Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Ανάγκη ενίσχυσης της δακοκτονίας

«Χωρίς περισσότερα χρήματα δεν μπορεί να γίνει καλή δακοκτονία» διαμήνυσαν οι εργολάβοι που υλοποιούν το έργο σε χθεσινή τους συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.
Αναφερόμενη στην προηγούμενη καταστροφική χρονιά οι εργολάβοι έκαναν λόγο για μια σειρά από αιτίες που προκάλεσαν τη ζημιά, επικεντρώνοντας ως βασικό αίτιο τις μεγάλες περικοπές το 2011-2012 στους πόρους που διατίθενται για τη δακοκτονία.


Αναφορικά με τα επιπλέον 2 εκ. Ευρώ που υποσχέθηκε ο Υπουργός Μ. Βορίδης ότι θα δοθούν για τη δακοκτονία στην Κρήτη οι μετέχοντες στη σύσκεψη εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αφού μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια πίστωση και ακόμα και αν δοθούν τα χρήματα δύσκολα θα καλύψουν τη φετινή χρονιά.
Πάντως οι εργολάβοι, Συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις Δήμων, τόνισαν πως το ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από ιδιώτες να συμμετέχουν στο έργο αφού δεν βλέπουν κέρδος και οι Δήμοι και οι συνεταιρισμοί αναγκάζονται να κάνουν τη δακοκτονία για να μην μείνει ακάλυπτος ο νομός, δείχνει πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση της.
• ΧΑΝΙΑ-ΚΙΣΣΑΜΟΣ: «Όσοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα της δακοκτονίας υπάρχει περιθώριο να βελτιωθούμε όλοι. Από το Υπουργείο μέχρι το ψεκαστή, τον χειριστή του τρακτέρ. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε ευθύνες όλοι» τόνισε στα “Χ.Ν.” ο κ. Βασίλης Κουτσαυτάκης πρόεδρος του Α.Σ. Γραμβούσας που υλοποιεί την δακοκτονία στην Κίσαμο και στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Χανίων. Ο κ. Κουτσαυτάκης τόνισε πως σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας ο Νομός Χανίων είναι αδικημένος για αυτό «επιβάλλεται να αυξηθούν οι πόροι, να αυξηθεί το προσωπικό και να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες. Μπαίνουμε σε μια νέα τριετία και θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση».
• ΣΕΛΙΝΟ: «Πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για τη δακοκτονία. Αν αυξηθούν τα κονδύλια θα μπορούμε να βρούμε εργατικό προσωπικό γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να βρούμε. Δεν θέλει κανένας να εργαστεί με 19 ευρώ ημερομίσθιο με την ψεκαστήρα στην πλάτη, ούτε ο παγιδοθέτης θα πάει να αλλάξει την παγίδα γιατί λαμβάνει ψίχουλα και το παν στη δακοκτονία είναι η παγιδοθέτηση» τόνισε ο κ. Βασίλης Βαρδουλάκης από τον Α.Σ. Παλαιόχωρας που επίσης υλοποιεί ένα μεγάλο μέρος της δακοκτονίας στην περιοχή.
• ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: Για τη Κοινωφελή Επιχείριση του Δήμου Πλατανιά (υλοποιεί τη δακοκτονία στο σύνολο του Δήμου) ο κ. Γιάννης Λουφαρδάκης τόνισε πως «πέρα από τα προβλήματα στη δακοκτονία υπήρξαν και άλλες αιτίες για τη ζημιά όπως κλιματική αλλαγή. Από εκεί και πέρα ευθύνες έχουμε όλοι και το Υπουργείο, η Περιφέρεια, η Αντιπεριφέρεια, οι εργολάβοι για αυτό και είναι επιτακτικό να αυξηθούν τα κονδύλια για τη δακοκτονία και να αυξηθούν οι διαβροχές από 4 να γίνουν 6. Ο Υπουργός μίλησε για αύξηση 2 εκ. ευρώ στην Κρήτη για τη δακοκτονία τα οποία ακόμα δεν έχουμε δει».
• ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ: Για την Αναπτυξιακή Αποκορώνου που υλοποιεί τη δακοκτονία στον Αποκόρωνα ο κ. Σταύρος Σταυρουλάκης υπογράμμισε τη σημασία να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για τη δακοκτονία. «Δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν θα αυξηθεί η δακοκτονία. Τα 2 εκ. Ευρώ που είπε ο Υπουργός δεν τα υπολογίζουμε γιατί ακόμα δεν έχει φτάσει η σχετική πίστωση και οι υπηρεσίες δεν έχουν πάρει κάποιο έγγραφο. Η προκήρυξη θα γίνει χωρίς τα 2 εκ. ευρώ, που και να τα παίρναμε και πάλι δεν φτάνουν για όλη την Κρήτη. Πρέπει να ενισχυθούν σε αριθμό τα συνεργεία και να αυξηθούν και τα μεροκάματα ώστε να έχεις και εσύ απαίτηση από τα συνεργεία σου, γιατί υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με την εγκατάλειψη των αγρών. Αυτοί που έχουν μικρό κλήρο τον έχουν εγκαταλείψει, δεν γίνεται ψεκασμός εκεί και δημιουργούνται εστίες δάκου! Για να πετύχει η δακοκτονία πρέπει να είναι ολοκληρωτική και να τους αφορά όλους». Ειδικά σε ότι αφορά τα μεροκάματα τόνισε πως είναι πολύ χαμηλά για αυτό και υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον. «Εμείς δίνουμε 26,70 ευρώ, το να κουβαλά ο άλλος τα δηλητήρια στην πλάτη του για αυτά τα χρήματα δεν το κάνει. Θα έπρεπε να πληρώνεται τουλάχιστον 30% περισσότερο και να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των συνεργείων. Αυτή τη στιγμή οριακά βρίσκουμε ανθρώπους να δουλέψουν για τη δακοκτονία» είπε.
Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής σημείωσε πως σχετικό έγγραφο θα σταλεί στον Υπουργό και ότι οι περικοπές που έγιναν στη δακοκτονία αποτελούν μνημονιακά κατάλοιπα που πρέπει να παρθούν πίσω.

Τραγική η κατάσταση στην Κίσσαμο

Με μελανά χρώματα παρουσίασαν την κατάσταση σε ότι αφορά τους ελαιοπαραγωγούς οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων στο Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου το βράδυ της Τετάρτης. Παρότι από τη δακοκτονία εξαιρέθηκαν μόλις τρία χωριά (Σάσαλος, Στροβλές και Μελισσιά που είχαν εξαιρεθεί και πέρυσι) το σύνολο των προέδρων των τοπικών δήλωσαν την έντονη δυσφορία τους για τον τρόπο εκτέλεσης της δακοκτονίας και μίλησαν για τεράστια οικονομική καταστροφή για τα χωριά τους. Από τη μεριά του πρώην δήμαρχος Θοδωρής Σταθάκης υπεραμύνθηκε τις θέσεις του για ένα “τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης και προστασία του ελαιολάδου” και τόνισε πως ο Δήμος θα πρέπει να μπει μπροστά σε μια τέτοια διαδικασία.
Την υποχρηματοδότηση της δακοκτονίας τα χρόνια των Μνημονίων κατέδειξε ως βασική αιτία της αποτυχίας της ο κ. Γιώργος Φραγκιουδάκης από τη “Λαϊκή Συσπείρωση Κισάμου”. Τέλος ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης επισήμανε τη σημασία της εκτέλεσης της δακοκτονίας «αρκεί αυτό να γίνεται σωστά. Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως την έχουμε εμείς.
Πρέπει να ζητήσουμε περισσότερους πόρους, το έχω θίξει το θέμα στον Υπουργό Γεωργίας έγκαιρα και θα βρούμε και λεφτά. Αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε το θέμα της εποπτείας.
Οι 28 τοπικοί, όλοι οι οι δημοτικοί σύμβουλοι να μπουν μπροστάρηδες και να ελέγχουν ώστε να γίνει σωστά η δακοκτονία.».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα