Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ανάγκη για περισσότερο πράσινο για τις πόλεις

Οι δυνατότητες ενίσχυσης του αστικού πρασίνου διερευνώνται στο πλαίσιο του προγράμματος Think Nature που παρουσιάσθηκε χθες σε υπηρεσιακούς της Δυτικής Κρήτης από καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης με τη συνεργασία της Περιφέρειας.

Οπως επισημάνθηκε στο περιθώριο της ενημερωτικής ημερίδας, η κατάσταση στις ελληνικές πόλεις σε ό,τι αφορά το αστικό πράσινο μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ειδικότερα η κα Διονυσία Κολοκοτσα αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης σημείωσε πως δεν είναι αναγκαία μόνο τα μεγάλα πάρκα αλλά πρακτικές όπως αυτό που ονομάζεται “αστικός πράσινος βελονισμός” δηλαδή σημεία πρασίνου που δημιουργούν οάσεις ή μικρά πάρκα “τσέπης” που βοηθούν στη βελτίωση των συνθηκών μέσα στην πόλη. Όπως τόνισε ήδη στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν εντοπιστεί περιοχές του Δήμου Χανίων που δεν υπάρχει καθόλου πράσινο όπως η οδός Κοραή (δρόμος των σχολείων δίπλα στο Εθνικό Στάδιο) όπου θα συζητηθούν λύσεις, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζονται σε δήμους όλης της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρύτανης και καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Nίκος Νικολαΐδης υπογράμμισε πως μέσα από το πρόγραμμα προωθούνται λύσεις που βασίζονται στη φύση.

« Έχουμε πάρα πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις στις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να βρούμε λύσεις που είναι βασισμένες στη φύση, είναι φθηνές και μπορούν να προσδώσουν ανθεκτικότητα όχι μόνο στις πόλεις μας αλλά και σε όλες τις περιοχές που είναι υποβαθμισμένες. Για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις θερμοκρασίες μέσα στην πόλη, θα μειώσει τις ποσότητες του νερού, θα προκαλέσει φαινόμενα πλημμυρικά κ.α.

Έχουμε επιλογή να δώσουμε λύσεις βασισμένες στη φύση» είπε ο καθηγητής. Τέλος η κα Eλένη Χατζηγιάννη και Διευθύντρια περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού στην Περιφέρεια Κρήτης ανέφερε πως το Think Nature είναι ένα πρόγραμμα που συντονίζεται από το Πολυτεχνείο και συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια. «Σκοπός του προγράμματος είναι να αναπτύξει γνώση, δικτύωση και επικοινωνία μεταξύ των φορέων προκειμένου να καταλάβουν ποιες είναι οι λύσεις που είναι βασισμένες στη φύση και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

 

Το παρόχθιο δάσος του Κοιλιάρη

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ Πολυτεχνείου, Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Αποκορώνου για τον Κοιλιάρη που στόχο έχει να σχεδιάσει την αντιμετώπιση της διάβρωσης αλλά και τη δημιουργία παρόχθιου δάσους στο ποτάμι. «Μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχουμε ολοκληρώσει όλη την τεχνική μελέτη και στη συνέχεια θα πρέπει να φτιάξουμε τα τεχνικά δελτία και να γίνει και δημόσια διαβούλευση που είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο να μπορέσει ο κόσμος να καταλάβει και να ενστερνιστεί ότι τις λύσεις που προτείνουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα παρόχθιο δάσος στο Κοιλιάρη και από τις δυο πλευρές του ποταμού και όχι να μείνει μόνο μια συστοιχία δίπλα στην κοίτη. Είναι κάτι καινούργιο, δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, δύσκολα γίνεται και σε άλλες περιοχές και θα πρέπει να το θέλει ο κόσμος και να συμμετέχει σε αυτό» ανέφερε ο καθηγητής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα