Επιτακτική είναι η ανάγκη διατήρησης και διάσωσης των θαλάσσιων λιβαδιών της “Ποσειδωνίας της Ωκεάνιου” (Posidonia oceanica) οι πληθυσμοί της οποίας “πιέζονται” συνεχώς με σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον.
Ο “Φορέας Διαχείρισης Σαμαριάς και Δυτ. Κρήτης” έχει αναλάβει εδώ και χρόνια τον εντοπισμό και την χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας. Αρχικά αυτών που εντοπίζονταν στα αρχικά όρια του Φορέα (ακτές Σφακίων) αλλά και στο μέλλον σε όλη την προστατευόμενη περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης.
«Η Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) είναι οικότοπος προτεραιότητας που η διαχείριση και προστασία του είναι άμεσης προτεραιότητας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία» αναφέρει στα “Χ.ν.” ο δασολόγος του “Φορέα” κ. Αντώνης Μπαρνιάς.
Γιατί όμως έχει τόση μεγάλη αξία για το περιβάλλον η Ποσειδωνία ; Ο κ. Μπαρνιάς απαντάει:
• Καταρχήν λειτουργεί ως χώρος καταφυγίου και αναπαραγωγής για είδη ψαριών και ασπονδύλων, στη βιβλιογραφία εμφανίζεται ως το “σπίτι” των θαλάσσιων οργανισμών.
• Παλαιότερα που ήταν σε μεγαλύτερη έκταση ήταν βασικοί παράγοντες σταθεροποίησης των ακτων. Μια από τις βασικές αιτίες της διάβρωσης των ακτών είναι και η μείωση της ποσειδωνίας.
• Παρέχει όλες τις οικοσυστημικές υπηρεσίες ενός θαλάσσιου οικότοπου και δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα.
Μακροπρόσθεσμα η Ποσειδωνία επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες λέει ο κ. Μπαρνιάς όπως το φως, η αλατότητα, η διαύγεια της στήλης του νερού, αν υπάρχουν υπόγειες πηγές γλυκών νερών και βραχυπρόσθεμα καθοριστική είναι η ανθρώπινη παρέμβαση με τις θαλάσσιες κατασκευές και τα αγκυροβόλια που πλήττουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας.
Ο Φορέας έχει χαρτογραφήσει την περίοδο 2013-2015 λιβάδια Ποσειδωνίας και βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης τους : Στον κόλπο των Σφακίων, στο Λουτρό, στο Φοίνικα, στον Ίλιγγα και ένα μικρό λιβαδάκι στον Αγ. Παύλο.
Πρόσφατα ο Φορέας γνωμοδότησε αρνητικά για λιμενικό έργο που προέβλεπε την επέκταση του λιμανιού της Χώρας Σφακίων καθώς έπεφτε μέσα σε λιβάδι Ποσειδωνίας. «Από τη στιγμή που γνωρίζουμε πως με βάση της χαρτογραφήσεις ξέρουμε ότι υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας στην περιοχή που προβλέπονταν η λιμενική εγκατάσταση δεν μπορούμε να δώσουμε θετική γνωμοδότηση» τονίζει η κ. Έφη Περουλάκη, μηχανικός περιβάλλοντος, του Φορέα.
Η κ. Περουλάκη σημειώνει πως η υπάρχουσα νομοθεσία (οδηγία 4293) και αυτή που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων (4814/2011) είναι ξεκάθαρη. «Η γνωμοδότηση μας ήταν αρνητική και δεν μπορούσε να είναι θετική γιατί είναι ξεκάθαρο στη νομοθεσία – παρότι έχουν καθυστερήσει οι εκπονήσεις των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και των Προεδρικών διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές – τι αφορά τους οικοτόπους με είδη προτεραιότητας .Όταν πρόκειται να γίνει ένα έργο – για να εγκριθεί – είναι δυνατόν να προβληθούν επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την υγειά των ανθρώπων, την δημόσια ασφάλεια, ή για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αυτό γίνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος» καταλήγει η κ. Περουλάκη.