Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ανάγκη εκσυγχρονισμού στη δακοκτονία

Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου καταπολέμησης του δάκου που χρονολογείται από το 1953(!) αλλά και η γενναία αύξηση της χρηματοδότησης η οποία έχει μειωθεί σε πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητα προκειμένου να μην επαναληφθεί η φετινή καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση

Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής, ειδικής, διευρυμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά.
Στη συνεδρίαση που είχε ως αποκλειστικό θέμα τη δακοκτονία, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σ. Μαλανδράκη και Λ. Κοπάσης, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Χανίων Μ. Μυλωνάκη, οι Ν. Αγριμάκης και Ν. Μιχελάκης εκ μέρους του ΣΕΔΗΚ, ο πρόεδρος των ελαιουργών Χανίων Μιχ. Χαιρετάκης, ο Γ. Πατεράκης εκ μέρους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, πολλοί παραγωγοί ελαιολάδου κ.ά.
Στο πλαίσιο της συζήτησης επισημάνθηκε από όλους η υποχρηματοδότηση της δακοκτονίας που αποτελεί και μια από τις κυριότερες αιτίες του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 δίνονταν από την κεντρική εξουσία στην Κρήτη 17 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια οι πόροι μειώθηκαν σε λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ.
Επίσης, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, ενώ καυτηριάστηκαν τα προβλήματα (καθυστερήσεις, ασυνεννοησία κ.λπ.) που απορρέουν από το γεγονός ότι στη διαδικασία εμπλέκονται πολλοί φορείς (Υπουργεία, Δήμοι, Περιφέρεια, εργολάβοι κ.ά.) καθώς και ο μειωμένος αριθμός των δολωματικών ψεκασμών τη στιγμή που είχε διαπιστωθεί η αύξηση της δακοπροσβολής.
Από μέρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης τονίστηκε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η δακοκτονία να εφαρμόζεται καθολικά σε όλες τις καλλιέργειες και οι παραγωγοί να διευκολύνουν τη διαδικασία. Ωστόσο, αρκετοί παραγωγοί εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, εκφράζοντας ακόμα και τη βούληση να μη συμμετέχουν σε αυτό. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Ν. Καλογερής ανέφερε ότι το θέμα της δακοκτονίας έχει ήδη απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο κι έκανε λόγο για «αστοχίες» που σημειώθηκαν κατά τη φετινή χρονιά. Ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης έθεσε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης και ανέφερε ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτημα για αποζημίωση των παραγωγών για τη φετινή χρονιά, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Ντουντουλάκης εξέφρασε τη θέση η διαδικασία να ανατίθεται εξολοκλήρου στους Δήμους. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δ. Ανθούσης υποστήριξε ότι θα πρέπει το Υπουργείο μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης να “τρέχει” το πρόγραμμα.
Εκ μέρους του ΣΕΔΗΚ υπογραμμίστηκε ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η μείωση των πόρων που δίνονται για τη δακοκτονία, ενώ επισημάνθηκε το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Στο αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο και την ανάγκη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Δασκαλάκης και ο πρόεδρος των ελαιουργών Μ. Χαιρετάκης, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος Λ. Κοπάσης πρότεινε στον αντιπεριφερειάρχη να υπάρξει μια διαπεριφερειακή συνεργασία με την Πελοπόννησο και με το Πολυτεχνείο για να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη προστασία της παραγωγής.
Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα