Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Ανάγκη επιμόρφωσης για την καλλιέργεια αβοκάντο (video)

Άγνοια σε βασικά πράγματα της καλλιέργειας του αβοκάντο από πολλούς παραγωγούς που έσπευσαν να τα φυτέψουν αλλά παράλληλα και “δίψα” για να μάθουν περισσότερα και να βελτιώσουν την παραγωγή τους.

καλλιέργεια αβοκάντο
«Διαπιστώνουμε πως υπάρχει ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση των αγροτών για την καλλιέργεια του αβοκάντο» αναφέρει ο κ. Γ. Καλλιτεράκης πρόεδρος του “Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών”.

Αυτό διαπιστώνει ο “Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών” που αυτές τις ημέρες ξεκίνησε να πραγματοποιεί για τα μέλη του σεμινάρια για την καλλιέργεια του αβοκάντο. Τα σεμινάρια άρχισαν με το κλάδεμα σε 4 γκρουπ των 15 παραγωγών.

Βλέποντας τις καλές τιμές για το προϊόν, κάθε χρόνο στα Χανιά παραγωγοί φυτεύουν χιλιάδες αβοκάντο όχι πάντα με την καλύτερη επιτυχία, με πολλά από αυτά να μπαίνουν σε ακατάλληλα εδάφη ακόμα και σε μεγάλα…υψόμετρα!

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Γιώργος Καλλιτεράκης «διαπιστώνοντας τις ανάγκες που υπάρχουν για σωστή ενημέρωση ο συνεταιρισμός μας είχε κάνει ένα πρόγραμμα σεμιναρίων των παραγωγών για το φύτεμα, τη θρέψη, την άρδευση, το κλάδεμα. Θα τα είχαμε ολοκληρώσει όλα αλλά δυστυχώς είχαμε την πανδημία που μας ανάγκασε να τα σταματήσουμε. Ξεκινήσαμε και πάλι με το σεμινάριο για το κλάδεμα του αβοκάντο στα Χανιά και τις επόμενες ημέρες θα το κάνουμε και στο Ρέθυμνο.»

Το σεμινάριο έκαναν γεωπόνοι του συνεταιρισμού (Γ. Καλλιτεράκης, Γ. Πρεκατσάκης, Μ. Κινδελής, Ν. Παπαδαντωνάκης) και το ενθαρρυντικό σύμφωνα με τον πρόεδρο του ήταν «η μεγάλη συμμετοχή νέων που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερο. Παρακολουθούν τις εξελίξεις από το διαδίκτυο αν και αυτό από μόνο του μπορεί να είναι παγίδα καθώς εκεί βρίσκουν και πληροφορίες που δεν συμβαδίζουν με τις δικές μας ανάγκες. Εμείς τους κατευθύνουμε στην ενημέρωση την έγκυρη που υπάρχει από τα πανεπιστήμια, τα ινστιτούτα, τα επιστημονικά ιδρύματα.»

Σε ότι αφορά το κλάδεμα του αβοκάντο επισημάνθηκε στους παραγωγούς μεταξύ άλλων πως:

• Έχει μεγάλη σημασία η ποικιλία και ο χρόνος κλαδέματος. Αυτήν την εποχή οι όψιμες ποικιλίες είναι φορτωμένες και δεν μπορούν να κλαδευτούν.
• Οι επεμβάσεις στα πρώτα στάδια του δέντρου απαιτούν μεγάλη προσοχή καθώς αν του περιορίσεις την κώμη περιορίζεις την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
• Η διαμόρφωση του δέντρου του αβοκάντο πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο ήλιος να φτάνει στα πιο χαμηλά κλαδιά του.
• Το κλάδεμα του δέντρου πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τα τελευταία του κλαδιά να απέχουν από το έδαφος.

«Γενικά διαπιστώνουμε πως οι παραγωγοί δεν είναι ενημερωμένοι καλά στα θέματα της καλλιέργεια του αβοκάντο. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε νέα δεδομένα που δεν τα ξέραμε μέχρι τώρα. πχ. Η πιο εμπορική ποικιλία είναι η Hass αλλά είναι και η πιο ευαίσθητη και δεν κάνει σε όλες τις περιχοές των Χανίων. Έχουν φυτευτεί αβοκάντο στα Κεραμειά, στα Νέα Ρούματα σε περιοχές με υψόμετρο που φέτος χιόνισε 4 φορές. Δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία που να χωρίσει το Νομό σε ζώνες και να ενημερώνει τον παραγωγό ότι αν βάλει πχ. Στα Νέα Ρούματα οι συνθήκες είναι οριακές και αν έχουμε κακοκαιρίες όπως του 2019 και χιόνια όπως φέτος τότε κινδυνεύει να χάσει τα δέντρα του, όπως και ο παραγωγός πρέπει να μας ακούει όταν του λέμε πως τα εδάφη που έχει δεν είναι ιδανικά για να φυτέψει αβοκάντο και να μην κάνει του…κεφαλιού του» εξηγεί ο κ. Καλλιτεράκης.

Από τη μεριά του ο υπεύθυνος πωλήσεων του Συνεταιρισμού κ. Βαγγέλης Κουτούπης παρατηρεί πως « τεχνογνωσία για την καλλιέργεια του αβοκάντο δεν είχαν ούτε οι παλιοί, ούτε οι νέοι, δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι αγροεργάτες που να ξέρουν πως να τα κλαδεύουν. Όλοι δουλεύουν εμπειρικά και με πρότυπα την ελιά και την πορτοκαλιά και αυτό δεν συμβαίνει μόνο με το κλάδεμα, αλλά και με τη φύτευση και τη λίπανση».

Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό του πιστοποιημένου υλικού. Ο Συνεταιρισμός εμπορεύεται πιστοποιημένα δεντρύλια που τα φέρνει συνήθως από την Ισπανία. «Δυστυχώς δεν υπάρχει πιστοποιημένα πολλαπλασιαστικό υλικό στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πιστοποιημένος σπόρος και ποικιλίες. Εμείς φέρνουμε δεντρύλια από το εξωτερικό πληρώνοντας τα δικαιώματα, και δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι “έξυπνοι” φυτωριούχοι που παράνομα τα αναπαράγουν, κάνοντας ζημιά στους παραγωγούς που σε ένα επόμενο διάστημα θα κινδυνεύσουν με πρόστιμα» τονίζει.

Τέλος σε ότι αφορά την απόδοση του αβοκάντο για τον παραγωγό τα μέλη του συνεταιρισμού επισημαίνουν πως στο μέλλον δεν θα κρατήσει η τιμή που έχει σήμερα, το πιθανότερο είναι να πέσει αλλά και πάλι θα είναι μια επικερδής καλλιέργεια, με καλύτερα αποτελέσματα για τον αγρότη από άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα