Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

Ανάγκη εξορθολογισμού

Την ανάπτυξη ποικιλιών που να μπορούν να δώσουν καρπό την τουριστική περίοδο που οι ανάγκες για αβοκάντο και στα Χανιά ακόμα -τόπο όπου η καλλιέργεια έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια- καλύπτονται με εισαγωγές, αναζητούν οι υπηρεσίες.

1
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η έρευνα αγοράς που διενεργείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από τον “ΕΛΓΟ Δήμητρα” του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να εξασφαλιστεί η Προστατευόμενη  Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το Χανιώτικο αβοκάντο.
Όπως τονίσθηκε  στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση στα πλαίσια της εβδομάδας ενημέρωσης του αγρότη στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων γίνεται μια προσπάθεια ώστε «να μπει μια   τάξη στο χάος που επικρατεί σε ότι αφορά την καλλιέργεια αβοκάντο αλλά και παράλληλα μια διερεύνηση των “θέλω” των καταναλωτών σε Ελλάδα και εξωτερικό,  ώστε ανάλογα να προσαρμοστούν και οι φυτεύσεις».

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ
Ο κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης, γεωπόνος της Διεύθυνσης ειδικός στην καλλιέργεια αβοκάντο επισήμανε πως παρά του ότι τα τελευταία χρόνια φυτεύονται χιλιάδες δέντρα αβοκάντο στα Χανιά η φύτευση αυτή «είναι ανεξέλεγκτη».
Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Πάει ο παραγωγός στο φυτωριούχο και ζητάει 100 δεντρύλια αβοκάντο να φυτέψει. Δεν ρωτάει ποιες ποικιλίες υπάρχουν, τι παράγουν, ποια είναι η καλύτερη για την περιοχή που θα κάνει την φύτευση. Δεν μπορεί να φυτεύουμε όλοι πχ. Zutano μια πρώιμη ποικιλία και να μην έχουμε καλοκαιρινές ποικιλίες (Hass, Reed) που απαιτεί ο τουρισμός ! Να μην έχουμε ντόπια αβοκάντο μέσα στο καλοκαίρι αλλά να πρέπει να εισάγουμε στην Κρήτη από το εξωτερικό ! Πλέον το αβοκάντο έχει μπει στη διατροφή μας, στη διατροφή των Ευρωπαίων και το ζητούν πάντα.»
Κατευθύνσεις σε θέματα καλλιέργειας αλλά και εμπορίας αβοκάντο αναμένεται να δώσει η έρευνα του “ΕΛΓΟ Δήμητρα” που όπως ανάφερε ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης στα “Χ.Ν.” αναμένεται να δώσει αποτελέσματα τις αρχές του 2019. Τα αποτελέσματα αυτά θα αποτελέσουν τον “μπούσουλα” πάνω στον οποίο θα σχεδιαστεί μια πλήρη και ολοκληρωμένη στρατηγική για την παραγωγή και εμπορία του προϊόντος.

ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
Θέμα της εισήγησης του κ. Νίκου Παπαδαντωνάκη ήταν οι ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια αβοκάντο. Οι ποικιλίες, τα εδάφη και πως οι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέγουν αυτά που στραγγίζουν, οι αποστάσεις ανάμεσα στα δέντρα, πως γίνεται η σωστή άρδευση απασχόλησαν τον γεωπόνο μεταξύ άλλων. Ωστόσο η συμμετοχή των παραγωγών δεν ήταν η αναμενόμενη για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ο κ. Παπαδαντωνάκης έκανε και μια ιστορική αναδρομή της καλλιέργειας αβοκάντο που οργανωμένα ξεκίνησε πρώτη φορά το 1968, αν και υπάρχουν μεμονωμένα δέντρα σε μετόχια και πιο πριν. Τόνισε πως το 1980 δόθηκαν επιδοτήσεις στα πλαίσια των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων αλλά οι παραγωγοί δεν γνώριζαν τις σωστές καλλιεργητικές μεθόδους με αποτέλεσμα οι περισσότερες εξ’ αυτών να μην αποδώσουν και οι παραγωγοί να επιστρέψουν στα εσπεριδοειδή ξεριζώνοντας τα αβοκάντο.
Δυναμικά η καλλιέργεια ξεκίνησε από το 2000 και πάλι και τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης τιμής του προϊόντος φυτεύονταν σε ετήσια βάση στα Χανιά περίπου 150.000 δέντρα ετησίως.

Αβοκάντο και “μαύρη αγορά”
Δεν είναι σε θέση ακόμα οι υπηρεσίες να εντοπίσουν πόσα είναι τα στρέμματα των αβοκάντο που δίνουν προϊόν στα Χανιά. Περυσινά στοιχεία από τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπολόγιζαν ότι οι καλλιέργειες αβοκάντο ξεπερνούν τα 2.500 στρ. Ωστόσο οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι μόνο στα Χανιά οι καλλιέργειες φτάνουν τα 12.000 στρέμματα.
Πολλοί παραγωγοί δεν δηλώνουν το σύνολο των εκτάσεων τους, είτε για λόγους ασφαλιστικούς, είτε απλά δηλώνουν ένα μέρος της καλλιέργειας τους για να πάρουν άδεια διάθεσης του καρπού και το υπόλοιπο το δίνουν “μαύρα”!

Ομιλία για τις ασθένειες του αβοκάντο αύριο στον Σκινέ
Οι «Μυκητολογικές Ασθένειες του Αβοκάντο» είναι το θέμα της εκδήλωσης με ομιλήτρια την Δρ. Ειρήνη Βλουτογλου Φυτοπαθολόγο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την  Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Δνση Αγροτικής Οικονομίας& Κτηνιατρικής Χανίων  την Τετάρτη και ώρα 5μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ι. Τσιράκης στο Σκινέ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα