Η νέα κρίση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες η ελληνική αλλά και ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι η κρίση της… ακρίβειας.
Η άνοδος των τιμών σχεδόν στα πάντα, προκαλεί ανησυχία και οδηγεί σε απόγνωση εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους επαγγελματίες.
Οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν πιο… βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν έρχονται οι λογαριασμοί ρεύματος και όχι μόνο και όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ.
Οι αγρότες, δηλαδή οι εργάτες της γης, πληρώνουν, επίσης, πιο ακριβά τα αγροεφόδια και τα λιπάσματα. Και αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους παραγωγής και ως εκ τούτου του τελικού προϊόντος το οποίο παράγουν.
Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τα πάντα εξελίσσονται σε ντόμινο με τον αντίκτυπο να υπάρχει παντού.
Ομως, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν πληρώσει πολλά από τα χρόνια των μνημονίων και έπειτα.
Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου προαναήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα, πρόσθεσε ότι έχει σταλεί ήδη σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί η αύξηση της επιδότησης, θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.
Ομως, αυτό θα έπρεπε να αφορά όλους όσοι πλήττονται από αυτές τις αυξήσεις και η Ευρωπαική Επιτροπή να αφουγκραστεί αυτό το αίτημα.
Γενικότερα, η λήψη μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η πολιτεία.