Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ανάγκη αποζημιώσεων για τις καταστροφές στις ελιές

Επιτακτική είναι η ανάγκη για αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς οι ζημιές που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο εκτός από τις αποζημιώσεις. Στο μεταξύ, αρνητικοί είναι οι πρώτοι οιωνοί για τη νέα ελαιοκομική περίοδο αφού ήδη καταγράφονται οι πρώτες απώλειες λόγω των καιρικών συνθηκών τους προηγούμενους μήνες.

Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) δρ Νίκος Μιχελάκης.
Ειδικότερα ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι μετά τις περυσινές δραματικές ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί πέρυσι καταγράφονται φέτος νέες απώλειες που προκλήθηκαν από τους καύσωνες τον Μάιο, περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η άνθηση – καρπόδεση.
«Οι υψηλές θερμοκρασίες όταν συνοδεύονται από ισχυρούς νότιους ανέμους προκαλούν ξήρανση των ανθέων αλλά ακόμα και των καρπών που μόλις έχουν δέσει. Απέναντι σε αυτές τις ζημιές οι παραγωγοί είναι ανυπεράσπιστοι καθώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, δεν υπάρχουν καλλιεργητικές φροντίδες και μέσα για να τις αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό τον λόγο οι ζημιές αυτές «θα έπρεπε λογικά να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ του οποίου το καθήκον είναι να αποζημιώνει ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα».
«Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που συντάχθηκε το 2011, αποκλείει αποζημιώσεις για ζημιές που προκαλούνται από καύσωνες, ενώ προβλέπει αποζημιώσεις για ζημιές που γίνονται στην άνθηση – καρπόδεση αλλά προκαλούνται από παγετούς», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης και τόνισε ότι αυτό «δεν έχει ούτε επιστημονική, ούτε λογική αλλά ούτε και ηθική βάση».
«Δεν έχει επιστημονική βάση γιατί δεν μπορούν οι παραγωγοί να κάνουν καμία ενέργεια για να αποτρέψουν την καταστροφή. Δεν έχει λογική βάση γιατί δεν μπορεί να αποζημιώνονται οι ίδιες ζημιές που προκαλούνται από άλλα αίτια αλλά όχι από καύσωνες. Δεν έχει επίσης ηθική βάση γιατί οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ και συνεισφέρουν σε σημαντικό βαθμό στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ», συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης.
Συνεχίζοντας ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, έστω και με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, καθώς, όπως επεσήμανε, τουλάχιστον οι μισές ζημιές από όσες έγιναν αφορούν το στάδιο μετά την καρπόδεση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόνισε, απαιτείται τροποποίηση του άρθρου 6 κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να υπάρξει πρόβλεψη και για τις ζημιές από τους καύσωνες.
Μάλιστα επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοιες ζημιές καθώς τόσο το 2013-2014 είχε συμβεί ξανά, προκαλώντας μια ιστορική μείωση της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη στους 25.000 μόλις τόνους, όσο και το 2015-2016. «Ας ελπίσουμε ότι οι βουλευτές που έχουν δείξει ενδιαφέρον και υποβάλλουν την αναφορά μας στη Βουλή θα ασχοληθούν εντονότερα ώστε τελικά να υπάρξει αυτή η τροποποίηση του κανονισμού», είπε καταλήγοντας ο κ. Μιχελάκης.

Φάρμακα και μελισσοκομία
Ερωτηθείς ο κ. Μιχελάκης για τον κώδωνα του κινδύνου που κρούουν οι μελισσοκόμοι για τις συνέπειες που θα έχει στη μελισσοκομία η χρήση απαγορευμένων από την Ε.Ε. φαρμάκων για τη δακοκτονία (“Χ.ν.” 15-7-2020, “Ανησυχία για τις μέλισσες”), σχολίασε ότι «υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν ξέρω πως μπορεί να αντιμετωπιστεί». Τόνισε πάντως ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει την καταλληλότητα ή μη των φαρμάκων σε σχέση με τη μελισσοκομία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα