Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ανάγκη ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου στα Τοπόλια

Τη διατήρηση και ανάδειξη του βυζαντινού νεκροταφείου στη θέση “Πρόβαρμα” μεταξύ Τοπολίων, Τσουρουνιανών, Αϊ Κυρ Γιάννη, Καλαθενών ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης χθες στην Κίσσαμο εκπρόσωπος των κατοίκων αναφέρθηκε στη σημασία του νεκροταφείου ζητώντας από τη δημοτική αρχή και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης «να ευαισθητοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε ο χώρος να διατηρηθεί αλώβητος το δυνατόν, να αποκαλυφθεί ολόκληρος και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. »
Ειδικότερα η κ. Βασιλική Τσουρουνάκη αναφέρθηκε στην ενημέρωση των κατοίκων από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο κ. Νεκτάριο Πατεράκη σημειώνοντας πως ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος «πρόκειται για το σπουδαιότερο ταφικό συγκρότημα της Βυζαντινής περιόδου στη νότια Ελλάδα. Ένα μεγάλο μέρος του νεκροταφείου καταστράφηκε κατά τη διάνοιξη του αρχικού αυτοκινητόδρομου για το χωριό μας στα τέλη της δεκαετία τους ΄50. Η τωρινή χάραξη έφερε στο φως ένα μεγάλο μέρος του που όμως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι δεν έχει αποκαλυφθεί ολόκληρο, επίσης δεν έχουν αποκαλυφθεί τα θεμέλια του ναού του κοιμητηρίου. Το ταφικό συγκρότημα κάλυπτε τις ευρύτερες ανάγκες της περιοχής και αποτελείται από 156 βρεφικούς, παιδικούς και τάφους ενηλίκων. Οι τάφοι αυτοί είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με πλούσιο υλικό ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος. Στην κατασκευή τους πουθενά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κονιάματα πράγμα που υποδηλώνει ότι οι θάνατοι δεν προκλήθηκαν από κάποια επιδημία. Βρέθηκαν επίσης πολλά κοσμήματα αργυρά και επάργυρα, ενώ παρόμοιοι τάφοι έχουν βρεθεί στον Αλικιανό και στον Στύλο Αποκορώνου πολύ μικρότερης έκτασης. Ο χώρος λειτούργησε κατά τη β΄ βυζαντινή περίοδο (960 μ.χ. -1200 μ.χ.) Αξίζει να επισημάνουμε πως αυτήν την περίοδο διέδωσε το χριστιανισμό στη Δυτ. Κρήτη ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος γνωστός στον τόπο μας ως Αι Κυρ Γιάννης που έχουμε την τιμή να φυλάσσουμε την Αγία κάρα στον ομώνυμο ναό στο χωριό μας.»
Η κ. Τσουρουνάκη στάθηκε στο έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων από τις 11 Φεβρουαρίου του 2019 προς την Περιφέρεια και το Δήμο με το οποίο «ζητάει την αξιοποίηση όλων των περιθωρίων ώστε να μετακινηθεί ο άξονας χάραξης του δρόμου ώστε να μην ζημιωθεί ο χώρος». Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στη βουλή καθώς κατέθεσαν σχετική ερώτηση βουλευτές του ΚΚΕ. «Η τιμή στους προγόνους μας, ο σεβασμός στην ιστορία του τόπου και το χρέος μας στις μελλοντικές γενιές απαιτεί τη διάσωση του νεκροταφείου. Για να αφήσουμε κάτι στα παιδιά μας όχι μόνο μπαζωμένα ρέματα και καμμένα δάση» κατέληξε η κάτοικος.

Ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης

Για το ίδιο θέμα ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης απάντησε πως «παν μέτρον άριστον και όλα μπορούν να προχωρήσουν με ένα μέτρο ισορροπίας. Δεν είμαι ειδικός να απαντήσω σε ότι αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά θεωρώ ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προστατεύσουν τα αρχαία και η Περιφέρεια και ο Δήμος κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να διατηρηθούν και να φτάσει στο τέλος του ο δρόμος, να ολοκληρωθεί και θα τελειώσει όπως και να έχουν τα πράγματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα