Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης σε κατασκευές και κτήρια της Κρήτης

Η “σεισμική” ιστορία της Κρήτης δείχνει ότι είναι μεγάλος ο σεισμικός κίνδυνος στο νησί. Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης στο σύνολο του νησιού.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο περιθώριο της τεχνικής συνάντησης των εταίρων του προγράμματος #ADRISEISMIC για την αντισεισμική θωράκιση των ιστορικών κτιρίων σε 6 χώρες της Αδριατικο-Ιονίου ζώνης, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο της Τρίτης και της Τετάρτης στο Ρέθυμνο.
Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο γεωλόγος, Χαράλαμπος Φασουλάς, παρουσίασε στοιχεία για την σεισμικότητα της Κρήτης.
Ο ίδιος μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” για τη συνάντηση, σημείωσε ότι η Κρήτη έχει δεχτεί στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς από περιοχες στο θαλάσσιο χώρο γύρω από το νησί.
«Τους τελευταίους 4- 5 αιώνες έχουμε τους μεγάλους σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ που έχουν πλήξει βόρεια και ανατολική Κρήτη. Ευτυχώς τα τελευταία χρονια δεν είχαμε μεγάλη σεισμικότητα εκτός από το σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία του νησιού δείχνει ότι ο σεισμικός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος».
Ο κ. Φασουλάς σημείωσε ότι σεισμός του 1856 ισοπέδωσε το Ηράκλειο και τόνισε την ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης σε κατασκευές, υποδομές, κτήρια.
«Ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου μας έδειξε ότι πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι απλά.
Ευτυχώς, στο Αρκαλοχώρι το κύριο ρήγμα δεν ενεργοποιήθηκε στο σύνολό του», συμπλήρωσε ο κ. Φασουλάς.
Σε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση στο Ρέθυμνο σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα #ADRISEISMIC συμμετέχουν εκπρόσωποι της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και φορέων της αυτοδιοίκησης.
Η πρωτοβουλία ενισχύει το ρόλο της συνεργασίας προς την επίλυση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες με έντονη σεισμική δράση.
«Εκ μέρους της Ελλάδας, συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που με την συμβολή τους αξιοποιούν το μέγιστο της τεχνογνωσίας μέσω των αποτελεσμάτων που προκύπτουν. Τη συνάντηση χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ρεθύμνου κα Μαίρη Λιονή, ο εντεταλμένος Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά θέματα κ. Γ. Αλεξάκης, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου, της εφορείας αρχαιοτήτων και άλλοι τοπικοί φορείς. Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της δράσης, από τα στελέχη Νίκο Βότσογλου και Ερμιόνη Γιαλύτη, ενώ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο Γεωλόγος Χαρ. Φασουλάς παρουσίασε στοιχεία για την σεισμικότητα της Κρήτης, καθώς και την εξειδικευμένη πλατφόρμα εκπαίδευσης https://adriseismic.nhmc.uoc.gr/ για τους επαγγελματίες του χώρου, στις τεχνικές συντήρησης και αντισεισμικής προστασίας».
Ακόμα, αναφέρεται ότι «οι προσκεκλημένοι των χωρών – εταίρων, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν από κοντά και να αναλύσουν τα δομικά και ιστορικά χαρακτηριστικά των εμβληματικών κτιρίων του ιστορικού κέντρου του Ρεθύμνου, ενώ οι δύο ημερήσιες συναντήσεις για την τεχνική πρόοδο του έργου, έγιναν στο Παλαιοντολογικό Μουσείο και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ στο Ρέθυμνο. Το πρόγραμμα βρίσκεται στην τελική του φάση και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023. Με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, σκοπός είναι η ενσωμάτωση στο Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, των καλών πρακτικών για τις παρεμβάσεις στα διατηρητέα κτίρια, όπως αυτές προέκυψαν από τη συνεργασία των 6 χωρών – εταίρων. Ισχυρός αναδεικνύεται επίσης ο ρόλος της κατάρτισης των σχετιζόμενων με το χώρο, ώστε να γίνει εφικτή η αντισεισμική θωράκιση των ιστορικών δημοσίων κτιρίων. Η έντονη σεισμικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της περιοχής μας, που απαιτεί υψηλό βαθμό ετοιμότητας για την προστασία ανθρώπων και υποδομών, αλλά και ιδιαίτερη αντιμετώπιση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα