Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Ανάγκη νέας νοοτροπίας για τις καλλιέργειες στα Χανιά (φωτ.)

Αλλαγή νοοτροπίας στην καλλιέργεια και στην εμπορία, έμφαση στην ποιότητα και εμπιστοσύνη απαιτείται προκειμένου τα προϊόντα της xανιώτικης γης (ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, αβοκάντο) να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στο πιάτο του καταναλωτή.

Aυτό τονίστηκε χθες στις εκδηλώσεις “Μουσούρων Γεύσεις” στο πλαίσιο του “4ου Δρόμου Μουσούρων” στο Βατόλακκο όπου πραγματοποιήθηκε σειρά από εισηγήσεις από επιστήμονες πάνω στα βασικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Ο κ. Nίκος Παπαδαντωνάκης γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων αναφέρθηκε στο αβοκάντο τονίζοντας πως για φέτος η παραγωγή είναι αρκετά ικανοποιητική σε όλες τις ποικιλίες. «Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει η συγκομιδή. Ας προσέξουν οι παραγωγοί μας και τα συσκευαστήρια να μην κόβουν ανώριμους καρπούς, να κάνουν υπομονή το προϊόν έτσι και αλλιώς θα διατεθεί και θα πρέπει να στείλουμε στην αγορά το καλύτερο αβοκάντο» σημείωσε. Αναφορικά με την “ΠΓΕ Aβοκάντο Χανίων” η πρόταση για το οποίο βρίσκεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και 9 μήνες αναμένεται η έγκριση του. Όπως είπε ο κ. Παπαδαντωνάκης το Υπουργείο δεν έχει ακόμα απαντήσει καθώς θεωρεί ότι οι ποσότητες που παράγονται είναι ανάξιες λόγου. «Πρέπει να ενημερωθεί το Υπουργείο για τη σημασία του προϊόντος και οι παραγωγοί να δηλώνουν τις καλλιέργειες τους γιατί οι δηλωμένες καλλιέργειες είναι πολύ πιο λίγες από τις πραγματικές» είπε ο γεωπόνος, συμπληρώνοντας πως πολλοί παραγωγοί δεν δηλώνουν την καλλιέργεια τους λόγω των αυξημένων εισφορών στον ΕΛΓΑ
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ: Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Βασίλης Ζιώγας επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης νέων ποικιλιών στα εσπεριδοειδή για να καλυφθούν εμπορικά κενά. Οι νέες ποικιλίες μπορεί να είναι το Μ7, το “Πάουελ” ποικιλίες ομφαλοφόρων που βγαίνουν προς το καλοκαίρι και καλύπτουν το κενό ανάμεσα στα “Μέρλιν” και τα “Βαλέντσια” Το ίδιο μπορεί να γίνει και στα μανταρίνια με ποικιλίες όπως η “Σπινόζο” ή οι “Χερναντίνες”αλλά και νέα είδη όπως το γιούζου” και το “φινγκερλάιν” . «Η κουζίνα ,η αγορά και ο Ευρωπαίος τα θέλουν μπορούν να καλλιεργηθούν στα Χανιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιώγας.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Ο πρώην δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς γεωπόνος – ερευνητής κ. Κ. Χαρτζουλάκης μίλησε για τη διαχρονική αξία του ελαιολάδου, τις αλλαγές και τις προοπτικές του. «Το Κρητικό ελαιόλαδο έχει προοπτικές υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Δεν μπορούμε να έχουμε ως χώρα τις υπερπυκνες φυτεύσεις και τη μηχανοποίηση όπως πχ. Ισπανία που κατεβάζουν πολύ το κόστος της παραγωγής. Πρέπει να προσανατολιστούμε στην ποιότητα και ποιότητα είναι πολλά χαρακτηριστικά εκτός της οξύτητας (όλες οι χώρες του κόσμο παράγουν λάδια 0,3 οξύτητας » δήλωσε ο κ. Χαρτζουλάκης. Ο γεωπόνος στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας των παραγωγών και μίλησε και για τη δακοκτονία που φέτος παρουσιάζει προβλήματα. «Έχουμε ένα φάρμακο όταν στη Μεσσηνία που δεν έχει τους ίδιους πληθυσμούς δάκου και τις ίδιες συνθήκες έχουν τρία φάρμακα . Η Περιφέρεια έπρεπε να είχε εναλλακτικές ουσίες» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ

Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης παρουσίασε μια σειρά πιάτα από τοπικά προϊόντα, όπως: Ελαιόψωμο, πιτάκια με ζυμάρι σφακιανής πίτας και γέμισμα αβοκάντο, τομάτα, αγγούρι, μυρωδικά, ξύσματα από τα εσπεριδοειδή της περιοχής, σαλάτα με αβοκάντο αμύγδαλο,κρεμμύδι, γραβιέρα και σύκα, αρνάκι (μαριναρισμένο με εσπεριδοειδή) με πατάτες στο ξυλόφουρνο, κοτόπουλο τηγανιά με φασκόμηλο, μέλι, πορτοκάλι, κρασί μαρουβά. «Έχουμε πολύ ωραία προϊόντα σε αυτήν την περιοχή/ Έχουμε τα εσπεριδοειδή που έχουν μια μακριά παράδοση καλλιέργειας και ωραιότερα αρώματα δεν θα βρείτε σε πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι. Έχουμε το αβοκάντο που αν και σχετικά καινούργια καλλιέργεια πάει πολύ καλά και νομίζω ότι το κρητικό αβοκάντο είναι από τα πιο νόστιμα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Και βέβαια το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πιο ψηλά υπάρχουν ελαιώνες με εξαιρετικά τσουνατόλαδα. Είναι πολλά τα πράγματα που μπορούν να αξιοποιηθούν από την περιοχή αυτή» τόνισε ο κ. Παπουτσάκης που κάλεσε τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες αντί να αγοράζουν lime από το εξωτερικό σε εξωφρενικές τιμές να παίρνουν λεμόνια, πράσινα πορτοκάλια και να τα ξύνουν στο φαγητό του και τότε «θα καταλάβουν πόσο μεγάλο λάθος κάνουν δεν τα αξιοποιούν». Αναφορικά με τη μη χρησιμοποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων στα ξενοδοχεία παρατήρησε πως «έναν ποιοτικό τουρίστα που τον ενδιαφέρει η γαστρονομία και ξεφεύγει από τα πλαίσια του greek salad και σουβλάκι θα τον προσελκύσουμε με τη χρήση τοπικών προϊόντων. Και στα μεγάλα ξενοδοχεία δεν μπορεί να δίνουν παστεριωμένο χυμό πορτοκάλι και όχι φρέσκο χυμό πορτοκάλι από τα εσπεριδοειδή της περιοχής».
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης στάθηκε στην αξία των τοπικών προϊόντων, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε για την περιφέρεια και ο κ. Τάσος Κουρουπάκης. Τέλος το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του “4ου Δρόμου Μουσούρων” κ. Γιώργος Παπουτσάκης επισήμανε πως για πολλά χρόνια τα προϊόντα της περιοχής «έζησαν οικογένειες, σπούδασαν παιδιά και θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά για να συνεχίσουμε την παράδοση μας» και κάλεσε τον κόσμο να τα προτιμάει.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα