Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ανάγκη αποθήκευσης και ορθής διαχείρισης του νερού

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και θα επηρεάσει το νησί της Κρήτης αυξάνοντας την ένταση και τη συχνότητα ακραίων υδρολογικών φαινομένων όπως πλημμύρες και  ξηρασίες. Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν σημαντικές ζημιές τόσο στις υποδομές όσο και στις γεωργικές εκτάσεις του νησιού.
Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δυο τελευταία υδρολογικά έτη, το 2017-2018 με την έντονη ανομβρία και τον κίνδυνο ξηρασία που αντιμετώπισε όλο το νησί της Κρήτης και η φετινή χρονιά 2018-2019 με τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σημαντικό ρόλο στην έκταση των ζημιών αλλά και στην άμβλυνση των συνεπειών διαδραματίζει η ανθρώπινη παρέμβαση. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πως εμείς ως φορείς αλλά και οι πολίτες μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις συνθήκες και στην έντονη αλλαγή των καιρικών φαινομένων από έτος σε έτος.
Απάντηση σε αυτό αποτελεί η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων τόσο στην περίπτωση που έχουμε επάρκεια νερού (όπως η φετινή χρονιά) όσο και στην έλλειψη νερού (περυσινή χρονιά). Το παραπάνω ενισχύεται και από την μεγάλη παραλλακτικότητα που παρουσιάζουν οι βροχοπτώσεις από την Δυτική προς την Ανατολική Κρήτη. Με βάση τα παραπάνω προτείνονται μικρά υδραυλικά έργα, όπως μικρά φράγματα ή/και λιμνοδεξαμενές, τα οποία θα εντάσσονται ομαλά στο φυσικό περιβάλλον και τα οποία θα κατασκευάζονται σε στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές που εξασφαλίζουν αφενός τη συσσώρευση επιφανειακής απορροής και αφετέρου τις κατάλληλες εδαφολογικές/γεωλογικές συνθήκες εγκατάστασης του έργου, καλύπτοντας έτσι τις αρδευτικές ή/και υδρευτικές ανάγκες σε έτη που δεν υπάρχει επάρκεια νερού.
Τη φετινή χρονιά, παρότι το νησί της Κρήτης δέχτηκε υπεραρκετές βροχοπτώσεις και τα Φράγματα Ποταμών και Αποσελέμη αλλά και η λιμνοδεξαμενή Αγ. Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου έχουν γεμίσει, απαιτείται σωστή διαχείριση του νερού και κυρίως του αρδευτικού νερού τη θερινή περίοδο προκειμένου αυτό να μας φτάσει και την επόμενη/επόμενες χρονιές που πιθανόν να είναι ξηρές. Στην ΠΕ Χανίων όμως παρότι δέχτηκε και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το νερού αυτό κατά μεγάλο μέρους χάθηκε και δεν αποθηκεύτηκε (το φράγμα Βαλσαμιώτη με τα γνωστά προβλήματα σήμερα έχει πληρότητα μόλις 35%). Υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια του Φεβρουάριου του 2019 στις λεκάνες Ταυρωνίτη και Κερίτη χάθηκαν προς τη θάλασσα περίπου 80 εκατ. κυβικά νερού. Οπότε για την ΠΕ Χανίων είναι επιτακτική η σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων με την άμεση υλοποίηση μικρών υδραυλικών έργων, σωστά όμως μελετημένων, όπως αυτό του φράγματος στα Παπαδιανά, πάνω στον χείμαρρο Ντεριανό (Δ. Πλατανιά).
Στόχος του συγκεκριμένου έργου/φράγματος, το οποίο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα εγγειοβελτιωτικά-υδραυλικά έργα της Δυτικής Κρήτης, είναι να αντιμετωπιστεί το σημαντικό έλλειμμα αρδευτικού νερού που καταγράφεται, ιδίως σε περιόδους ξηρών ετών, στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Χανίων. Ο ταμιευτήρας του φράγματος μπορεί επίσης να δεχθεί και να αποθηκεύσει νερά και από το Σεμπρωνιώτη (άλλο παραπόταμο του Ταυρωνίτη) που επίσης έχει σημαντικό υδατικό δυναμικό.  Οι εν δυνάμει ωφελούμενες περιοχές από το συγκεκριμένο έργο βρίσκονται στο  Δήμο Πλατανιά αλλά και στο Δήμο Κισσάμου.
Η τεχνική μελέτη του συγκεκριμένου έργου είχε ολοκληρωθεί το 1992 και το τελευταίο διάστημα επικαιροποιέιται από τη Διεύθυνση Τεχνικών ΄Εργων της ΠΕ Χανίων με τη συνδρομή του Ε.Μ.Πολυτεχνείου. Σημαντική στην προσπάθεια αυτή είναι και η συμβολή τοπικών φορέων όπως  το Εργαστήριο Υδατικών Πόρων-Αρδεύσεων & Περιβ/ντικής Γεωπληροφορικής του Ι.ΕΛ.Υ.Α. που υποβοήθησε στην γεωργοτεχνική μελέτη του έργου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα