Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανάγκη κοινωνικής ευαισθητοποίησης για πρόληψη – αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

“Κλειδί” για την αντιµετώπιση του προβλήµατος των δασικών πυρκαγιών είναι η ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσµού, ώστε να αποφεύγονται ενέργειες, όπως τα… µπάρµπεκιου, σε επικίνδυνες ηµέρες.

Αυτό τονίστηκε στο περιθώριο συνάντησης εργασίας για το πρόγραµµα: “StrategyMedFor”, που πραγµατοποιήθηκε χθες στο Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Στόχος του προγράµµατος είναι η αειφορική διαχείριση των δασών της Μεσογείου.

Ο δασολόγος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών
Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ
ΔΗΜΗΤΡΑ, Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

Οπως είπε στα “Χανιώτικα νέα”, ο δασολόγος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, συνεργάτης του ΜΑΙΧ στο συγκεκριµένο πρόγραµµα, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών ∆ασικών Οικοσυστηµάτων του ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ, Γαβριήλ Ξανθόπουλος, το συγκεκριµένο πρόγραµµα επικεντρώνεται στην αειφορική διαχείριση των δασών µε έµφαση στα δάση της Μεσογείου.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η αειφορική διαχείριση των δασών είναι ενας από τους βασικούς στόχους της δασοπονίας από όταν δηµιουργήθηκε η επιστήµη της δασολογίας. ∆ηλαδή, το δάσος να παράγει αυτό που είναι χρήσιµο για τον άνθρωπο. Οχι να το παράγει ληστρικά, αλλά να το παράγει έτσι που να είναι διαθέσιµο στο διηνεκές. Αρα, πρέπει να λάβουµε τα µέτρα µας για την υγεία του δάσους, για τη σωστή απόληψη ξυλείας, όπως έχει αναδειχθεί στα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράµµισε ότι «µε την αλλαγή του κλίµατος και τις αλλαγές που βλέπουµε σήµερα, είναι σηµαντικοί στόχοι, ταυτόχρονα µε την αειφορία, η βιοποικιλότητα και η γενετική ποικιλότητα. Είναι επίσης η συγκράτηση του άνθρακα. Υπάρχει σειρά από στόχους, µέσα από συζητήσεις διεθνών οργανισµών και αυτοί εξειδικεύονται κατά περιοχές γιατί τα δάση διαφέρουν µεταξύ των περιοχών. Το συγκεκριµένο πρόγραµµα µιλάει για µια στρατηγική, ειδικά για τις µεσογειακές χώρες. ∆ηλαδή, οι γενικοί στόχοι για την αειφορία να εξειδικευτούν στην περιοχή της Μεσογείου».

Το συγκεκριµένο πρόγραµµα έχει ξεκινήσει από τα τέλη της προηγούµενης χρονιάς και ολοκληρώνεται σε τρία χρόνια, έχει εταίρους σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.  Συντονιστής του προγράµµατος είναι το Πανεπιστήµιο της Μάλαγα στην Ισπανία ενώ από την Ελλάδα συµµετέχει το ΜΑΙΧ.

ΟΙ ∆ΑΣΙΚΕΣ  ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων” για το πρόβληµα των δασικών πυρκαγιών, ο κ. Ξανθόπουλος υπογράµµισε ότι «σίγουρα θέλουµε να µειωθούν οι πυρκαγιές αλλά πάνω απ’ όλα θέλουµε να µειωθούν οι ζηµιές από τις πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αποτελούν φυσικό παράγοντα των δασικών οικοσυστηµάτων, όχι όµως µε τη συχνότητα την οποία έχουµε τα τελευταία χρόνια, µε τεράστιες πυρκαγιές που καταστρέφουν ολόκληρες περιοχές. Ο εµπρησµός ακριβώς αυξάνει τη συχνότητα των πυρκαγιών. Εκεί που θα περιµέναµε ότι ένα δάσος ωριµάζει, αποκτά πολύ νεκρή βιοµάζα και, κάποια στιγµή, γίνεται εύκολα, από ένα κεραυνό ή άλλο τυχαίο αίτιο, να ξεκινήσει µια πυρκαγιά, όταν έχουµε ανθρώπινες δραστηριότητες όπως π.χ. κοντά σε σπίτια, συγκολλήσεις, τσιγάρα κλπ, η πιθανότητα να ξεκινήσει µια πυρκαγιά αυξάνει. Εχουµε παραδείγµατα στην Ελλάδα τουλάχιστον, όπως η Πεντέλη, όπου κάθε τέσσερα – πέντε χρόνια έχουµε µια µεγάλη πυρκαγιά».

Σχετικά µε την αντιµετώπιση του προβλήµατος, ο κ. Ξανθόπουλος υποστήριξε, µεταξύ άλλων, ότι «είναι πάνω από όλα η ενηµέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσµου» ώστε να αποφεύγεται το άναµµα φωτιάς σε κρίσιµες µέρες, το µπάρµπεκιου ή άλλες δραστηριότητες. Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να αφαιρεθούν κίνητρα όπως το να χρησιµοποιήσει κάποιος τη φωτιά για να επεκτείνει ένα οικόπεδο, µια καλλιέργεια» και αυτό «µπορούµε να το κάνουµε µε τις σηµερινές τεχνολογίες αυτοµατοποιηµένα».

Ολα αυτά τα θέµατα που αφορούν τα δάση, διερευνώνται στο πλαίσιο προγράµµατος, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών ∆ασικών Οικοσυστηµάτων.

Σηµειώνεται ότι η χθεσινή συνάντηση στο ΜΑΙΧ ξεκίνησε µε χαιρετισµό από τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου, ∆ρ Γιώργο Μπαουράκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα