς το Δήμαρχο Αγ. Νικολάου Αντώνη Ζερβό και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Δημήτρη Κουνενάκη και Γιώργο Πάγκαλο, που επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις. Παρουσία εκπροσώπων γιατρών και εργαζομένων του νοσοκομείου και στη συνέχεια του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Μανόλη Κλώντζα συζητήθηκαν τα δεδομένα που υπάρχουν και οι δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων.
Δεν υπάρχει ενιαία στάση
Το κύριο πρόβλημα που διαπιστώθηκε από την πλευρά των αυτοδιοικητικών παραγόντων ήταν πως δεν υπήρχε μία ενιαία στάση απέναντι στα ζητήματα που έχουν ανακύψει από όλους τους φορείς του Νοσοκομείου.
Μάλιστα ο Δήμαρχος επεσήμανε πως ο ρόλος του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να διεκδικήσει από την πολιτική ηγεσία για τις λύσεις των προβλημάτων, αλλά θα πρέπει να έχει μια ενιαία στάση και πρόταση από την πλευρά των παραγόντων του Νοσοκομείου. Ο κ. Κουνενάκης εξήγησε πως είναι αδύνατον για τους αιρετούς να μπουν στη λογική της επίλυσης τεχνικών ζητημάτων εσωτερικής λειτουργίας που δε γνωρίζουν.
Κοινή ήταν πάντως η θέση των εκπροσώπων του Δήμου πως θα υπάρξει στήριξη για την αναζήτηση λύσεων που μπορούν να δοθούν με προσλήψεις προσωπικού, αναγνωρίζοντας πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι η νέα κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τί ακριβώς θα πράξει.
Προσωρινή λύση
Μετά την αποχώρηση του Δημάρχου και των αυτοδιοικητικών παραγόντων η συζήτηση αναλώθηκε στα πρακτικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της πρότασης του διοικητή, ειδικά με τα στελέχη του χειρουργικού τομέα Θεόδωρο Κούνουνα, Μανόλη Ανδρεαδάκη και Νίκο Μουδατσάκη, τον ορθοπεδικό Γιάννη Μπέρκοβιτς, το διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας Χάνι Μασούντ, τον πρόεδρο των εργαζομένων Γιώργο Μανουσάκη και τη διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας Αναστασία Μανιάτη.
Όπως διαφάνηκε, υπήρξε μια πρώτη προσπάθεια συνεννόησης που εκτιμάται πως οδηγεί σε μια αναγκαστική και προσωρινή λύση εκ των έσω, μέχρι να προκύψουν ενισχύσεις, και αναμένεται να εξειδικευθεί τις επόμενες μέρες στα επιμέρους θέματα που αφορούν τον τρόπο που θα λειτουργήσει η σύμπτυξη των κλινικών.
Ο Διοικητής έκανε λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση, ενώ ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε πως το θέμα θα τεθεί στη γενική συνέλευση του Συλλόγου, που θα γίνει σήμερα Τρίτη.
Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα και στην συνάντηση που προγραμματίζει για την Τετάρτη με τους γιατρούς το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννης Ανδριώτης.