Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης για τα πλαστικά

Τα πλαστικά βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποίησαν χθες οι Αλληλοδιδακτικοί Κύκλοι Γεωργίας στο Εργατικό κέντρο Χανίων. Ομιλητής ήταν ο Δρ. Βαγγέλης Α. Μπούρμπος, γεωπόνος ερευνητής, φυτοπαθολόγος, οικοτοξικολόγος. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η “Terra Verde” – Πράσινη Γη (συλλογικότητα για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο) και η πολιτική συλλογικότητα “χωριά β.δ. Κρήτης”.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μπούρμπος «η ευρεία χρησιμοποίηση των πλαστικών σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και η μη σωστή διαχείριση των βιομηχανικών, εμπορικών και οικιακών πλαστικών αποβλήτων, αρχίζει να προκαλεί έντονο πρόβλημα περιβαλλοντικής ρύπανσης».

Ενδεικτικά ο Χανιώτης ερευνητής υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – τα εξής:

• Το 43% όλων των θαλάσσιων απορριμάτων που ρυπαίνουν τους ωκεανούς αποτελείται από μόλις 10 είδη πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης. 70 χιλιάδες τόνοι πλαστικού επιπλέον στους ωκεανούς. Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να γεμίσει 38.500 απορριμματοφόρα

• 200 περίπου θαλάσσια ζωντανά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κατάποσης πλαστικών.

•Σε κάθε 100 μέτρα παραλίας στη Μεσόγειο συλλέγονται 110 καπάκια ποτηριών, 91 πλαστικά μπουκάλια και 131 καλαμάκια.

•Ο μεγαλύτερος “πλαστικός ρυπαντής” είναι η Τουρκία, από την οποία υπολογίζεται ότι καταλήγουν στη θάλασσα 144 τόνοι πλαστικών κάθε ημέρα (39 τόνοι από την Ελλάδα). •Έρευνα στην Κρήτη και άλλα 8 νησιά στη Μεσόγειο, έδειξε πως στην υψηλή περίοδο τουρισμού στη μεγαλόνησο υπάρχει αύξηση 117% της ρύπανσης στις παράκτιες ζώνες. Το 84% προέρχεται από πλαστικά. Σε κάθε κιλό άμμου βρέθηκαν 215 μικροπλαστικά.

•Το διεθνές στατιστικό της χρονιά: Το ποσοστό των πλαστικών απορριμάτων που δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ, φτάνει στο 90,5%. Ακόμη, αναφορά έγινε και στις φ(θ)ταλικές ενώσεις που υπάρχουν σε πολλά πλαστικά για να προσδώσουν μαλακτικότητα και ευκαμψία, παρόλο που η ΕΕ τις απαγόρευσε αφού δεκάδες μελέτες έχουν δείξει την επικινδυνότητα τους. Οι ενώσεις αυτές απελευθερώνται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον και τις εισπνέουμε ή εισέρχονται σε τρόφιμα, διαταράσοντας το ορμονικό σύστημα. Γι΄ αυτό και οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί από τις επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο, αναπαραγωγικό σύστημα. Για κάποιες από αυτές τις ενώσεις, υπάρχει υποψία ότι είναι καρκινογόνες.

Ο κ. Μπούρμπος, καταλήγοντας, τόνισε την σημασία δημιουργίας οικολογικής ευαισθησίας στα σχολεία, της δια βίου οικολογικής εκπαίδευσης, της ολοκληρωμένης διαχείρισης των πλαστικών και της ανακύκλωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα