Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Ανάγκη διαφορετικής διαχείρισης για τον Δρυμό Σαμαριάς

Την ανάγκη για µια διαφορετική διαχείριση στον Εθνικό ∆ρυµό Σαµαριάς µε αφορµή τα “άνοιξε – κλείσε” λόγω καιρού, επισηµαίνουν οι κάτοικοι της Αγίας Ρουµέλης. Σχετική επιστολή απευθύνουν προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ καθώς και τους βουλευτές Χανίων, την Περιφέρεια και τους δηµάρχους Χανίων, Σφακίων και Πλατανιά.

Όπως υποστηρίζουν, «το φαράγγι της Σαµαριάς διανύει ήδη, εδώ και δυο έτη, τη χειρότερη σε οργάνωση περίοδο από την ηµέρα που κηρύχτηκε ως Εθνικός ∆ρυµός».

Εξηγούν ότι «η διαχείριση του φαραγγιού της Σαµαριάς, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων. Αποδεδειγµένα, παρά τις ηλιόλουστες συνθήκες, το φαράγγι συχνά παραµένει κλειστό. Οι µήνες Σεπτέµβριος και Οκτώβριος, κατά κανόνα, είναι η καλύτερη περίοδος λειτουργίας του φαραγγιού. Από τα τέλη λοιπόν, Σεπτεµβρίου και σχεδόν ολόκληρο τον Οκτώβριο, ο Εθνικός ∆ρυµός της Σαµαριάς παραµένει κλειστός και από τις δυο εισόδους, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσηµη µετεωρολογική πρόβλεψη που να το δικαιολογεί».

Για τους κατοίκους, «είναι ξεκάθαρο, πως εφόσον οι κλιµατικές συνθήκες το δικαιολογούν, αυτός θα πρέπει προληπτικά να παραµένει κλειστός. Αναµφισβήτητα όµως, αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός, απλά και µόνο βλέποντας µια κουκίδα στο δελτίο, που αποτυπώνει ουσιαστικά την ένδειξη υγρασίας που δηµιουργεί εκ φύσεως το µικροκλίµα του φαραγγιού, οι υπεύθυνοι να απαγορεύουν την είσοδο των περιπατητών.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του οργανισµού, λόγω της εκάστοτε επικαιροποιηµένης πρόγνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ακόµη και µικρή πιθανότητα βροχής στον Εθνικό ∆ρυµό Σαµαριάς καθώς και την ανάγκη επίτευξης του βέλτιστου δυνατού επιπέδου ασφαλείας για τους επισκέπτες, τους εργαζόµενους και το φυσικό περιβάλλον του ∆ρυµού. Η απόφαση για τη ρύθµιση της επισκεψιµότητας στο δρυµό λαµβάνεται συνήθως το µεσηµέρι ή το απόγευµα της προηγούµενης ηµέρας. Μπορεί, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά επειγουσών συνθηκών να πραγµατοποιηθεί και την ίδια ηµέρα (!)».

Στην επιστολή σηµειώνεται πως «η προσπάθεια αυτή, θεωρητικά, µε στόχο την εξάλειψη κάθε πιθανού κινδύνου, µας δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα ως τοπική κοινωνία. Αναµφίβολα, τούτο έχει ως αποτέλεσµα την απαξίωση του δρυµού ως τουριστικό προορισµό, οδηγώντας όλους τους τοπικούς επιχειρηµατίες πλέον σε απόγνωση, δεδοµένου ότι δραστηριοποιούµαστε αποκλειστικά στη δύσβατη και αποµονωµένη αυτή περιοχή. Οι επιχειρήσεις µας δραστηριοποιούνται σεβόµενες όλα τα στοιχεία εκείνα του περιβάλλοντος, αλλά και του πολιτισµού και της παράδοσης, που κάνουν την περιοχή ελκυστική στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Οι επιχειρήσεις όλων µας, αυτοδεσµεύονται και τηρούν τα συµφωνηθέντα».

Αναφερόµενη στον τραγικό θάνατο επισκέπτριας στο φαράγγι τον περασµένο Σεπτέµβρη, αναφέρουν πως «έγινε αυτοψία από αρµόδιο εµπειρογνώµονα, όπου και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στα επίπεδα κινδύνου που αντιστοιχούν σε ένα φαράγγι, ούτε παρατηρήθηκαν γενικευµένα φαινόµενα αστάθειας. Σαφώς υπάρχουν κίνδυνοι που κανείς δε µπορεί να ελέγξει, δεν υπάρχει άσπρο και µαύρο. Εν προκειµένω, η κοπέλα σκοτώθηκε σε µια γέφυρα τερατούργηµα, στηµένη πρόχειρα σε οικοδοµική σκαλωσιά. Η τοπική κοινωνία είναι η πρώτη που επιθυµεί να κλείνει και να σφραγίζει η πόρτα του ∆ρυµού, όταν όµως συντρέχουν λόγοι ασφαλείας».

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ

Οι κάτοικοι επισηµαίνουν πως «είναι κοινή πεποίθηση όλων, ότι η συγκεκριµένη πολιτική διαχείρισης του ∆ρυµού από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α πρέπει άµεσα να αλλάξει, πάντα µε γνώµονα την ασφάλεια των περιπατητών, οι οποίοι επέλεξαν την Κρήτη για να επισκεφθούν αυτό το µοναδικό µνηµείο της φύσης.

Ζητάµε:

α. να θεσπιστούν ρεαλιστικοί κανόνες όσον αφορά το κλείσιµο του φαραγγιού βάσει των µετεωρολογικών προβλέψεων, έτσι ώστε να µπορεί να υπάρχει ένας προγραµµατισµός της λειτουργίας του ∆ρυµού, ασφαλώς µε επικαιροποίηση για τυχόν αιφνίδιες καιρικές µεταβολές.

β. να στελεχωθεί το φαράγγι από εκπαιδευµένους εργαζόµενους που να µπορούν να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες που δύναται να προκύψουν σε ένα φυσικό περιβάλλον, όπως εν προκειµένω, σε ένα φαράγγι µε βαθµό δυσκολίας, λόγω του µεγέθους του, αλλά και των υποδοµών µέσα και έξω από αυτό. 

γ. να ελέγχεται και να συντηρείται τακτικά το µονοπάτι, οι γέφυρες και τα κιγκλιδώµατα από αρµόδια όργανα, να τοποθετηθούν κατασκευές προστασίας από λιθοπτώσεις και να αποµακρυνθούν άµεσα έτερες πρόχειρες κατασκευές, που η ύπαρξή τους ελλοχεύει κινδύνους για τη δηµόσια ασφάλεια, λαµβάνοντας υπόψη τα γεωµορφολογικά χαρακτηριτικά του ∆ρυµού -στα οποία οφείλεται άλλωστε και το ιδιαίτερο και µοναδικό φυσικό του κάλλος- προκειµένου να παρέχεται µια αναβαθµισµένη εµπειρία στους επισκέπτες.

δ. να δηµιουργηθεί ένα σύγχρονο και ενεργό site του ∆ρυµού, που να ενηµερώνει µε σαφήνεια και υπευθυνότητα τον επισκέπτη.

ε. να υπαχθεί η λειτουργία και η διαχείριση της επισκεψιµότητας του ∆ρυµού, από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, στην αρµόδια Περιφέρεια και ∆ήµο, όπως πριν τον Σεπτέµβριο του 2022, ήτοι στην Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Κρήτης, δια της ∆ιεύθυνσης ∆ασών Χανίων.

στ. την ανασυγκρότηση του φορέα διαχείρισης του ∆ρυµού, µε τη συµµετοχή όλων των ενδιαφερόµενων φορέων, προκειµένου να λαµβάνονται πιο ορθολογικές αποφάσεις. ∆ε θα έπρεπε ποτέ να φύγει από τη ∆ιεύθυνση ∆ασών Χανίων η διαχείριση του ∆ρυµού, που αν µη τι άλλο, είναι ο πιο αρµόδιος φορέας, ως πλέον ειδικός για το περιβάλλον και τη φύση.

ζ. τη σύνταξη προτάσεων µε συνεπακόλουθες δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του υφιστάµενου καθεστώτος διαχείρισης της περιοχής, µε κύριο µέληµα τη βελτίωση υποδοµών, µε στόχο την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας για το φυσικό περιβάλλον και τους περιπατητές.

η. την άρση της πρότασης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α  για είσοδο, υπογράφοντας ο κάθε επισκέπτης, Υπεύθυνη ∆ήλωση, ότι αποδέχεται τον κίνδυνο, καθώς µόνο υποβάθµιση της επισκεψιµότητας θα προκαλέσει και θα οδηγηθεί ο τόπος µας σε µαρασµό και εγκατάλειψη. Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α έχει και άλλες περιοχές ευθύνης που διατρέχονται από µονοπάτια. Θα πρέπει να υπογράφονται και για αυτές Υπεύθυνες ∆ηλώσεις; ».

Οι κάτοικοι καλούν «τους υπεύθυνους να σταθούν µε σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Αυτά που συµβαίνουν τώρα, δε συνέβαιναν ποτέ στο παρελθόν. Λογική ανάλογη της φετινής περιόδου, είναι απαγορευτικό να επαναληφθεί και στη νέα τουριστική περίοδο. Πέραν κάθε αµφιβολίας, µια ανάλογη πολιτική διαχείρισης και λειτουργίας, θα έχει ως άµεση συνέπεια, ένα τεράστιο πλήγµα στον τουρισµό και στον οικονοµικό µαρασµό των τοπικών επιχειρήσεων.

Ο επιζήµιος αυτός τρόπος διαχείρισης των ζητηµάτων λειτουργίας του φαραγγιού, ντροπιάζει το νοµό µας ολόκληρο. Σε µια χρονική περίοδο που έχουµε απόλυτη ανάγκη προώθησης του τουριστικού µας προϊόντος, οι απαράδεκτες αυτές κωλυσιεργίες έχουν οδηγήσει στην υπολειτουργία του ∆ρυµού και τον διασυρµό του νησιού στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες». 

Καταλήγοντας, αναφέρουν πως «ένα φαράγγι ποτέ δεν ήταν και ποτέ δε θα είναι 100% ασφαλές, όπως και όλα τα βουνά και τα φαράγγια. Η διαχείριση ενός παγκόσµιου φυσικού µνηµείου µε µοναδική βιοποικιλότητα, που περιλαµβάνεται στον κατάλογο της UNESCO, πρέπει να αντιµετωπίζεται ακριβώς όπως του αξίζει, σαν στολίδι της Κρήτης και όχι να απαξιώνεται και να υποβαθµίζεται από ένα γραφειοκρατικό χάος που µας ντροπιάζει όλους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα