Η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο Τουρισμού που θα στηρίζεται στη βιωσιμότητα συνδυαστικά με την καινοτομία, τονίστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ανάπτυξη της Κυκλικής
Οικονομίας στους επιχειρηματικούς τομείς της Αγροδιατροφής και του Τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επιμελητήριο Χανίων.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας σε επιχειρήσεις. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Αντώνη Ροκάκη, τους Αντιπεριφερειάρχες, Επιχειρηματικότητας, Αντώνη Παπαδεράκη και Περιβάλλοντος, Νίκο Ξυλούρη, τον εντεταλμένο σύμβουλο Ευρωπαικών και Διεθνών Θεμάτων, Γιώργο Αλεξάκη (μέσω διαδικτύου), την προισταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Κρήτης, Μαρία Κασωτάκη (μέσω διαδικτύου) και ακολούθησαν σχετικές ομιλίες.
Ο Μηχανολόγος Μηχανικός, Δρ Χρήστος Μιχαλόπουλος, υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό μοντέλο που αποσκοπεί στο να προσδώσει αξία σε προιόντα και σε υλικά επιμηκύνοντας το χρόνο ζωής και να δημιουργήσει αλυσίδες αξίας μέσα από αυτό.
«Αυτό θα έχει σαν όφελος, πέρα από την προφανή προστασία του περιβάλλοντος, επιχειρηματικές ευκαιρίες και κατ επέκταση, ενδυνάμωση των θέσεων εργασίας», εξήγησε.
Ο Μηχανολόγος Μηχανικός από τους Μύλους Κρήτης, Κλέαρχος Μαρκαντωνάκης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση υποπροϊόντων επεξεργασίας ελιάς για την παραγωγή πρώτων υλών, ζωοτροφών και βιομάζας. Ο ίδιος εξήγησε ότι η αξιοποίηση υποπροιόντων επεξεργασίας ελιάς για την παραγωγή α’ υλών ζωοτροφών και βιομάζας, γίνεται εδώ και περίπου 10 χρόνια.
«Παιρνουμε το πυρηνόξυλο από την ΑΒΕΑ, κάνουμε διαχωρισμό ενός προιόντος που είναι η βιομάζα και ενός δεύτερου προιόντος, την ελαιόπιτα που είναι προιόν πολύ ενδιαφέρον για την παραγωγή ζωοτροφών και φέτος είχαμε δύο εξαγωγές στη Λιθουανία από το συγκεκριμένο προϊόν».
Παρουσίαση του προγράμματος Replace έκανε η Δρ Μαρία Κανδηλογιαννάκη από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας στα Grecotel Hotels παρουσίασε ο Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης. Σε πρακτικές κυκλικής οικονομίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα αναφέρθηκε (μέσω διαδικτύου), ο κτηνίατρος, Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, αναφέρθηκε στον τουρισμό υπογραμμίζοντας ότι «μετά από δύο χρονιές τεράστιων υγειονομικών προκλήσεων, ο τουριστικός τομέας της Κρήτης απέδειξε την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά του στην παγκόσμια αγορά, επιστρέφοντας σταδιακά, ίσως και τη φετινή χρονιά, κοντά στα υψηλά επίπεδα αφίξεων του “κανονικού” έτους 2019» και στις εξαγωγές που το 2021 από επιχειρήσεις της Κρήτης «ανήλθαν στο ποσό των 615,4 εκ. ευρώ έναντι των 540,6 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 13,8% σε αξία».
Τόνισε ακόμη ότι «η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο Τουρισμού που θα στηρίζεται στη βιωσιμότητα συνδυαστικά με την καινοτομία είναι μονόδρομος» ενώ υπογράμμισε ότι «το Επιμελητήριο Χανίων πρόσφατα πρότεινε τη δημιουργία του “Cretan Food Experience” ενός σύγχρονου πολυδιάστατου εκθεσιακού κέντρου διεθνών προδιαγραφών στα υπό ανάπλαση Νεώρια των Χανίων».