Σε θετική κατεύθυνση είναι οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο για συνένωση και κοινή πορεία Συνεταιριστικών Οργανώσεων, τονίζει o επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης (φωτ.), σημειώνοντας πως οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να είναι «προσεκτικές και να λάβουν υπόψιν τα πετυχημένα αλλά και τα αποτυχημένα παραδείγματα του παρελθόντος».
Ειδικότερα ο κ. Μιχελάκης μιλώντας στα “Χ.ν.” για την προσπάθεια 15 περίπου Συνεταιριστικών Οργανώσεων να συστήσουν Κλαδικό Αγροτικό Συνεταιρισμό για το ελαιόλαδο, υπογράμμισε πως «απαιτείται ένα νέο μοντέλο κυρίως για την πώληση του ελαιολάδου. Εκεί είναι το κρίσιμο ζήτημα! Η κοινή πώληση του τυποποιημένου ή του χύμα. Για το μεν χύμα ελαιόλαδο το βασικό είναι να αρχίσει να πουλιέται μόνο με διαγωνισμούς και δημοπρασίες. Για το δε τυποποιημένο επιβάλλεται να τυποποιούνται όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες με κοινή φίρμα. Τυποποιημένο ελαιόλαδο σήμερα δεν μπορεί να πουληθεί χωρίς την αναγκαία διαφήμιση στο εξωτερικό. Η διαφήμιση, όμως, κοστίζει πολύ και αν το τυποποιημένο προϊόν φεύγει με κοινή φίρμα σε μεγάλες ποσότητες θα έχει μικρότερη επιβάρυνση. Αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους όλοι όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή».
Μια ανάλογη προσπάθεια έχει ξεκινήσει και στο Ηράκλειο για συνένωση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων της περιοχής.
Καταστροφική χρονιά και για τη Σητεία
Σε απόγνωση βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί στη Σητεία με τη χρονιά να είναι -κυρίως λόγω δάκου- καταστροφική και γι’ αυτούς.
Το θέμα τέθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας, στο οποίο προτάθηκε να αναζητήσει ο Δήμος νομική διέξοδο στο θέμα και να εξεταστεί ακόμη και προσφυγή στο ΣτΕ. Προτάθηκε, επίσης, ο Δήμος να διεκδικήσει αποζημιώσεις που δικαιούται ο κάθε παραγωγός στο 100% και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για το λάδι, την ελιά και τον παραγωγό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για καθετί που συμβαίνει.
Διάβασα τα όσα είπε ο κ, Μιχελάκης και τα προσυπογράφω . Είμαι ελαιοπαραγωγός από την Αργολίδα . Η κατάρρευση των τιμών είναι και στην Πελοπόννησο γεγονός. Μάλιστα σε μία χρονιά που η ποιότητα είναι εξαιρετική. Οι περισσότεροι παραγωγοί δίνουν την παραγωγή τους όσο – όσο ,για να πληρώνουν τα εργατικά . Οι υπόλοιποι αποθηκεύουν χωρίς να έχουν ιδέα για τί πρόκειται να γίνει . Η μεγαλύτερη διακίνηση γίνεται μέσω των ελαιοτριβέων .
Η περυσινή χρόνια ήταν καταστροφική λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας και η εφετεινή λόγω τιμών. Η ελαιοκαλλιέργεια βρίσκεται σε κομβικό σημείο .
Με κινητοποιήσεις , με κλείσιμο δρόμων , νομίζω πως δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα . Αυτές οι λογικές είναι αδιέξοδες και εντέλει αντιδεοντολογικές .
Μόνο πρακτικές όπως αυτές που αναφέρει ο κ. Μιχελάκης μπορούν να αποδώσουν . Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να δανειοδοτήσει σχέδια όπως η διαφήμιση , που θα βοηθήσουν την προώθηση του ελαιολάδου στο εξωτερικό . Πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα .
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Γ. Χαρμπής
Ναύπλιο