Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ανάγκη ενίσχυσης της αντισεισμικής θωράκισης στην Κρήτη

Η ανάγκη ενίσχυσης της αντισεισμικής θωράκισης της Κρήτης και κυρίως του Ηρακλείου και των Χανίων, τονίστηκε στην ενημερωτική εσπερίδα για τις γεωεπιστήμες που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.).

Παράλληλα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου  Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ακης Τσελέντης, χαρακτήρισε «πιο επικίνδυνη πόλη» το Ηράκλειο ενώ σε ό,τι αφορά τα Χανιά επισήμανε το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού παλιών κτηρίων. Επιπλέον, ανέφερε το πρόβλημα των αυθαιρέτων στην Κρήτη.

Επιπλέον, στην εσπερίδα παρουσιάστηκε η εθνική υποδομή: “Helpos” που έχει συντονιστή το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ και ο ΟΑΣΠ/ΙΤΣΑΚ και, όπως επισημάνθηκε, αποτελεί μια μεγάλη προσπάθεια ενοποίησης όλων των γεωφυσικών και σεισμολογικών υποδομών στην Ελλάδα με ταυτόχρονη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών και εξοπλισμού. Η χθεσινή εκδήλωση οργανώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης και την Εδρα UNESCO “Solid Earth Physics & Geohazards Risk Reduction” εκ μέρους της Εθνικής Υποδομής “HELPOS: Ελληνικό Σύστημα Παρατήρησης της Λιθόσφαιρας”.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο καθηγητής Σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ακης Τσελέντης, υπογράμμισε ότι «η Κρήτη πρέπει να λάβει σοβαρά υπ΄ όψιν της την έννοια του σεισμικού κινδύνου. Από την άλλη όμως πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο κάθε επιστήμονας και το θέμα του ότι το κύριο προϊόν της Κρήτης είναι ο τουρισμός. Αρα, δεν πρέπει να δυναμιτίζουμε με δηλώσεις θέματα σχετικά με τη σεισμική επικινδυνότητα του νησιού. Από την άλλη μεριά πρέπει σιγά – σιγά να οδηγούμαστε προς την πορεία του να αυξάνουμε τη σεισμική θωράκιση του νησιού».

Ο ίδιος εξήγησε επίσης ότι «στα Χανιά και ο κ. Βαλλιανάτος έχει μελετήσει για περίπτωση διαφόρων σεισμών πως συμπεριφέρονται τα διάφορα εδάφη. Εχουμε καταλάβει ότι ο κύριος παράγοντας της καταστροφικότητας ενός σεισμού δεν είναι τόσο το μέγεθος του σεισμού αλλά κυρίως είναι οι τοπικές εδαφικές συνθήκες. Υπάρχουν περιστατικά που έχουμε δυο σπίτια σχεδόν τα ίδια από τον ίδιο εργολάβο και το ένα είναι εκατό μέτρα πιο κάτω και (μπορεί) να πάθει ολική κατάρρευση».

ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Για το πρόβλημα των αυθαιρέτων σχολίασε: «Στην Κρήτη υπάρχει ένα τρομακτικό πρόβλημα των αυθαιρέτων. Δηλαδή, ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε πολιτικός άρχοντας πωλούσε εκδούλευση νομιμοποιώντας αυθαίρετα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε νομιμοποίηση αυθαιρέτων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και να περνάνε από τις αντίστοιχες επιτροπές ελέγχου».

Στην εσπερίδα συμμετείχαν επίσης ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου  Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεώργιος Δρακάτος, η καθηγήτρια Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Αναστασία Κυρατζή, ο καθηγητής Ιωάννης Μακρής (Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, UNESCO Chair on Solid Earth physics & Geohazards Risk Reduction), ο αναπ. Καθηγητής Βασίλης Σάλτας  (Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, UNESCO Chair on Solid Earth physics & Geohazards Risk Reduction) και η επίκ. Καθηγήτρια, Μαρία Κούλη  (Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, UNESCO Chair on Solid Earth physics & Geohazards Risk Reduction).

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα