Η ανάγκη για αποδοτική χρήση του νερού εν μέσω εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής, βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”.
Το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Agroclimawater 15 – 16 Ιουλίου και την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν πάνω από 120 σύνεδροι από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το συνέδριο απαρτίζονταν από 4 θεματικές ενότητες, οι τρεις πρώτες στην αγγλική γλώσσα, ενώ η τέταρτη στην ελληνική γλώσσα απευθυνόμενη σε τοπικούς φορείς της Κρήτης.
Τον συντονισμό του Συνεδρίου έκανε ο Δρ. Κουργιαλάς Νεκτάριος (chair), Ερευνητής Γ’, και ο Δρ. Ψαρράς Γεώργιος (co-chair), Ερευνητής Β’, από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου. Στο προεδρείο του συνεδρίου συμμετείχε επίσης, από το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, ο Δρ. Αραμπατζής Γεώργιος, Ερευνητής Α’.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι νέες τάσεις (γεωργία ακριβείας, τεχνικές άρδευσης κτλ.) όσο αφορά την αποδοτική χρήση του νερού στη γεωργία υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής ενώ επισημάνθηκαν τα περιθώριο βελτίωσης της διαχείρισης σε επίπεδο αγρό καθώς και λεκάνης απορροής ώστε τα φυτά να μπορούν να ανταποκριθούν σε ακραίες κλιματικές συνθήκες. Σημαντική παράμετρος για τη διατήρηση της παραγωγικότητας η καλύτερη διαχείριση του τριπτύχου κλάδευμα/άρδευση/λίπανση σε συνδυασμό με μακρόχρονο σχεδιασμό βελτίωσης του εδάφους και μείωσης των απωλειών νερού και θρεπτικών.
Σε ανακοίνωσή της, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, ευχαριστεί «όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή του συνεδρίου και ιδιαίτερα τους προσκεκλημένους ομιλητές: Καθ. Χρίστο Ξυλογιάννη (Πανεπιστήμιο Basilicata, Ιταλία), Αν. Καθ. Αθανάσιο Λουκά (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) καθώς και τον Ομότιμο Καθ. Γεώργιο Τσακίρη (Ε.Μ.Π.)»
Θερμές επίσης ευχαριστίες εκφράζονται προς τους ομιλητές Δρ. Μαρίνο Κριτσωτάκη (Αν. Διευθυντή Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Περιφέρειας Κρήτης) και τον κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη (Διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών & Υδραυλικών Έργων, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.) «για τις ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσαν σχετικά με τη βελτιστοποίηση της χρήσης του αρδευτικού νερού και τα υδροαρδευτικά έργα στην Κρήτη υπό το πρίσμα των κλιματικών αλλαγών».
Όπως τονίζει το Ινστιτούτο «η διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης θα ήταν αδύνατη χωρίς την ομάδα υποστήριξης του συνεδρίου, την οποία επίσης ευχαριστούμε, αποτελούμενη από τους Βασίλειο Κάρτσιο (web designer), Γεωργία Λεοντοπούλου και Γιασεμή Μοριανού».
Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο: https://acw-conference.com/teleconference/