Η ανάγκη να αναγράφεται ευκρινώς και με σαφήνεια στους καταλόγους των επιχειρήσεων εστίασης το είδος των λαδιών που χρησιμοποιούνται ιδίως στα τηγανητά, αλλά και η αναγκαιότητα υποχρεωτικής χρήσης επώνυμων συσκευασιών μιας χρήσης για το ελαιόλαδο που προσφέρεται νωπό στα τραπέζια των ταβερνών, ήταν μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (ΔΕΑΧΕ) «ΕλαιοΓευσίες» που έγινε την Τετάρτη.
Ειδικότερα όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) στα Χανιά τα συγκεκριμένα θέματα έχουν γνωστοποιηθεί πολλές φορές κι έχει υποβληθεί σχετικό υπόμνημα από τον Ιούλιο του 2014 προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, την Περιφέρεια και τις Αντιπεριφέρειες Κρήτης, καθώς και τους βουλευτές του νησιού. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε «δυστυχώς, δεν αντιμετωπίστηκαν με ενδιαφέρον και έτσι παραμένουν ακόμη άλυτα παρότι δεν έχουν κανένα κόστος για τον προϋπολογισμό, ενώ η επίλυση τους θα αποβεί πολύ θετική για την τοπική και εθνική οικονομία».
Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα που υποβλήθηκε υπογραμμίζεται το γεγονός της μη τήρησης της διάταξης αρ. Α2-861/22-8-2013 η οποία στο άρθρο 91, παρ.4. προβλέπει ότι στους καταλόγους πρέπει να αναγράφονται απαραίτητα και «το είδος των χρησιμοποιούμενων ελαίων και η χρήση τους» αλλά κάτι τέτοιο «δεν εφαρμόστηκε ούτε γενικά αλλά ούτε από λίγες έστω επιχειρήσεις».
Έτσι, όμως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση, «με την ανοχή των αρχών γίνεται παραπλάνηση των καταναλωτών και αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις ταβέρνες του Δικτύου “ΕλαιοΓευσιες” που χρησιμοποιούν αποκλειστικά σε όλα τα φαγητά και τηγανητά ελαιόλαδο».
Τονίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα, 3η ελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, ενώ έχει άμεσα συμφέροντα δεν ακολούθησε τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και πρόσφατα την Κύπρο), οι οποίες ήδη θεσμοθέτησαν την υποχρεωτική χρήση επώνυμων συσκευασιών μιας χρήσης για το νωπό ελαιόλαδο που προσφέρεται στα τραπέζια των ταβερνών και των άλλων επιχειρήσεων εστίασης.
«Αυτό επιβάλλεται για μια σειρά από λόγους, όπως η προβολή της υγιεινής και γευστικής άξιας του ποιοτικού ελαιολάδου, η ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού αλλά και η διασφάλιση της υγείας καταναλωτών», επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, τα μέλη του ΔΕΑΧΕ. Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε ακόμα η αποτελεσματικότητα των δράσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αποφασίστηκαν και αρκετές νέες δράσεις με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενδυνάμωση και αύξηση του κύρους και της αξιοπιστίας του Δικτύου, την προβολή του στα μέσα ενημέρωσης, τη διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων κ.ά.
Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι μέλη του Δικτύου «Ελαιογευσίες» μπορούν να γίνουν όποιοι αποδέχονται τους όρους του Καταστατικού που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του (www.olivetastes.eu).