Αποκατάσταση της παραλίας στον Πλατανιά και ασφάλεια στην πρόσβαση ντόπιων και επισκεπτών ζητούν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής. Τον Οκτώβριο του 2022 μετά από μεγάλη κακοκαιρία, σπίτια και επιχειρήσεις υπέστησαν σημαντικές ζημιές, που όμως ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί.
Mε την τουριστική περίοδο να πλησιάζει οι κάτοικοι τονίζουν πως σε ένα μεγάλο πλάτος της παραλίας από το γήπεδο του Πλατανιά μέχρι και 300 μέτρα δυτικά η πρόσβαση στην ακτή είναι πάρα πολύ δύσκολη και καθόλου ασφαλή. Ζητούν τον καθαρισμό των διαλυμένων από τη διάβρωση κατασκευών (του τσιμεντένιου τοιχείου κυρίως) και σε μεταγενέστερο χρόνο την εφαρμογή της μελέτης για την προστασία της παραλίας.
«Η σεζόν ξεκινάει, εντός των ημερών θα έχουμε τον πρώτο κόσμο και οι 4 δρόμοι προς την παραλία που εξυπηρετούν το μισό χωριό δεν οδηγούν πουθενά, δεν μπορεί να κατέβει ο επισκέπτης στη παραλία» μας τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Γιώργος Κουκουτσάκης. Λόγω της διάβρωσης 4 καταστήματα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ δεν εξυπηρετούνται και τα πολλά ξενοδοχεία που υπάρχουν μέχρι την παλιά εθνική οδό.
«Μας είχαν πει ότι θα γίνει μια μελέτη, αλλά δεν ξέρω που έχει κολλήσει και δεν προχωράει. Εμείς θέλουμε να καθαριστούν και τα σπασμένα τσιμέντα και τα οικοδομικά υλικά και στη συνέχεια όταν θα εφαρμοστεί η μελέτη να δούμε πως θα προστατευθούν οι περιουσίες» επισημαίνει ο κ. Κουκουτσάκης, συμπληρώνοντας πως η διάβρωση του Οκτωβρίου «δεν έχει ξαναγίνει στον Πλατανιά σε τέτοιο σημείο».
Ένας άλλος κάτοικος ο κ. Τρουλάκης τονίζει πως στα πλαίσια της προστασίας των περιουσιών θα πρέπει να μπουν ογκόλιθοι, να “δεθούν” με τσιμέντο και να τοποθετηθούν σκάλες ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην παραλία. Ο ίδιος τονίζει πως οι άνθρωποι που συχνά κατεβαίνουν στην παραλία κινδυνεύουν.
«Το τμήμα αυτό της παραλίας εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο! Δεν χρειάζεται πάνω από 4-5 εργασιών για να απομακρυνθούν τα τσιμέντα και τα μπάζα και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην παραλία! Επίσης έχει χαλάσει και το γήπεδο του Πλατανιά που εξυπηρετούσε παλαιότερα τους πελάτες μας» δήλωσε ο κ. Θρασύβουλος Μαράκης.
Αναφορικά με τις αιτίες της διάβρωσης οι κάτοικοι επισημαίνουν πως οι εργασίες για την κατασκευή του λιμανιού του Πλατανιά προκάλεσαν μια σταδιακή αλλαγή της φοράς των ρευμάτων, πήραν την άμμο και έφεραν τη θάλασσα κοντά στον οικισμό.
Από τη μεριά της Περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής είχε συναντηθεί με τους κατοίκους και είχε επισκεφθεί την περιοχή. Απαντώντας σε αυτά που αναφέρουν οι κάτοικοι σημείωσε ότι «παρότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα είπαμε ότι θα βοηθήσουμε. Δώσαμε τη μελέτη σε εξειδικευμένο μελετητή ώστε να την εκπονήσει για να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί η διάβρωση. Είναι κάτι που δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να πάρουμε άδειες από διάφορες υπηρεσίες όπως η Κτηματική Υπηρεσία. Σε ότι αφορά το θέμα του καθαρισμού και της πρόσβασης στην παραλία θα το συζητήσουμε με το Δήμο για να δούμε πως, με ποιο τρόπο θα γίνει».