Την ευθύνη που έχουμε όλοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, υπογράμμισαν οι περισσότεροι ομιλητές στην ημερίδα: “Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και προστασία των θυμάτων”, που διοργάνωσαν η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών) χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Την ανάγκη για «παγκόσμια μάχη» κατά του φαινομένου μέσω της Ε.Ε., του Συμβουλίου της Ευρώπης και των διεθνών οργανισμών υπογράμμισε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Ζαν Λου Κιουν– Ντελφόρζ. Αναφερόμενος στη Γαλλία και την Ελλάδα ο κ. Ντελφόρζ είπε, ότι και οι δύο χώρες έχουν επηρεαστεί από την εμπορία ανθρώπων, η Ελλάδα ως πέρασμα των θυμάτων προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες αλλά και ως προορισμός και η Γαλλία κυρίως, ως προορισμός.
«Ο πιο κρίσιμος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα του αίσχους δεν είναι ούτε το θύμα ούτε ο έμπορος, αλλά ο πελάτης», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, οι πελάτες είναι χιλιάδες και ζουν ανάμεσά μας. Πρόκειται για μια εκμετάλλευση θολή και βουβή, αλλά η σιωπή είναι εκκωφαντική. Στόχος της Ελλάδας είναι να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωταγωνιστών στη διεθνή εκστρατεία για την αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών δουλείας και να ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της εξαιρετικά καινοτόμας νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
Αναφερόμενος στην επίδραση που έχει στο φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη ο κ. Κούρκουλας σημείωσε πως «το μίγμα έχει γίνει εκρηκτικό. Εάν τις εποχές προ κρίσης είχαμε ένα ισχυρό κίνητρο για να κινηθούμε οργανωμένα και συντεταγμένα ως ελληνική πολιτεία κατά των δικτύων του “trafficking” σήμερα, τα κίνητρα πολλαπλασιάζονται και η ανάγκη καθίσταται επιτακτική».
«Το φαινόμενο μας αφορά όλους και όλες και οφείλουμε να νιώσουμε προσωπική ευθύνη. Η πρόληψη, η δίωξη των εγκληματιών, η προστασία των θυμάτων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι νομικές μας υποχρεώσεις όχι απλά καθήκον», τόνισε η κα Μύρια Βασιλειάδου, συντονίστρια στην Ε.Ε. κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κα Βασιλειάδου αναφέρθηκε εκ νέου στους αριθμούς που αφορούν στο φαινόμενο στην Ε.Ε. και δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως είπε «για την περίοδο 2010 – 2012 ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων στα 28 κράτη – μέλη είναι 30.146 θύματα. Το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες, το 16% είναι παιδιά, το 70% των σωματεμπόρων είναι άνδρες. Η πιο διαδεδομένη μορφή εκμετάλλευσης είναι η σεξουαλική, που η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων σε ποσοστό 95%, είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ 1.000 είναι συνολικά τα παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Τα 2/3 των θυμάτων προέρχονται από χώρες εντός Ε.Ε., κυρίως Ρουμανία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Ουγγαρία και Πολωνία. Τα θύματα από χώρες εκτός Ε.Ε., προέρχονται κυρίως από Βραζιλία, Νιγηρία, Κίνα , Βιετνάμ και Ρωσία».
ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΙΠΟΛΟ
«Η εμπορία ανθρώπων στηρίζεται σε ένα σκοτεινό δίπολο: προσφορά και ζήτηση» τόνισε και η Βάσω Κόλλια, Γενική Γραμματέας για την Ισότητα των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών. «Ο “αγοραστής” των σεξουαλικών υπηρεσιών που προέρχονται από εμπορία ανθρώπων, έχει τεράστια ευθύνη για τη διαιώνιση της μάστιγας αυτής. Συντηρεί τις άθλιες επιχειρήσεις των προαγωγών, σε διαπλοκή με το οργανωμένο έγκλημα, που εκτείνεται ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανοχή γύρω από τη “ζήτηση” των σεξουαλικών υπηρεσιών της εμπορίας ανθρώπων, απλά συντηρεί το φαύλο κύκλο. Εναν φαύλο κύκλο που βασίζεται στην παραδοχή ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορεί να αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής» είπε η κα Κόλλια.
Αναφερόμενη στη λειτουργία τα τελευταία 3,5 χρόνια της 24ωρης τηλεφωνικής Γραμμή SOS 15900, η οποία προσφέρει άμεση υποστήριξη και συμβουλές σε γυναίκες-θύματα βίας, υπογράμμισε ότι στα 18.000 τηλεφωνήματα για βοήθεια, που δέχθηκε «μόλις το 1% των περιπτώσεων αφορούσαν καταγγελίες για trafficking, από τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες».