Η Ευδεμίδα, ο Περονόσπορος, το Ωίδιο και το Τζιτζικάκι είναι οι σημαντικότεροι εχθροί – ασθένεις των αμπελιών σύμφωνα με τεχνικό δελτίο που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου προκειμένου να προειδοποιήσει τους αμπελουργούς για την προστασία των καλλιεργειών τους.
Όπως σημειώνει το Περιφερειακό Κέντρο οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα αμπέλια του Νομού Χανίων είναι:
• Ευδέμιδα: Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις πρώιμες περιοχές καταγράφονται πληθυσμοί και πυκνές ωοτοκίες, στις μεσοπρώιμες περιοχές καταγράφονται έναρξη πτήσης της νέας γενιές και οι πρώτες αραιές ωοτοκίες ενώ στις πρώιμες περιοχές της Π.Ε. Χανίων καταγράφεται αύξηση πληθυσμών τις τελευταίες ημέρες. Στις πρώιμες περιοχές, συνιστάται ψεκασμός το διάστημα2-3 Ιουνίου για επιτραπέζια και 2-5 Ιουνίου για Σουλτανίνα και οινάμπελα. Στις μεσοπρώιμες περιοχές συνιστάται καταπολέμηση για τα επιτραπέζια 2-4 Ιουνίου και για την Σουλτανίνα και τα οινάμπελα στις 5-7 Ιουνίου ενώ για τις πρώιμες περιοχές της Π.Ε. Χανίων συνιστάται ο ψεκασμός να γίνει 2-4 Ιουνίου. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή «σε αμπέλια που εμφανίζονται φαινόμενα παρατεταμένης άνθησης – ανισορραγίας τροποποιείται η επιδεκτικότητα των σταφυλιών άρα και ο χρόνος επέμβασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ημερομηνία καταπολέμησης να μετατεθεί 2 – 3 ημέρες»
Περονόσπορος: Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο σε πολλές τοποθεσίες διαπιστώνονται προσβολές χαμηλής έντασης οι οποίες ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμούνται. Προτείνεται να γίνεται του ψεκασμού σε αμπέλια που ο χρόνος δράσης της προηγούμενης επέμβασης έχει λήξει.
• Ωίδιο: Όσον αφορά το Ωίδιο, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο από τα μέσα Ιουνίου εμφανίζονται έντονες προσβολές από τον μύκητα που οφείλονται σε μολύνσεις οι οποίες ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες. Για την καταπολέμηση του μύκητα χρειάζεται συνέχιση της προστασίας χωρίς κενά την περίοδο αυτή ενώ σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που προβλέπονται τις επόμενες ημέρες ευνοούν την καλή δράση του θείου σε σκόνη.
• Τζιτζικάκι: Ήδη παρατηρούνται στα αμπέλια οι πρώτες άπτερες νύμφες και για τον λόγο αυτό συστήνεται η ένταση των ελέγχων με όριο επέμβασης 50-100 άπτερα έντομα ανά 100 φύλλα.
Όσον αφορά την ορθή χρήση των φαρμάκων το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου συστήνει την χρησιμοποίηση σκευασμάτων από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων του αμπελιού.