Την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας του Χανιώτικου ελαιολάδου το οποίο κατατάσσεται στα καλύτερα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, επισημαίνει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων νομού Χανίων.
Σε σχετική ανακοίνωση ο Σύλλογος υπενθυμίζει πως η περιοχή Κολυμβαρίου, Αποκόρωνα και Σελίνου είναι χαρακτηρισμένες ως Π.Ο.Π ‘’Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης ‘’, ενώ ο νομός Χανίων είναι χαρακτηρισμένος ως ΠΓΕ ‘’Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη’’ .
Με σκοπό την διασφάλιση της υφιστάμενης ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου και ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2018/19, ο Σύλλογος καλεί τους ελαιοκαλλιεργητές που παράγουν ελαιόλαδο συμβατικό, ΠΟΠ ή ΠΓΕ «να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία που διέπει τα ως άνω προαναφερόμενα ελαιόλαδα. Να χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για την ελαιοκαλλιέργεια και την δακοκτονία, να τηρούν πιστά τις οδηγίες των φαρμάκων, να χρησιμοποιούν το κατάλληλο φάρμακο ανάλογα με την εποχή και την προσβολή, και να τηρούν ΑΥΣΤΗΡΑ τον ελάχιστο χρόνο ελαιοσυλλογής μετά τον ψεκασμό. Σε πρόσφατη γενική συνέλευση του Συλλόγου μας αποφασίσαμε ομόφωνα, για τις παρτίδες ελαιολάδου που θα μπαίνουν στις δεξαμενές των ελαιουργείων μας, να κρατούνται δείγματα από κάθε έκθλιψη». Ο Σύλλογος εξηγεί πως «με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί τυχόν ακατάλληλη χρήση φυτοφαρμάκου. Επιπλέον θα συνεχίσουν να γίνονται οι καθιερωμένοι έλεγχοι δειγμάτων από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Γεωργίας».
Επίσης οι ιδιοκτήτες ελαιουργείων ενημερώνουν τους παραγωγούς που έχουν ακόμα παρτίδες ελαιολάδου στις δεξαμενές των ελαιουργείων ότι, «φέτος λόγω προσβολής από το δάκο έχουμε αυξημένες οξύτητες και ότι το ελαιόλαδο έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο να τυποποιηθεί και να καταναλωθεί. Η περεταίρω παραμονή του στις δεξαμενές πέραν του επιτρεπτού, εγκυμονεί κινδύνους να αλλάξουν οι χημικές παράμετροι του (ανεβασμένα Κ-232 και Κ-270 )αλλά και να υπάρξει αλλοίωση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (γεύση / αρώματα) που με βάση το πάνελ τεστ που έχει καθιερωθεί το ελαιόλαδο μπορεί να κριθεί χαμηλότερης ποιότητας και όχι Εξαιρετικό Παρθένο, και βέβαια να έχει αντίστοιχα χαμηλότερη τιμή».
Τέλος, ο Σύλλογος δηλώνει ότι ευελπιστεί«οι παραγωγοί μας σε συνεργασία με τα γεωπονικά καταστήματα και τους υπεύθυνους γεωπόνους, θα πράξουν το σωστό για την διατήρηση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου,αλλά και για να αποφευχθεί απώλεια εισοδήματος λόγω μειωμένης ποιότητας».
Δελτίο αρδευτικών αναγκών
Στη δημοσιότητα δόθηκε εν τω μεταξύ χθες το 4ο Δελτίο Άρδευσης, στα πλαίσια των ενεργειών της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιμετώπιση φαινομένων λειψυδρίας την τρέχουσα αρδευτική περίοδο και την προστασία των υδατικών πόρων της Κρήτης, και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.